Vegaaninen raparperi-murupiirakka

Raparperi-murupiirakka on kesäinen klassikko, joka on mutkaton valmistaa - nyt myös vegaanisena!











Vaadittiin kolme kokeellista leivontayritystä, ennen kuin saimme aikaan täydellisen raparperi-murupiirakan. Ja kyllä, tohdimme käyttää sanaa täydellinen. Tässä piirakassa on pehmeä, sopivan kostea pohja, reilusti kirpeää raparperia ja päällä rapea murukerros. Kun kauhaiset päälle reilun pallon eläinystävällistä vaniljajäätelöä, on kesäinen makunautinto taattu. Olkaa hyvä!




RAPARPERI-MURUPIIRAKKA
28 x 28 cm vuokaan

Pohja
1/2 dl omenasosetta
3/4 dl rypsiöljyä
2 dl kasvijogurttia
3 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

2 isoa tai 3 pientä raparperin vartta

Muruseos
1/2 dl margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Pilko raparperit paloiksi. 

Valmista muruseos nyppimällä margariini, vehnäjauhot ja sokeri sekaisin. Laita muruseos ja raparperit sivuun odottamaan.

Voitele piirakkavuoka.

Valmista pohja. Sekoita omenasose, öljy ja jogurtti kulhossa. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan taikina, asettele päälle raparperit ja ripottele muruseos pinnalle.

Paista uunissa 45-50 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. 



8 kommenttia

  1. Hei! Ohjeissa on usein omenasosetta. Millaista sen käytännössä pitää olla? Sokeritonta? Saako sitä kaupasta ja jos, niin millaisena? Onko kaupan soseet sokeroituja vai ihan vaan silkkaa omppua? Jos itse tekee, niin vaanko keittelee omenat soseeksi vesitilkassa? Monesti tätä mietin, koska mulla on itse tehtyä omenasosetta, mutta siinä taitaa kyllä olla sokerit mukana.. (ja nyt tulee tunne, että olenkohan kysellyt samaa asiaa aiemminkin, mutten vaan muista mitä vastattiin...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Heli! Me ollaan käytetty kaikenlaisia omenasoseita itsetehdystä kaupan halpismerkkiin. Lemppareitamme on Tiinan äidin omenasose, joka valmistetaan omenoista ja hillosokerista hauduttamalla sitä pitkään joko kattilassa tai uunissa. Omenat käytetään kuorineen. Toinen vakiotuote on Rainbow'n iso sosepurkki, koska sitä saa halvalla paljon ja se toimii hyvin. :D Myös omenapiltti käy oikein hyvin, sen etu on pieni purkki silloin, kun sosetta ei tarvita paljon.

      Soseiden sokerimäärillä ei ole oikeastaan kotileivonnassa väliä, koska omenasosetta tulee muihin aineisiin nähden niin vähän - ja ovathan kaikki tämän blogin leivokset muutenkin niin makeita. :D Jos keität itse soseen, niin muista tehdä siitä mahdollisimman sileää, ettei valmiiseen leivonnaiseen jää omenanpaloja. Eihän ne omppupiirakassa haittaakaan, mutta vaikkapa pannukeksissä saattavat olla vähän hassuja. :)

      Poista
  2. Hei juu! Jos haluaisin tehä tästä kookosta sisältävän version, nii voiskohan esim. osan jugurtista (vaiko kaiken?) korvata kookosmaidolla tai sillä kookosmaitopurkin kovalla kermalla, ja jos laittas kookoshiutaleita kuorrutteeseen nii voisko esim. jauhoja vähentää? :-)

    - Nippendeeru

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosversio pitää ehdottomasti laittaa testiin. :) Ite tuunaisin reseptiä käyttämällä kookossoijajogurttia pohjaan. Muruseokseen kokeilisin laittaa ehkä puolet jauhoja ja puolet kookoshiutaleita. Kokeilemalla selviää, täällä keittiössä ei olla vielä! :)

      Tiina

      Poista
  3. Kiitos reseptistä! Tää oli tajuttoman hyvää. Laitoin sekaan myös vadelmia. Tästä tuli kertaheitolla luottoraparperipiirakkareseptini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, täydellisyyttä tällä reseptillä haettiinkin. ;)

      Poista
  4. Ensin naureskeltiin "täydellisyydelle" mutta todella, olipa hyvä resepti! Kiitos teille kehitystyöstä! Me korvattiin jukurtti kasvikermalla (koska ei sattunut oleen jukurttia) ja muruseoksen jauho kaurahiutaleilla, toimi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hyvä että tartuitte reseptiin meidän kovista lupaksista huolimatta, tai ehkä juuri niiden vuoksi. :D Piirakka toimii varmasti myös noilla muunnoksilla! Kauramuru on aina myös upea klassikko.

      Poista