RAPARPERI-MURUPIIRAKKA
28 x 28 cm vuokaan
Pohja
1/2 dl omenasosetta
3/4 dl rypsiöljyä
2 dl kasvijogurttia
3 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 isoa tai 3 pientä raparperin vartta
Muruseos
1/2 dl margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Pilko raparperit paloiksi.
Valmista muruseos nyppimällä margariini, vehnäjauhot ja sokeri sekaisin. Laita muruseos ja raparperit sivuun odottamaan.
Voitele piirakkavuoka.
Valmista pohja. Sekoita omenasose, öljy ja jogurtti kulhossa. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan taikina, asettele päälle raparperit ja ripottele muruseos pinnalle.
Hei! Ohjeissa on usein omenasosetta. Millaista sen käytännössä pitää olla? Sokeritonta? Saako sitä kaupasta ja jos, niin millaisena? Onko kaupan soseet sokeroituja vai ihan vaan silkkaa omppua? Jos itse tekee, niin vaanko keittelee omenat soseeksi vesitilkassa? Monesti tätä mietin, koska mulla on itse tehtyä omenasosetta, mutta siinä taitaa kyllä olla sokerit mukana.. (ja nyt tulee tunne, että olenkohan kysellyt samaa asiaa aiemminkin, mutten vaan muista mitä vastattiin...)
VastaaPoistaMoi Heli! Me ollaan käytetty kaikenlaisia omenasoseita itsetehdystä kaupan halpismerkkiin. Lemppareitamme on Tiinan äidin omenasose, joka valmistetaan omenoista ja hillosokerista hauduttamalla sitä pitkään joko kattilassa tai uunissa. Omenat käytetään kuorineen. Toinen vakiotuote on Rainbow'n iso sosepurkki, koska sitä saa halvalla paljon ja se toimii hyvin. :D Myös omenapiltti käy oikein hyvin, sen etu on pieni purkki silloin, kun sosetta ei tarvita paljon.
PoistaSoseiden sokerimäärillä ei ole oikeastaan kotileivonnassa väliä, koska omenasosetta tulee muihin aineisiin nähden niin vähän - ja ovathan kaikki tämän blogin leivokset muutenkin niin makeita. :D Jos keität itse soseen, niin muista tehdä siitä mahdollisimman sileää, ettei valmiiseen leivonnaiseen jää omenanpaloja. Eihän ne omppupiirakassa haittaakaan, mutta vaikkapa pannukeksissä saattavat olla vähän hassuja. :)
Hei juu! Jos haluaisin tehä tästä kookosta sisältävän version, nii voiskohan esim. osan jugurtista (vaiko kaiken?) korvata kookosmaidolla tai sillä kookosmaitopurkin kovalla kermalla, ja jos laittas kookoshiutaleita kuorrutteeseen nii voisko esim. jauhoja vähentää? :-)
VastaaPoista- Nippendeeru
Kookosversio pitää ehdottomasti laittaa testiin. :) Ite tuunaisin reseptiä käyttämällä kookossoijajogurttia pohjaan. Muruseokseen kokeilisin laittaa ehkä puolet jauhoja ja puolet kookoshiutaleita. Kokeilemalla selviää, täällä keittiössä ei olla vielä! :)
PoistaTiina
Kiitos reseptistä! Tää oli tajuttoman hyvää. Laitoin sekaan myös vadelmia. Tästä tuli kertaheitolla luottoraparperipiirakkareseptini!
VastaaPoistaIhana kuulla, täydellisyyttä tällä reseptillä haettiinkin. ;)
PoistaEnsin naureskeltiin "täydellisyydelle" mutta todella, olipa hyvä resepti! Kiitos teille kehitystyöstä! Me korvattiin jukurtti kasvikermalla (koska ei sattunut oleen jukurttia) ja muruseoksen jauho kaurahiutaleilla, toimi hyvin.
VastaaPoistaHaha, hyvä että tartuitte reseptiin meidän kovista lupaksista huolimatta, tai ehkä juuri niiden vuoksi. :D Piirakka toimii varmasti myös noilla muunnoksilla! Kauramuru on aina myös upea klassikko.
PoistaOli hyvää paitsi en tee vegaanisena koska en oo mikää ituhippi :D
VastaaPoistaMukava että kokeilit silti reseptiä! Ehkä ensi kerralla uskallat kokeilla maidottomana. ;)
PoistaTerkuin ituhippi-91
Ekat raparperit olivat jo kasvaneet joten tein piirakan tällä ohjeella, paitsi vähensin sokeria (sori! :D), käytin muruun tummaa muscovadosokeria ja osin hasselpähkinäjauhoa, ja vielä puristin sitruunaa raparpereille. Nam!
VastaaPoistaVarmasti toimivia muutoksia! Ihanaa että päädyit tämän reseptin pariin. :)
PoistaHei! Onko ohje pyöreälle vuualle, kuten kuvassa vai pienelle uunipellille? Kuulostaa hyvältä, aion tehdä tätä pian :)
VastaaPoistaHei! Voit käyttää minkä mallista vuokaa tahansa, mutta jos leivot sen (suunnilleen) reseptissä mainitun kokoiseen vuokaan, saat pohjasta sopivan paksuisen ja paistoaika pysyy reseptissä mainitussa ajassa. :)
PoistaKiitos mainiosta reseptistä vielä v.2020!
VastaaPoistaSoveltelin hieman, kun ex-tempore teki raparperipiirakkaa mieli. Korvasin hillon omena-kanelimarmeladilla ja jogurtin vegaanisella vaniljarahkalla, kun sellaisia oli kaapissa. Lisäksi karamellisoin raparperipaloja pannulla margariinissa ja sokerissa hetken ennen piirakkaan laittoa, kun olen ylimakean ystävä. :)
Yhtä kaikki, parasta raparperipiirakkaa ikinä. Vegaani-vaimoni arvosti myös.
Tänks!
Ole hyvä, ihanaa että oli teidän mieleen! Mahtavaa että resepti löysi tiensä teidän kotiin, ja tuunaaminen on aina sallittua. :) Teen itsekin tällä reseptillä joka vuosi piiraan tai pari, onneksi klassikot ei vanhene. ;)
PoistaOn kyllä erittäin maukas ja mehevä raparperipiirakka! Paras! Olipakkopäästä leipomaan eilen aamulla just heti, eikä minkäännäköistä hedelmäsoseen tapaistakaan löytynyt, joten (kun en ole vegaani) kananmuna meni sekaan soseen sijaan. Mut nyt on sosetta kaapissa, seuraavaa kertaa varten. Tämä resepti jää käyttöön, oli niiiiin hyvää!
VastaaPoistaOnpa mukava kuulla! Jos sosetta ei tavallisesti löydy kaapista, voi sen tilalta käyttää myös enemmän reseptissä olevaa soijajogurttia, niiden koostumus on aika lähellä toisiaan. :)
PoistaParasta mitä olen tehnyt! <3
VastaaPoistaElla
Kiitos! Ihana kuulla!
Poista