Vegaaninen mustikkapai

Vanhassa reseptikirjassani on käsinkirjoitettu resepti, jonka viereen äitini on kirjoittanut merkinnän:

Muheva, mehevä, takuuvarma kestosuosikki :)

Se on ehkä paras kuvaus, minkä tästä piiraasta voi kirjoittaa. Joskus 90-luvun taitteessa äitini löysi reseptin lehdestä ja tallensi sen Rakkaimmat reseptini -kirjaansa, jossa se on säilynyt tähän päivään asti. Mustikkapai komistaa edelleen joka vuosi perheemme kahvipöytää, mutta nykyään leivomme mustikkapain vegaanisena. Sen maku on, kuten arvata saattaa, aivan yhtä ihana niinkin.




Piiras valmistetaan keittämällä mustikoista paksu kiisseli, joka levitetään herkullisen pohjan ja kannen väliin. Taikina on helppo käsitellä, joten tämän piiraan tekemistä on turha ujostella.

Mustikkapaihin liittyy paljon hyviä muistoja: hetkiä, jolloin koko perhe kerääntyi saman kahvipöydän ääreen; päivä, jolloin opiskelijakaverini tuli ensimmäistä kertaa kylään ja leivoin tätä mustikkapaita tarjolle; viikonloppu, jona leivoin tätä töissä; hääpäivämme, jolloin mustikkapai komeili valkosuklaamoussen alla.




Paljon on tullut nähtyä ja koettua tämän upean leivoksen kanssa. Nyt haluan jakaa vegaanisen version tästä klassikosta teidän kanssanne. Leipokaa, nauttikaa!




VEGAANINEN MUSTIKKAPAI
halkaisijaltaan 24-28 cm piiras- tai irtopohjavuokaan

Täyte
5 dl mustikoita
1 dl vettä
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja

Taikina
250 g margariinia
2 dl sokeria
1/2 dl omenasosetta
5 - 5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rasvaa kevyesti valitsemasi vuoka.

Aloita valmistamalla mustikkatäyte. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes seos sakenee. Laita sivuun jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat taikinan.

Tee taikina vatkaamalla margariini ja sokeri sekaisin. Lisää omenasose, sekoita. Yhdistä 5 dl vehnäjauho vaniljasokerin ja leivinjauheen kanssa. Lisää taikinaan. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä ja rasvaiselta, lisää hieman vehnäjauhoja, kunnes saat helposti muotoiltavan, mutta vielä pehmeän taikinan aikaiseksi.

Painele puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle mustikkatäyte. Kaulitse lopputaikinasta vuoan halkaisijan kokoinen kansi ja nosta varovasti piirakan päälle.

Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes mustikkapai on ottanut hieman väriä ja kypsynyt kauttaaltaa. Tarjoa vaniljajäätelön tai kerman kanssa.




2 kommenttia

  1. Pai olikin minulle täysin uusi juttu, mutta voi miten herkullisen kuuloista ja näköistä! Ensi kerralla teen tätä kahvittelu vieraille, ihanan helpon ja nopean oloinen ohje ja taitaa kaapista löytyä tähän aina aineksetkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, ei muuta kuin leipomaan sitten! :) Kerrothan sitten mitä pidit reseptistä ja lopputuloksesta? Tämä pai on kyllä mukavaa vaihtelua perinteiselle mustikkapiiraalle.

      Poista