Toffee-vaahtokarkkicookiet

Jos olet etsinyt täydellistä cookiereseptiä, niin minulla on hyviä uutisia: voit vihdoin lopettaa etsinnät. Näissä rapeareunaisissa, sisältä sitkeissä cookieissa on kasapäin kaikkea ihanaa! Toffeepaloja, minivaahtokarkkeja ja kunnolla suklaata.





Olen leiponut upeita cookieita jo pari vuotta varioiden reseptiä kirjasta Sticky Fingers' Vegan Sweets (se on oikea vegaanileivonnan aarreaitta! täynnä upeita reseptejä!), ja on vihdoin aika jakaa bloginkin puolella ohje superhyviin cookieihin. Tällä kertaa halusin laittaa kekseihin läjäpäin erilaisia karkkeja, ja kyllä kannatti. Nämä cookiet taltuttavat jopa Kirpun pohjattoman makeannälän!




Pari vinkki cookieiden leivontaan: älä leivo niistä kiusallakaan liian pieniä. Iso koko kannattaa, sillä silloin reunat ehtivät paistua mutta sisus jää vielä pehmeäksi ja raakilemaiseksi. Näin syntyy sisältä sitkeä ja aivan ihana cookie! Sitä paitsi isoon cookieen saa mahdutettua paljon enemmän karkkeja.





Toinen vinkki: varo ylipaistamasta keksejä. Riittää, kun reunat ja pohja ovat saaneet hieman väriä, mutta keksi näyttää vielä vähän raa'alta. Ota keksit mieluummin liian aikaisin uunista sen sijaan, että paistaisit varalta minuutin tai pari lisää. Keksit jähmettyvät muotoonsa jäähtyessään, uunista tullessa ne ovat vielä todella pehmeitä. Siinä se! Ei muuta kuin luomaan taivaallisia herkkunautintoja näiden cookieiden kanssa!




TOFFEE-VAAHTOKARKKICOOKIET
24 isoa cookieta

2 1/2 dl margariinia
2 3/4 dl sokeria
2 3/4 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 1/4 dl kasvimaitoa
1 1/4 dl öljyä
1 l vehnäjauhoa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl suolaa
150 g vegaanista tummaa suklaata
1 pss vegaanisia lehmäkarkkeja (tai vegaanista fudgea)
1 dl vegaanisia minivaahtokarkkeja

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Rouhi suklaa palasiksi ja leikkaa lehmäkarkit pieniksi paloiksi. Yhdestä toffeekarkista saa hyvin neljä palaa.

Vatkaa margariinit ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 2-3 minuuttia. Lisää kasvimaito ja öljy, vatkaa sekaisin. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Lisää kuivat aineet ja sekoita, älä enää jää vatkaamaan. Lisää rouhittu suklaa ja kääntele sekaisin.

Leivo keksitaikina tangoksi ja leikkaa 24 palaan. Nosta taikinakiekot pellille (paistoin 4 keksiä samalla pellillä, sillä ne leviävät uunissa reippaasti) ja painele jokaisen päälle toffeepaloja ja vaahtokarkkeja. 

Paista uunissa 10-12 minuuttia. Keksit ovat kypsiä, kun reunat ovat saaneet hieman väriä, mutta keskus on vielä pehmeä. Nosta keksit ritilälle jäähtymään.

Taikinan voi tehdä myös loistavasti ennakoon ja säilyttää raakana jääkaapissa tai pakastimessa odottamassa oikeaa kahvitteluhetkeä.



6 kommenttia

  1. Huh miten herkullisen näköisiä! Isot cookiet ovat ihania aamukahvin kanssa hitaasti nautittuna, näitä pitääkin tehdä ensi kerralla kun saan vaahtiksia käsiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Kyllä pikkuherkku aina kruunaa hyvän kahvihetken. :) Ja ehdottomasti suosittelen tekemään heti tilaisuuden tullen!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Nää on just sellaisen makuisiakin! ❤

      Poista
  3. Kauakohan nämä säilyvät herkullisena? Isommat juhlat tulossa ja osa tarjoiltavista olis kiva tehdä etukäteen.. ja sellaisia jotka säilyvät kesälläkin ilman jääkaappia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan voi tehdä reilusti ennakkoon pakastimeen tai jääkaappiin ja paistaa lähempänä juhlia. Itse paistaisin tässä tapauksessa keksit yhtä tai kahta päivää ennakkoon, jos juhlapäivänä on liian kiire. Tämä ihan vain siksi että cookiet ovat sitä mehevämpiä, pehmeämpiä ja sitkeämpiä ja rapeareunaisempia mitä tuoreempia ne ovat. Ne säilyvät kyllä ilmatiiviissä rasiassa hyvänä muutaman päivän, ja ovat varmasti loistavia silloinkin, mutta väistämättähän ne muuttavat koostumustaan pidemmässä säilytyksessä. Itse rakastan tuoreita cookieita tosi paljon, ja ajoittaisin siksi paiston mahdollisimman lähelle juhlia, mutta kyllä siitäkin pystyy tarvittaessa ja halutessaan tinkimään. :)

      Poista