Vegaaninen tiramisu

Ihastuttava, vegaaninen tiramisu hurmaa kahvisella maullaan ja silkinpehmeällä koostumuksellaan. Tätä jälkkäriä tekisi mieli lusikoida loputtomiin!




Tämän kevättalven yksi hauskimmista projekteista on ollut täydellisen tiramisureseptin metsästäminen. Tiramisua on tullut nyt leivottua useaan otteeseen erilaisia pohjia ja täytteitä testaillen, mutta nyt on aika jakaa resepti, joka ihastutti erityisesti Earth Hour -pop upissa, jossa olimme vastikään myymässä vegaanisia leivoksia.



Resepti on saanut paljon inspiraatiota Crazy Vegan Kitchen -blogin tiramisureseptistä, josta tämän tiramisun pohja on lainattu, muutettu puolitoistakertaiseksi ja käännetty desimittoihin. Koska kyseessä on käännösresepti, ovat mittayksiköt hieman tavallista tarkempia. Muutaman kokeilun jälkeen voin sanoa, että parasta tuli, kun seurasin reseptiä tarkkaan enkä lähtenyt pyöristämään mittoja turhaan. Kokeilin tiramisuun blogista löytyvää cashewtäytettä, mutta omaan versioon valitsin kermaa ja tuorejuustoa.

Reseptiä vilkaisemalla voi näyttää siltä että tekemistä on paljon, mutta todellisuudessa tämä on verrattain nopea ja helppo resepti, joka on simppeli koota. Tiramisu kuorrutetaan kaakaojauheella, ja tähän tiramisuun raastetaan myös vähän suklaata, koska myös Emily Mainquist tekee niin kirjassaan Vegeherkkuja, ja koska se kuulosti liian hyvältä ajatukselta olla toteuttamatta. Ja niinhän se olikin - tämä tiramisu on kokonaisuudessaan vastustamaton, ihana jälkiruoka!



VEGAANINEN TIRAMISU
20 cm x 15 cm vuokaan, 4-6 annosta

Kakkupohja
1 3/4 dl soijamaitoa
1 1/2 tl omenaviinietikkaa
6 rkl margariinia
9 rkl sokeria
1 1/2 tl vaniljaa
1/8 tl suolaa
2 dl + 1 tl vehnäjauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa

Espressosiirappi
1 1/2 dl espressoa tai vahvaa kahvia
1/2 dl Kahlúa-kahvilikööriä (tai muuta kahvilikööriä)
1/2 dl sokeria

Tuorejuustotäyte
2 dl kasvipohjaista kermavaahtoa
225 g kasvipohjaista tuorejuustoa (käytin Tofuttia)
1 dl tomusokeria

Espressotuorejuustotäyte
puolet tuorejuustotäytteestä
2 1/2 rkl espressosiirappia

Lisäksi
rivi tummaa suklaata rouhittuna
tummaa kaakaojauhetta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa käyttämäsi vuoka leivinpaperilla. Vinkki! Paistoin kakkupohjan samassa vuoassa, johon kokosin tiramisun, jotta kakkupohjasta tuli heti oikean kokoinen.

Aloita tiramisu valmistamalla kakkupohja. Sekoita omenaviinietikka soijamaitoon ja anna seistä ainakin 5 minuuttia, kunnes soijamaito on paksuuntunut ja kokkareista. Mittaa margariini, sokeri ja suola yhteen kulhoon ja loput aineista toiseen kulhoon. Vatkaa margariini ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon koko ajan vatkaten vuorotellen puolet kuivista aineista, sitten puolet soijamaidosta ja lopuksi viimeiset kuivat aineet ja loppu soijamaito.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 30-40 minuuttia, kunnes se on läpikotaisin kypsä. Anna jäähtyä ritilällä. Leikkaa kakkupohja halki saadaksesi kaksi kakkupohjalevyä.

Valmista siirappi. Keitä espresso tai vahva kahvi, ja mittaa se Kahlúan sekä sokerin kanssa pieneen kattilaan. Keitä kunnes sokeri on liuennut täysin. Siirrä jäähtymään.

Valmista tuorejuustotäyte. Vatkaa kermavaahto kuohkeaksi, lisää tuorejuusto ja tomusokeri. Vatkaa sileäksi. Jaa täyte kahteen osaan. Lisää toiseen puolikkaaseen 2 1/2 rkl valmistamaasi espressosiirappia, vatkaa sekaisin.

Kokoa tiramisu vuokaan: laita vuoan pohjalle toinen kakkupohjalevyistä. Kostuta puolella jäljelle jääneestä espressosiirapista. Älä ujostele siirapin kanssa - pohja saa kastua kunnolla. Kaada pohjan päälle maustamaton tuorejuustotäyte. Ripottele päälle rouhimasi suklaa. Aseta toinen kakkupohjalevy vuokaan, kostuta lopulla siirapilla. Kaada espressolla maustettu tuorejuustotäyte päälle ja tasoita pinta. Peitä kelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin maustumaan tarjoiluun saakka. Tiramisu säilyy hyvänä jääkaapissa usemman päivän, ja suosittelen sen valmistamista kunnolla ennakkoon, jotta maut ehtivät imeytyä kakkupohjaan ja voimistua. Siivilöi päälle kerros kaakaojauhetta ennen tarjoilua.


2 kommenttia

  1. Vau mitä herkkua, näyttää ihan taivaallisen hyvältä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää on kyllä aivan ihana herkku!

      Poista