Vegaaninen suklaajäätelö

Täydellinen suklaajäätelö, joka valmistuu vaivatta ilman jäätelökonetta. Tarvitset vain neljä raaka-ainetta sekä sähkövatkaimen, ja kesän helpoin herkku on tuota pikaa pakastimessasi!





Juhlimme juhannusta erinomaisessa seurassa (terveisiä Vauliinalle <3) notkuvien ruokapöytien ääressä. Joka ateria huipentui tietysti jälkiruokaan, ja ehdottomaksi lemppariksemme nousi tämä upea suklaajäätelö. 

Resepti syntyi selaamalla Vegan Meringue - Hits and Misses -Facebook-ryhmää ja kokeilemalla jätskireseptejä sieltä. Kokeilemalla muiden reseptejä ja tuunaamalla niitä omaan makuun sopiviksi pääsimme lopputulokseen, jota kelpaa esitellä rinta rottingilla! 

Tässä on jäätelö, joka valmistuu pelkän sähkövatkaimen voimalla, eikä vaadi sekoittamista pakastuksen aikana. Se hurmaa takuuvarmasti syöjänsä - lopputulos on pehmeä ja kermainen. Rouhittu suklaa tuo täyteläiseen jäätelön mukavasti rakennetta.

Tätä jäistä herkkua suosittelemme lämpimästi!




VEGAANINEN SUKLAAJÄÄTELÖ
luontaisesti gluteeniton
1 litra

1 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä)
1 dl sokeria
1,5 dl kasvikermaa (suositus: schlagfix)
150 g tummaa suklaata (suositus: brunberg)

Valmista jäätelöpohja vaahdottamalla aquafaba sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten, ja jatka täydellä teholla kunnes saat aikaan kovan vaahdon (noin 5 minuuttia).

Rouhi puolet suklaasta, ja sulata toinen puolikas. Vaahdota puhtaassa kulhossa kerma kuohkeaksi. Lisää sulatettu suklaa kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

Yhdistä massat ja suklaaruohe keskenään ja kääntele sekaisin. Kaada pakastuksen kestävään rasiaan ja anna jähmettyä pakkasessa vähintään kolme tuntia, mielellään seuraavaan päivään.


16 kommenttia

  1. Taas kyselen... mitä erityistä tuossa suosittelemassanne kermassa on verrattuna vaikka Alpron soijavispiin? Parempi maku? Mä kun en tiiä mistä tollasta saisin (enkä viitsi tilata yhtä kermaa..) niin mahtaisko tästä tulla vastaavanlaista herkkua sillä soijavispillä?

    Kyselee hän, joka heitti JUST TÄNÄÄN kikherneliemen lavuaariin, argh...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi taas! :) Suosittelemme tätä nimenomaista kermaa lähinnä omien mieltymystemme takia. :D Schlagfix on valmiiksi niin makeaa, ettei siihen tarvitse oikeastaan missään reseptissä lisätä sokeria. Lisäksi se vatkautuu nopeasti jämäkäksi ja pitää muotonsa hyvin. Schlagfix on myöskin soijaton ja muistaakseni sopii keliaakikoillekin. Lisäksi se on hyvin neutraalin makuinen, eli sekaanien ei tarvitse irvistellä soijan tai kauran hienoiselle sivumaulle. :D

      Muutkin kermat käyvät silti tähän. :) Kookoskerman käyttäminen vaatii sen, että jäätelön annetaan jähmettyä pidemmän aikaa pakkasessa. Alpron soijakerma on rakenteeltaan aika samanlaista kuin Schlagfix, mutta sen vaahdottamisessa menee pidempään ja se saattaa vaatia hieman enemmän makeuttamista (toki tämä on jo itsessään tosi makea resepti). Kaurakermasta en uskalla luvata mitään, koska ainakin Plantin versio on huomattavasti paksumpaa kuin edellä mainitut. Uskoisin, että sekin toimii, mutta rakenne saattaa olla erilainen kuin mitä muilla kermoilla tehdessä olisi. :)

      Poista
  2. Vaikuttaa ihanalta! Voisikohan kermana käyttää myös kookoskermaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kookoskermaa voi käyttää, mutta se tuo hyvin vahvan kookoksenmaun jätskiin - mutta sehän sopii suklaan kanssa erinomaisesti! :D Kookoskermaa käyttäessä kermaa ei tarvitse vatkata. Kannattaa ottaa huomioon, että jätskin jäätymiseen menee paljon kauemmin kuin vaahdotettavilla kermoilla, eli sen täytyy antaa tekeytyä pakkasessa vähintään yön yli.

