Sweet'n'salty cookies

Meidän keittiössä erilaiset keksit ja cookiet ovat vakioleivonnaisia. Ne on valtavan helppoa ja nopea valmistaa, joten leivomme niitä usein, kun makeanhimo iskee yllättäen tai vieraita saapuu lyhyellä varoitusajalla.





Ensimmäiseksi reseptiksi valitsimme siis herkullisen suolaisenmakean keksireseptin. Saimme joululahjaksi Doron Petersanin kirjan Sticky Finger's Vegan Sweets - 100 Super-Secret Vegan Recipes. Tämä resepti pääsi testattavaksi heti perinteisten suklaahippukeksien jälkeen.

Suolaisen ja makean liitto jälkiruoissa ei ole enää mikään uusi keksintö, mutta se maistuu yhtä herkulliselta kuin aina ennenkin. Tässä keksissä suola saa kaverikseen täyteläisen tumman suklaan. Perinteisen amerikkalaisen cookien tapaan keksin reunat ovat rapeat ja keskus ihanan sitkeä, mutta uutena jippona taikinaan on lisätty aimo annos kaurahiutaleita tekstuuria tuomaan. Suosittelemme kokeilemaan!


SWEET 'N' SALTY COOKIES 
24 isoa keksiä 

3/4 cup (140 g) margariinia
1 cup + 2 rkl (238 g) sokeria
1 cup (145 g) fariinisokeria, ei taputeltuna 
2 tl vaniljasokeria
1/2 cup (113 g) soijamaitoa
1/2 cup (100 g) rypsiöljyä
3 1/2 cup + 1,5 rkl (485 g) vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 1/4 cup (100 g) kaurahiutaleita
1 1/4 cup (195 g) tummaa suklaata rouhittuna
sormisuolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa margariini ja sokerit kuohkeaksi, noin 2-3 minuuttia. Lisää soijamaito ja öljy seokseen ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja suklaa, ja lisää ne margariiniseokseen. Sekoita, kunnes ainekset yhdistyvät taikinaksi, mutta varo ylivatkaamista. 




Jaa taikina 24 osaan ja muotoile pyöreiksi, noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Taikina leviää uunissa paljon, joten jätä keksien väliin runsaasti tilaa. 

Paista keksejä aluksi 9 minuuttia ja lisää tarvittaessa aikaa 1 tai 2 minuuttia kerrallaan. Keksit ovat valmiita, kun reunat alkavat jähmettyä, mutta keskusta on vielä pehmeä. 

Ripottele keksien päälle sormisuolaa heti, kun olet ottanut keksit uunista. Anna keksien seistä minuutti tai pari ja siirrä ne sitten pois kuumalta pelliltä. 



Yllä näet paistamattoman ja uunissa käyneen keksin kokoeron. Vegaanisissa kekseissä on muuten se(kin) hyvä puoli, että raakaa taikinaa voi syödä huoletta masun täyteen! Näille leipureille maistui taikinapallo jos toinenkin, ennen kuin yksikään keksi ehti uuniin...

Mites ruudun sillä puolen - maistuuko taikina jopa paremmin kuin valmis leivos? 


4 kommenttia

  1. Mikähän mulla meni vikaan kun keksit eivät levinneet vaan jäivät paksuiksi...Käytin pelkkää tavallista sokeria, oiskohan sillä vaikutusta asiaan. Tai ehkä vain mittasin jotain väärin. :D Keksit oli kyllä muuten hyviä maultaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Onpa jännä että keksit jäivät paksuiksi. Tarkistettiin vielä resepti uudestaan läpi, ja mittasuhteet on kohdillaan. En osaa varmasti sanoa, mutta omaan korvaan kuulostaisi hassulta, jos pelkkä sokerin vaihtaminen vaikuttaisi moisesti. Onneksi kuitenkin maistuivat hyvältä! :)

      T. Tiina

      Poista
  2. Kiitos tästä maistuvasta reseptistä, meidän 2-v poika on nimennyt keksit herkkukekseiksi ja niitä taas viikonlopun kunniaksi pitää leipoa :)Ihanan helppo resepti toteutettavaksi pikkuihmisen kanssa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla! :) Meidän Facebook-sivuille saa mielellään käydä postaamassa kuvia siitä, miten blogin reseptit on onnistuneet.

      Poista