Vegaaninen aamupalakeksi

Pidän erityisesti sellaisista aamiaisista, joiden syöminen tuntuu ihan vähän tuhmalta. On ihan okei syödä kaurapuuroa, hedelmiä tai vaikka ruisleipää aamulla, mutta jos aikaa syödä vaikka yhden ison keksin, tuntuu se heti ihan eriltä. Vähän kielletyltä. Tai sunnuntaiaamulta.


Rakastan aamuisin runsautta, sopivaa överiyttä ja erityisesti makeaa. Rehellisesti puhuttuna puurolautasenikin on aina keskivertokansaa rikkaampi. Jo pelkistetty versio sisältää kaurahiutaleiden lisäksi hedelmiä, siemeniä sekä pähkinävoita. Näiden syiden vuoksi innostun aina, kun joku keksii käyttää puuroaineksia uudella tavalla. Niin kuin Chocolate Covered Katie teki näiden aamupalakeksien kanssa.

Ideana on sekoittaa edellisenä iltana kaurahiutaleita, omenasosetta ja erinäisiä makuaineita yhteen, levittää taikina laakealle lautaselle ja laittaa tekeytymään yöksi jääkaappiin. Yön aikana keksi tiivistyy entisestään. Aamulla onkin sitten helppoa, kun aamiaisen voi nostaa suoraan jääkaapista kahvikupin kylkeen.Testasin keksejä kolme kertaa ennen kuin löysin mittasuhteet, jotka miellytti. Ensimmäinen versio oli ihan liian pehmeää - niin kuin tuorepuuroa. Seuraavaksi rukkasin mittasuhteita ja sain paremman tuloksen. Mutta kolmannella kerralla vasta onnisti! Rehellisesti sanottuna en ole ihan varma mikä mättäsi ensimmäisillä yrittämillä - joko käyttämäni omenasose on paljon juoksevampaa kuin alkuperäisen reseptin luojalla, tai sitten siellä päässä tykätään paljon pehmeämmästä keksistä. Mene ja tiedä. Olen kuitenkin niin iloinen että tämä resepti tuli vastaan!

Tässä postauksessa esitelty lopputulos on kuitenkin ruokaisa, lautaselta lusikalla syötävä keksi, jonka makumaailmoja voi muunnella loputtomiin. Alla olevista ensimmäinen on maustettu kardemummalla ja mantelilla, toinen, suklainen versio on tehty Katien reseptiä mukaillen. Kun alat tehdä  näitä aamupalakeksejä, anna mielikuvituksen lentää! Ujuta lempikeksimakusi taikinaan ja nauti surutta seuraavana aamuna. Kirppu nautti eritoten versiosta, joka sisälsi suklaahippuja. (yllättikö? no ei niin!)KARDEMUMMA-MANTELI AAMUPALAKEKSI
1 suuri keksi

1 1/4 dl kaurahiutaleita
2 rkl kaurajauhoja, mantelijauhoja tai vegaanista proteiinijauhoa
ripaus suolaa
1/4 tl kardemummaa
1 rkl mantelilastuja
1 rkl maapähkinävoita
3/4 dl omenasosetta

Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Levitä laakean lautasen pohjalle ja painele keksin malliseksi ympyräksi. Koristele 1 rkl mantelilastuja. Laita yöksi jääkaappiin, mutta älä peitä kelmulla, ettei keksi kerää kosteutta yön aikana. Peitä korkeintaan talouspaperipalalla tai kevyellä pyyhkeellä, jos jääkaapissa on helposti makuja tartuttavia raaka-aineita.

SUKLAINEN AAMUPALAKEKSI
1 suuri keksi

1 1/4 dl kaurahiutaleita
1/2 rkl kaurajauhoja, mantelijauhoja tai vegaanista proteiinijauhoa
ripaus suolaa
1/4 tl aitovaniljaa
1/4 tl espressojauhetta
1 rkl kaakaota
3/4 dl omenasosetta

Sekoita kaikki aineet sekaisin kulhossa. Levitä laakean lautasen pohjalle ja painele keksin malliseksi ympyräksi. Koristele halutessasi suklaahipuilla. Laita yöksi jääkaappiin, mutta älä peitä kelmulla, ettei keksi kerää kosteutta yön aikana. Peitä korkeintaan talouspaperipalalla tai kevyellä pyyhkeellä, jos jääkaapissa on helposti makuja tartuttavia raaka-aineita.

Tuunausvinkki: sekoita aamulla nopea suklaakastike teelusikallisesta vaahterasiirappia ja teelusikallisesta kaakaojauhetta. Koristele keksi entistä herkullisemmaksi!


Ei kommentteja