Maapähkinävoipiiras lasissa

Oreomuruja, tuhtia maapähkinävoimoussea ja päällä kunnon pursotus kermavaahtoa... näistä komponenteista syntyy syntisen hyvä jälkiruoka, joka tarjoillaan shottilaseista tai minijälkkärikulhoista. Varoituksen sana - kun näiden makuun pääsee, niin yksi ei riitä mihinkään!




Parhaimmat leivokset ja jälkiruoat ovat sellaisia, joihin liittyy upean makuelämyksen lisäksi hyviä muistoja. Nämä jälkkärishotit olivat osa häidemme jälkiruokapöytää, mutta ennen juhlia meni pari kokeilukertaa, ennen kuin täydellinen resepti löytyi Pinch of Yum -blogista. Urbaani vegendaan resepti on tietenkin veganisoitu sekä käännetty tutuille mittayksiköille leipomista helpottamiseksi.



Mutta niistä häistä - tämä jälkiruoka keräsi kiitosta monelta, mutta etenkin Kirpulta, joka julisti maapähkinävoipiiraan lempijälkkärikseen kahdeksan muun herkun joukosta. Tässä herkussa on rikas, jopa överimakea makumaailma, joka tyydyttää makeannälän mennen, tullen ja palatessa.

Yksi reseptin raaka-aineista on kondensoitu kookosmaito, jota olen löytänyt Vegekaupasta sekä Renée Voltaire-merkkistä Anton&Antonista. Kamomillan konditorialla on myös resepti kondensoidun maidon valmistamiseen.



MAAPÄHKINÄVOIPIIRAS LASISSA
20-26 shottilasia

1 pkt oreo-keksejä
2,5 dl sileää maapähkinävoita (ei lisättyä öljyä, sokeria tai suolaa)
225 g kasvispohjaista tuorejuustoa (meillä käytettiin tofuttia)
400 g kondensoitua kookosmaitoa
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl tomusokeria
0,6 dl kasvipohjaista kermaa + lisää koristeluun

Murskaa oreokeksit ja jaa murut shottilasien pohjalle. Säästä jonkin verran koristelua varten.

Vatkaa maapähkinävoi ja tuorejuusto sileäksi tahnaksi. Lisää kondensoitu kookosmaito ja vatkaa, kunnes seos on tasaista. Varo vatkaamasta liikaa! Ensimmäisellä yrittämällä sain massan erottumaan rakeiseksi lisättyäni kookosmaidon ja vatkattuani liian kauan.

Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri ja vatkaa voimakkaasti. Tässä vaiheessa massa muuttuu huomattavasti ilmavammaksi.

Vaahdota pienessä kulhossa kerma ja lisää varovaisesti käännellen maapähkinävoimassan sekaan. Siirrä mousse pursotinpussiin ja pursota shottilaseihin oreomurujen päälle. Laita minipiiraat jääkaappiin jähmettymään. Massa jähmettyy jo tunnissa, mutta säilyy kyllä jääkaapissa hyvänä useamman päivän. Ennen tarjoilua koristele kermapursotuksella ja lopuilla oreomuruilla.

Gluteeniton versio: käytä oreokeksien tilalta gluteenittomia suklaatäytekeksejä. Valitse tuorejuustoksi ja kermaksi soijapohjaisia tuotteita tai gluteenittomia kauratuotteita.

Maapähkinävoipiiras piirasvuokaan: vaikka tämä piiras tarjoillaan shottilaseista, jähmettyy massa kylmässä oltuaan niin hyvin, että siitä voi jopa valmistaa pyöreän piirakan, joka on kuitenkin syytä nostaa kahvipöytään suoraan jääkaapista. Oltuaan huoneenlämmössä useamman tunnin massa pehmenee ja menettää muotonsa, mutta mielestäni piiras on muutenkin paremman makuista kylmänä ja jämäkkänä. Valmistaaksesi pyörän piiraan, vuoraa halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla tai käytä samankokoista piirasvuokaa. Murskaa oreot ja lisää niihin 2 rkl sulatettua margariinia. Taputtele murut piirasvuoan pohjalle, seuraa reseptiä kuten yllä, ja kaada sitten valmis maapähkinävoimassa pohjan päälle ja laita kylmään jähmettymään.

Nautinnollista viikonloppua!


Ei kommentteja