Käyttämämme mittayksiköt

Olet ehkä huomannut, että blogissamme esiintyy erilaisia mittayksiköitä. On desejä, grammoja ja cuppeja - tuntuuko sekavalta? Toivottavasti ei ainakaan tämän postauksen jälkeen, sillä aiomme selventää miksi ja milloin käytämme erilaisia mittoja. Lisäksi juttelemme siitä, onko kotileipurin järkeä ostaa erinäisiä mittakuppeja ja vaakoja vai ei.

Joko aloitetaan? Selvä! 
Me Urbaani vegendassa rakastamme amerikkalaisia leivontareseptejä. Kirjahyllystä löytyy jo pieni rivi amerikkalaisia leivontakirjoja, ja netistä puolestaan valtava määrä erilaisia reseptejä. Näissä resepteissä raaka-aineet mitataan cupeissa, ja koska haluamme pitää täällä jakamamme reseptit tarkkoina ja luotettavina, emme  muunna cuppeja deseiksi. 

Mikäli näin tehdään, saadaan aikaan epämääräisiä mittoja, esimerkiksi puoli cuppia olisi 1,18 desiä, joka on jo aika vaikea mitata tarkasti. Ja mitä tarkemmin seuraat reseptin mittoja, sitä todennäköisemmin leipomuksesi onnistuu. Kokkaaminen on huomattavasti mielivaltaisempaa, mutta leivonnassa tarkat mitat ovat lopputuloksen kannalta kullanarvoisia.Tästä syystä punnitsemme kaikki käyttämämme raaka-aineet ja listaamme reseptiin sekä cuppi- että grammamäärät. Näin voit valita, leivotko reseptin mittojen vai vaa'an avulla. Esimerkki tällaisesti reseptistä on amerikkalaisesta leivontakirjasta peräisin oleva sitruunapiiraamme. Ja mikäli leivot paljon blogimme reseptejä, tai tykkäät muuten vain kokeilla amerikkalaisia reseptejä, suosittelemme lämpimästi hankkimaan sekä pienen keittiövaa'an että omat cuppimitat.

Kovin paljoa tällainen sijoitus ei tule maksamaan - meillä on tapana täydentää keittiötarpeita Clah Ohlsonilta, jossa on melkoisen laaja leivontatarvikevalikoima sekä kelpo hinnat. Näissä kuvissa esiintyvät cuppimitat maksoivat noin viisi euroa, keittiövaaka taas viisitoista. Pitkässä juoksussa nämä maksavat itsensä takaisin, sillä leivonta nopeutuu kummasti, kun ei tarvitse käyttää mittamuunninta netissä ja mittailla pilkuntarkkoja määriä silmämääräisesti.Cuppien ja grammojen lisäksi käytämme tuttuja, turvallisia, ihania desejä! Amerikkalaisia reseptejä lukuun ottamatta muiden reseptien raaka-aineet ilmoitetaan deseissä. Myös meidän omat reseptit esiintyvät tässä muodossa, kuten esimerkiksi Runebergin cookiemme!

Suosittelemme hankkimaan myös mittasarjan, josta löytyy mitat aina maustemitasta desilitraan. Tässä blogissa esiintyvä desilitra tarkoittaa tarkkaa desilitramittaa. Se ei ole sama asia kuin puolikas vesilasi, tai vajaa desimitta sen paremmin kuin kukkurallinenkaan. Resepteissä esiintyvä teelusikka on tarkka 5 millilitraa, ja ruokalusikka 15 millilitraa. Aterimien käyttö mittoina on epätarkkaa, sillä lusikat ovat yleensä keskenään eri kokoisia, ja voi olla, että yhtäkkiä 1 rkl soppalusikalla mitattuna onkin 10 tai 20 millilitraa. Tiedä häntä! Kannattaa siis ostaa yhdet hyvät mittalusikat ja pitää ne tallessa. Tuskin tulet katumaan!

Mikäli kaapistasi löytyy muutaman kulhon, vatkaimen ja kaapimen lisäksi nämä leivontatarvikkeet, pääset jo pitkälle!


Ei kommentteja