      Poista
  3. Nam, vaikuttaa ihanalta. :) Aquafaba on ihmeellinen aine!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti testata! Niinhän se on, kaikki kiitos ja kunnia sille fiksulle vegaanille joka aikoinaan keksi vaahdottaa kikherneiden lientä... :D

      Poista
  4. Jäätelö onnistui loistavasti niin, että käytin kookosmaitoa. :) Hyödynsin yli yön jääkaapissa seissyttä Pirkan kookosmaitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla! :) Mekin tehtiin pari versiota kookoskermaan, mutta täydellistä makuyhdistelmää ei tullut vielä vastaan. Tehtiin ne siis vaaleiksi, ei suklaisiksi jäätelöiksi. Jos käytät instagramia, niin kuvia saa mielellään tägäillä #urbaanivegenda ! :)

      Poista
  5. toimiikohan kookossokeri tai ruskea(esim. intiaani)sokeri tässä ohjeessa, vai pitääkö olla ihan tavis valkoista sokeria? vaikuttaakohan se siis jotenkin ton "marengin" koostumukseen.. käytän sitä tavallista valkoista leivonnassa tms niin harvoin kun oon tykästynyt kookossokerin karamelliseen makuun. myös intiaanisokeri on jotenkin ihan tosi ihanaa. en tiedä uskallanko testata niillä jos menee ihan päin mäntyä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Me ei olla valitettavasti testattu yhtäkään jäätelöreseptiä muulla kuin valkoisella sokerilla, joten varmaa tietoa emme osaa antaa. :/ Pikaisella googlauksella löysin marenkireseptin, jossa käskettiin käyttämään valkoista TAI ruskeaa sokeria, mutta en löytänyt yhtäkään jätskireseptiä, jossa olisi käytetty ruskeaa sokeria. Fariinisokeri ainakin on rakenteeltaan hyvin erilaista kuin valkoinen sokeri, joten se saattaa vaikuttaa marengin kuohkeutumiseen tai jäätelön jäätymiseen. Mutta eihän tätäkään auta kuin testata...

      Poista
  6. Hurraa ja hallelujaa! Kiitos, kiitos, kiitos tästä reseptistä! Jäätelökesäni on pelastettu. Tein juuri minttusuklaaversion tästä lisäämällä muutamia tippoja piparminttuöljyä sekaan - ja siis ah tämä on taivaallista! Ja kuinka helppoa ja edullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tästä on jo tuunattukin versio! Kuulostaa niiiin herkulliselta, pitääpä itse tehdä seuraavan kerran minttusuklaata! :9

      Poista
  7. Hei, mää aattelin jakaa kokemuksiani kans - josko niistä olis apua jollekin muulle :)

    Ensinäkin kyllä ihan megaiso kiitos tästä reseptistä, ihanaa, että näinkin helposti valmistuu jätski ja nimenomaan vielä vegaaninen! Mää tosiaan kokeilin tätä tänään tehdä ja tässä muutamia huomioita:

    - käytin aquafabaa ehkä ihan vähän reilummin kun ton ohjeen mukaisen desin, lähenteli ehkä 1,5 desiä
    - valkoisen sokerin sijasta tein kookossokerista
    - kermana käytin Plantin kaurakermaa, koko sen purkin, eli 2 dl
    - suklaata meni 200 gramman levy (miinus yks rivi, jonka söin ennen sen ehtimistä jäätelön sekaan... Hups!)

    Aquafaba vaahtoutui tosi mukavan näköseksi kuohkeaksi vaahdoksi ennen sokerin lisäämistä. Kun laitoin sen sekaan kookossokerin pieninä määrinä kerralla, vaahto lässähti ja siitä tuli sellasta juoksevaa. Ei ihan vettä, mutta selkeästi se kuohkeus siitä lähti. Eli kookossokeri ei välttämättä oo paras mahdollinen vaihtoehto tähän vaahtoutumisen kannalta. En tosin tiedä vaikuttaako aquafaban lämpötila lopputulokseen; omani oli huoneenlämpöistä, mutta voisko jääkaappikylmänä toimia ylipäätään paremmin..?

