Raparperi-vaniljapirtelö

Jos saisit valita, nauttisitko aurinkoisesta kesäpäivästä tyhjin käsin vai uskomattoman pehmeän raparperipirtelön kanssa, kumman valitsisit? No, sitähän minäkin. Eiköhän laiteta blenderi laulamaan!





Sain eilen päähäni, että raparperipirtelöä on saatava. Kirppu on viiden päivän pituisella työmatkalla, ja pohdin häviävän pienen hetken, voinko tehdä tällaista herkkua vain itselleni... kunnes päätin, että voin. Meillä homma menee yleensä nimittäin niin, että tehdyt herkut syödään yhdessä. Tai tarkemmin sanottuna, minä syön sen minkä kerkeän, ennen kuin Kirppu ennättää vedellä viimeisetkin murut napaansa. Joskus on käynyt niin, että kun olen mennyt jääkaapille lusikka tanassa, on vastassa ollut tyhjä lautanen, tai vielä pahempaa, minulle selvästikin silkasta säälistä jätetty pieni siivu kakkua. Kuka tahansa, joka näkee meidät rinnatusten, voisi luulla, että asiat menevät toisinpäin. Kirpun lempinimi ei ole suotta Kirppu.

Päädyin siis tekemään tämän pirtelön vain ja ainoastaan itselleni. Ja se oli ihanaa. Kuvittele tämä: kirpeä, pehmeäksi keitetty raparperi yhdessä tuhdin, samettisen vaniljapirtelön kanssa... kunnon kermavuoren alla, parhaillaan pillillä juotuna niin, että jokaisella suullisella saa jokaista makua yhtä aikaa. Ai että. 



Muistan kun kerran, monta vuotta sitten, pyysi töissä eräs asiakas suositusta jälkiruokaan, josta tulisi sopivalla tavalla paha olo. Ajattelin että se kaveri eli unelmiaan todeksi, ja suosittelin hänelle listan övereintä jälkkäriä. Sen jälkeen olen etsinyt makeanhimoissani vastaavaa oloa itsellenikin - ja tämä pirtelö, yksin juotuna, täytti juuri siihen tarvittavat kriteeerit. Jos kuulostaa pelottavalta, voit jakaa pirtelön kahteen lasiin ja tarjota toisen jollekin huipputyypille.



RAPARPERI-VANILJAPIRTELÖ
4 dl (yhdelle... tai pienet pirtelöt kahdelle)

Raparperihilloke
150 g tuoretta raparperia (noin 2 pientä vartta)
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 vaniljatanko

Pirtelö
3 dl kasvipohjaista vaniljajäätelöä
1 dl kasvipohjaista vaniljamaitoa
1/2 dl raparperihilloketta
1/2 dl kasvipohjaista kermavaahtoa vispattuna

Aloita valmistamalla raparperihilloke. Pilko raparperi ja laita kattilaan veden ja sokerin kanssa. Raaputa vaniljatangosta siemenet. Lisää sekä siemenet että loput tangosta kattilaan antamaan lisämakua. Keitä 10 minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät ja alkavat hajoilla. Nosta vaniljatanko pois ja siirrä hilloke jäähtymään.

Kun hilloke on jäähtynyt, mittaa blenderiin jäätelö, maito ja puoli desiä hilloketta. Blendaa nopeasti sekaisin, jotta koostumus pysyy paksuna eikä juoksetu. Jos et omista blenderiä, onnistuu pirtelön teko myös sauvasekoittimella.

Kokoa pirtelö koristelemalla lasi ylijääneellä raparperihillokkeella. Kaada lasi(t) täyteen pirtelöä ja lusikoi kermat päälle. Nauti!




ps. jos mietit mitä muuta sitä raparperista tekisi, niin kurkkaa viime kesän reseptimme raparperi-murupiirakkaan. se on JÄRJETTÖMÄN hyvää!

2 kommenttia

  1. Näyttä ihan taivaallisen hyvältä, wau! Raparperi on kyllä hyvää ja harmittelen kun tällä hetkellä ei ole muuta kuin kaupan hylly (tai ehkä torilla..?) mistä sitä hakea ellei pääse miehen isän pihamaalla käymään :D Meillä taitaakin olla vielä raparperihilloketta jääkaapissa avamaaton purkki niin voisi kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin istutettiin raparperia tänä kesänä omalle pihamaalle, mutta koska niillä menee kesä jos toinenkin ennen kuin satoa saa poimia, pitää mennä kaupan valikoimalla vielä. :D Ja tämä pirtelö kyllä näyttää just siltä miltä maistuukin - tuhdilta ja taivaalliselta! Suosittelen kyllä avaamaan hillokepurkin kaapista ja tekemään tätä herkkua. :)

      Poista