Vegaaniset kurpitsakierteet

Nyt ollaan kuulkaas upeiden asioiden äärellä. Uunista tuli äsken ulos sellainen syysherkku, että oksat pois! Tekisi mieli ahmia äkkiä molemmat kurpitsakierteet omiin suihin, eikä edes kertoa Kirpulle, että tänään tuli muuten leivottua.


Istuin äsken keittönpöydän ääreen maistelemaan omaa kierrettäni ja pohtimaan, millä sanoilla tätä leivosta nyt kuvailisi. Kierteen kauniin oranssiksi paistunut lehtevä taikina rapsahtaa ihanasti suussa, mutta on sisältä mehevä ja aavistuksen sitkeä. Suun täyttää lohduttava ja vastustamaton makuyhdistelmä: vaahterasiirapin makeutta ja piparkakkumausteiden kotoisuutta. Otin uuden haukun, sitten vielä toisen, kolmannen... kunnes sormissa oli jäljellä enää tahmea muisto äskeisestä kohtaamisesta. Se ei ole muuten ihan pikku juttu, sillä yksi pikkukierre painaa vaatimattomat 200 grammaa. 200 ihanaa, vastustamatonta grammaa.




Tämä resepti on mukaelma The Novice Chefin luomuksesta. Urbaani vegendaan resepti muuttui vegaaniseksi, sekä mittasuhteet vaihtuivat himpun verran sopiakseen paremmin suomalaiseen keittiöön.

Kurpitsakierteiden tekeminen on järjettömän helppoa, sillä ne valmistetaan valmiista lehtitaikinasta (suosittelen lämpimästi Lidlin puff pastry-taikinaa, sillä se on todella ohut, lehevä ja helppo muotoilla) ja kurpitsapyreestä. Lisäksi tarvitset vain sokeria ja mausteita. Ihanan vaivatonta! 


VEGAANISET KURPITSAKIERTEET
2 isoa kierrettä

Kierteet
1 pkt Lidlin vegaanista puff pastry -taikinaa
2 dl kurpitsapyreetä
1 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta

Koristeluun
1 rkl vaahterasiirappia
3 rkl tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita kulhossa kurpitsapyre, sokeri ja piparkakkumauste sekaisin. Leikkaa lehtitaikina kahteen osaan ja jaa pyre taikinapalojen päälle. Levitä tasaisesti koko taikinan päälle.

Muotoile kurpitsakierteet. Videon kierteiden tekoon löydät The Novice Chefin sivulta, mutta se onnistuu myös näin: rullaa taikina rullalle. Asettele se saumapuoli ylöspäin ja leikkaa terävällä veitsellä rulla pitkittäin halki. Voit jättää n. 1 cm taikinaa leikkaamatta toisesta päästä, jolloin taikinapalat pysyvät kiinni yhdessä, mutta tämä ei ole pakollista. Itse leikkasin taikinan kokonaan halki, sillä koin muotoilun olevan helpompaa niin.

Ala kierittämään taikinaa kierteeksi nostamalla aina toinen taikinapitko toisen päälle, kunnes olet tehnyt tämän koko taikinan pituudelta. Pidä huoli, että taikinan avonainen puoli on koko ajan ylöspäin suunnattu, näin kierteestä tulee kauniimpi eikä täyte valu ulos.

Kierrä taikina nyt ympyrän muotoon ja painele päät kiinni toisiinsa. Nosta pellille. Toista sama toisen kierteen kanssa.

Paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes leivokset ovat saaneet kauniin värin ja ovat kypsiä. Nosta ritilälle jäähtymään.

Leivosten jäähtyessä sekoita kuorrute vaahterasiirapista ja tomusokerista. Levitä tomusokeriseos hieman jäähtyneen leivoksen päälle esimerkiksi lusikalla. Keitä kuppi kuumaa ja NAUTI!

Ihanaa maailman vegaanipäivää kaikille lukijoille!


3 kommenttia

  1. Näyttää todella hyvältä! Tuossa lidlin taikinassa on kyllä hinta-laatu suhde todella kohdillaan ja alkuun sitä oli aina kauheat määrät -30% pisteellä ja silloin sitä tulikin kokeiltua. Nyt vain kurpitsasosetta tekemään vihdoin ja viimein niin meillä päästään herkuttelemaan :) Ihanaa viikonloppua ja marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taikina oli kyllä positiivinen yllättäjä! :) Ei muuta kuin pyrettä keittelemään tai kaupasta valmista ostamaan, niin pääset herkkujen ääreen. Mukavaa marraskuuta sinnekin! <3

      Poista
    2. Kokeiltu ja toimii! :D Huomenna on piparkakkukahvin vuoro :)

      Poista