    Käytin kermana tosiaan Plantin 2 desin kaurakermapurkin, ajattelin sillä ylimääräsellä vähän tasapainottaa suhdetta aquafabaan, kun sitäkin kerran käytin hiukan yli ohjeen. (Ja koska en halunnut jättää 0,5 desiä vaan odotteleen jääkaappiin.) Vispautu tosi hyväks, jämäkäksi vaahdoksi ja maistu ihan hyvältä omineenkin, jopa tälläselle kermavaahdon vihaajalle.

    Sulatin suklaasta vähän enemmän kuin puolet ja sit ehkä yhden kolmanneksen pilkoin paloiks, koska oon enemmän sellasen suklaahiputtoman jätskin fani, mutta toimi oikein loistavasti noinkin!

    Päätin aquafaban vaahtoamattomuudesta huolimatta siis jatkaa jätskin tekoa ja vaan rohkeesti yhdistin kaikki ainekset lopulta yhteen. Jäihän se vähän sellaseks juoksevaks, mutta ajattelin, että eiköhän sekin jotenkin pakkasessa jäädy. Äsken kävin tarkistamassa miltä jätski näyttää ja pelkästään parin tunnin pakastimessa olon jälkeen vaikutti ihan tosi hyvältä! Koostumus on upeen silkkinen, ei ollenkaan kiteinen tai liian kova ja makukin oli ihanan suklainen kun pienen maistiaisen maistoin jo nyt.

    Toivottavasti näistä on apua jollekin, joka miettii tän reseptin kokeilua hiukan eri aineilla. Kiitos vielä mielettömästä reseptistä, tästä jäätelöstä tulee ihan takuuvarma hitti! Ajattelin tehdä tästä jonkun jouluisen version tänä jouluna ja viedä kotikotiin mukanani (muun vegaanisen joulumätön ohella) ja tarjota sekaaniperheelle syötäväks ja käännyttää niiden päät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymi! Ihana kommentti ja ihanaa että tulit jakamaan omia kokemuksiasi! <3 Tässä siispä hieman osviittaa heille, joilta on valkoinen sokeri päässyt loppumaan tai Schlagfixin kermaa ei ole saatavilla.

      Aquafaban lämpötilan ei pitäisi vaikuttaa sen vaahtoutumiseen, me ollaan käytetty jääkaapissa pari päivää seissyttä sekä suoraan kikhernepurkista (=huoneenlämmöstä) otettua ja molemmat on toimineet ihan samalla tavalla. Eli eiköhän se sokeri ole tässä se, mikä tekee eron. :)

      Facebookiin tai Instagramiin saa mielellään laittaa kuvia valmiista lopputuloksesta! Myös tähän reseptiin perustuvat makuyhdistelmät kiinnostavat meitä kovasti, eli niitäkin saa mielellään esitellä somen eri kanavissa. :) Eritoten Tiina haluaa varmasti kuulla enemmän joulujätskistä...

      Poista
  8. Olipa se hyvä ohoje! En tiiä, miksen oo aikasemmin tätä täältä hoksinu... Tein helluntaiksi sitruuna- ja sitruunalaksitsijäätelyä ja syötiin Nitan ja Jontun kans niitä raparperimuhvinssien ja paistettujen bannaaneitten kans - ristus ko oliki hyyää <3 Laitoin vaan sitruunamehua ja sitruunan raastettua kuorta jätskimassaan, toiseen rasiaan pelekäästään sitä ja toiseen muutamaan kerrokseen Pirkka-lakritsikastiketta. molemmat oli huippu hyviä! Nam. Ny tullee luultavasti laitettua kikherneitä vähä joka paikkaan, että saa lissää jätskiä pakaseen (laitoin just tuon jätskin tekemisen takia Kuppalan kuituleipäänki kikherneitä, hyvin uppos siihenki ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava kuulla! Nuo jäätelömaut kuulostaa loistavilta, etenkin lakritsikastikkeella tuunattu jäätelö on sellainen, mitä pitää tänä kesänä kokeilla. Nam! Valtava kasa kikherneitä on kyllä taakkana jos tekee paljon jäätelöä tällä reseptillä, mutta onneksi niistäkin voi tehdä vaikka mitä hummuksesta pihveihin ja keksitaikinadippeihin -ja miksei sitten niitä leipätaikinoita! Laitoitko kikherneet kokonaisena vai muussattuna taikinan joukkoon? Tuolla tapaa leivästähän saa entistä täyttävämpää tavaraa. :)

      Poista