Pirteä & kirpeä sitruunapiiras

Tässä sitruunapiiraassa on monta koukuttavaa yhdistelmää: se maistuu yhtä aikaa sekä kirpeältä, että makealta. Ensin hampaat uppoavat pehmeään täytteeseen, sen jälkeen pohja murtuu ihanasti rapsahtaen. Ja vaikka piiras taittaa makeannälän, jälkeen jää raikas sitruksinen maku.


Tämä pirtsakka piiras löysi tiensä keittiöömme viime marraskuussa. Etsimme kiinnostavia reseptejä kokeiltavakasi ravintolapäiville, ja päädyimme testaamaan tätä ohjetta kirjasta The Joy of Vegan Baking. Se oli rakkautta ensi puraisulla... Liioittelematta. RAK-KAUT-TA!

Piiras teki hyvin kauppansa, eikä ihme. Vaikeahan tällaista on vastustaa.

Sen jälkeen kyseinen kaunotar on vieraillut kotikeittiössämme säännöllisin väliajoin, ja on  aina tervetullut uudestaan. Ja uudestaan, ja uudestaan, ja.. No, ymmärrätte pointin.

PIRTEÄ SITRUUNAPIIRAS
yksi piiras, halkaisijaltaan 24 cm vuokaan

Pohja
1/2 cup (93 g) margariinia
1/4 cup (30 g) tomusokeria
1 cup (150 g) vehnäjauhoa

Täyte
1/2 cup (112 g) silkkitofua
1 cup (210 g) sokeria
2 sitruunan kuori
1/3 cup (68 g) sitruunamehua
2 rkl vehnäjauhoa
1 rkl maissitärkkelystä

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kevyesti irtopohjavuoka. (omamme on kokoa 24 x 24 cm) Vatkaa sähkövatkaimella margariini ja tomusokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja vatkaa, kunnes aineista muotoutuu taikina. Taputtele vuoan pohjalle ja paista uunissa 20 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat täytteen.

Voit valmistaa täytteen sähkövatkaimella tai blenderissä. Aloita vatkaamalla tofu sileäksi. Lisää sokeri ja jatka vatkausta. Kun seos on taas sileää, lisää loput aineet ja vatkaa sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunissa vielä 20 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Pinta näyttää uunista tullessa vielä tahmaiselta, mutta asettuu jäähtyessään. 

Anna jäähtyä rauhassa, ja sirottele päälle tomusokeria tarjottaessa. Piiras säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

Soijaton versio: Korvaa täytteen silkkitofu 1/2 cupilla (140 g) kaurajogurttia. Lisää 1 rkl tärkkelystä. Paistoaika pitenee noin puoleen tuntiin, koska massa on juoksevampaa.

Iloisia leivontahetkiä!

6 kommenttia

  1. Oih, no nyt määki saan varmasti aikaseksi leipoa tätä ku on suomeksi ohojeet ^_^ tää on paras sitruunapiirakka ikinä! Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Mukava laittaa hyvä kiertämään!

      Poista
  2. Voiko tuon maissitärkkelyksen korvata jollakin muulla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunatärkkelys käy myös. :) Tapiokatärkkelyksestä meillä ei ole kokemusta, mutta senkin luulisi toimivan.

      Poista
  3. Hei! Mitä mahtaa tuo 24x24 kokoinen vuoka tarkoittaa? Kuvassa kuitenkin pyöreä piirakka... Eli teenkö halkaisijaltaan 24 cm vuokaan vai 24x24 kokoiseen neliövuokaan? Jossain toisessa ohjeessa taisi olla sama juttu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mervi! Ohhoh, no nyt oli hyvä kysymys... tällä tavoin merkkaamalla me ollaan aina tarkoitettu halkaisijaltaan 24 cm olevaa vuokaa, eikä edes kyseenalaistettu tyyliä ennen kysymystäsi. 24 x 24 taitaa tosiaan tarkoittaa neliskanttista vuokaa. Kiitos kysymyksestä! Me merkataan selkeämmät koko-ohjeet näihin resepteihin. :)

      Poista