Keksitaikina kikherneistä

Ei, otsikko ei ole myöhäinen aprillipila. Teimme kikherneistä keksitaikinaa - ja sitten teimme sitä vielä pari kertaa uudestaan, koska ensimmäiset satsit hävisivät, ennen kuin ehdimme ottaa niistä kuvat blogiin. Hups!

Tässäpä siis resepti hieman terveellisempään keksitaikinaan, joka on kaiken muun hyvän lisäksi maistuva vastaus kysymykseen "Mistä vegaani saa proteiinia?!" Alkuperäinen resepti on Chocolate Covered Katie-blogista. Muutimme mitat suomalaiseen keittiöön sopivammiksi ja pyöräytimme vaalean taikinan kaveriksi myös minttusuklaisen version. 





Kikhernekeksitaikinaa voi tarjota dippinä esimerkiksi Digestive-keksien kaverina - tai syödä kursailematta lusikalla suoraan kulhosta. Suosittelemme tarjoamaan dipin ilman saatesanoja, etteivät ennakkoluuloisimmat jätä tätä herkkua väliin!



KIKHERNEKEKSITAIKINA
luontaisesti gluteeniton

1 prk kikherneitä (n. 250 g)
ripaus suolaa
1/8 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl haluamaasi pähkinävoita (maapähkinävoi peittää kikherneiden maun parhaiten, mutta tuo oman makunsa vahvasti taikinaan - yksi vaihtoehto on sekoittaa paria eri pähkinävoita)
0,5 dl vaahterasiirappia
3 rkl kaurahiutaleita
enintään 0,5 dl kasvimaitoa
75 g suklaata

Minttusuklaataikina
1 rkl leivontakaakaojauhetta
muutama tippa piparminttuöljyä

Laita kaikki aineet kasvimaitoa ja suklaata lukuunottamatta blenderiin. Aja tasaiseksi massaksi. Mikäli taikina on mielestäsi liian paksua, voit lisätä siihen haluamaasi kasvimaitoa vähän kerrallaan, kunnes saat aikaan mieleisesi koostumuksen. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Kaavi kikhernekeksitaikina kulhoon ja sekoita suklaapalat joukkoon.

Jos haluat minttusuklaisen version, lisää ensimmäisessä vaiheessa blenderiin myös leivontakaakao. Kun taikina on sileää, lisää siihen piparminttuöljyä pari tippaa kerrallaan, kunnes maku on mieleesi tarpeeksi minttuinen. Lisää viimeiseksi pilkottu suklaa. 




10 kommenttia

  1. Tää Chocolate covered Katien keksitaikinadippi on kyl parasta, menee yleensä enemmänki lusikalla kiposta suoraan :D
    Hauska idea tuo minttusuklaaversio, sitä pitänee kokeilla seuraavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, voin kertoa, että juuri ennen tämän kommentin julkaisua kävin kauhaisemassa kiposta hieman keksitaikinaa suuhun... :D -Kirppu

      Poista
  2. Mihin tässä reseptissä tarvitsee ruokasoodaa, kun taikinaa ei ole tarkoitus paistaa? Eikö se tuo vain oudon sivumaun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mekin ihmettelimme soodan merkitystä tässä reseptissä, mutta noudatimme kiltisti reseptiä sekä omassa keittiössä, että blogiin laitetussa reseptissä. Ehkä sooda auttaa peittämään kikherneen makua? Jokatapauksessa resepti onnistuu varmasti ilman soodaakin, jos se maistuu omaan makuun liikaa. :)

      Poista
  3. Moi! Onko ideaa mitä käyttää pähkinävoin tilalle kun mitään pähkinää eikä mantelia ei voida syödä? Halit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olemme pohtineet tähän vastausta, mutta mihinkään pomminvarmaan ratkaisuun emme ole päätyneet... Yksi vaihtoehto on käyttää siemeniä ja esimerkiksi tahinia ja kurpitsansiemenlevitettä saa kaupasta näppärästi valmiina. Toki niissä on sitten taas oma makunsa, mikä ei välttämättä ole se perinteisin keksitaikinan maku.

      Voit yrittää myös rasvatonta versiota ja jättää pähkinävoin pois. Tällöin kannattaa lisätä makeutusta, jotta kikherneen maku peittyy paremmin. Tule ihmeessä kertomaan, jos pähkinätön versio menee kokeiluun! :) Ja haleja takaisin!

      Poista
  4. Heips! Tuli mieleen, että mimmosiahan keksejä tuosta tulis jos innostuis paistaan... Oottako kokkeillu? Kyselee Nitan anoppi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Nitan anoppi! :D Me ei olla valitettavasti kokeiltu taikinan paistamista, eihän tätä ehdi uuniin laittaa, hyvä kun saa blenderistä kaadettua tarjoiluastiaan... Muistuttaisikohan lopputulos enemmän falafelia kuin keksiä? :D

      Poista
  5. Hei. Miten tää säilyy tai ootteko kokeillut esim kakun sekaan ylläreiksi laittaa tyyliin b&j jäätelö missä seassa cookie dough palasia? Pahastuuko jääkaapista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tän herkun säilyvyys on hyvä, kylmässä pärjää helposti viikonkin, koska ei sisällä mitään helposti pilaantuvaa tuotetta. Me ei olla kokeiltu sekoittaa tätä jäätelöön tai kakkuihin, mutta kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta idealta! Varsinkin jos taikinan käyttää kakkuunkin raakana eikä kypsennä sitä uunissa.

      Poista