Vegaaninen mustikka-murupiirakka

Jos et ole leiponut vielä blogista löytyvää raparperi-murupiirakkaa, niin nyt viimeistään kannattaa ottaa resepti haltuun tällä mustikkaisella versiolla. Kyseessä on nimittäin takuuvarma resepti, jolla tulee priimaa joka kerta. Kaiken lisäksi piiras valmistuu todella nopeasti - tämän mustikkapiirakan leivoin uuniin perunoiden kiehuessa - tarkalleen sanoen siis 12 minuutissa.





Mustikka-murupiirakkaan tuo lisäsärmää taikinaan raastettu sitruunankuori, jota ei kannata skipata valmistusvaiheessa. Leivoin ensimmäisen piirakan nimittäin ilman sitruunaa, ja pakko sanoa että toinen versio oli heti tuplaten parempi.




Minun  on tullut leivottua erilaisia marja- ja hedelmäpiirakoita tällä reseptillä jo parin vuoden ajan, joten kun olet testannut tätä mustikka-murua, suosittelen lämpimästi kokeilemaan erilaisia versioita omilla suosikkitäytteilläsi. Tämä resepti on nimittäin tosi muuntautumiskykyinen. Kerran tein piirakkaa omena-puolukkatäytteellä ja pekaanipähkinämurulla, ja voi pojat, kun sekin oli hyvää! Kuten myös luumu-mantelipiirakka. Ja kirpsakka punaherukkapiirakka...




Ehkä tärkein vinkki minkä voin antaa on, että tee piirakka tarpeeksi suuren vuokaan. Liian pienessä vuoassa piiraasta tulee helposti turhan paksu ja kakkumainen. Tämän reseptin kanssa on nimittäin tullut kokeiltua kaikenlaista, kuten 25-senttistä piirakkavuokaa, ja se kokeilu jäikin yhteen kertaan. Miksi tyytyä hyvään kun voi saada parasta? Ja tällähän saa.

Ihania onnistumisen hetkiä!




MUSTIKKA-MURUPIIRAKKA
halkaisijaltaan 30 cm piirasvuokaan

Pohja
1/2 dl omenasosetta
3/4 dl rypsiöljyä
2 dl vegaanista jogurttia
1 sitruunan raastettu kuori
3 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

4 dl mustikoita

Muruseos
1/2 dl margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Valmista muruseos nyppimällä margariini, vehnäjauhot ja sokeri sekaisin. Laita muruseos sivuun odottamaan.

Voitele piirakkavuoka.

Valmista pohja. Sekoita omenasose, öljy ja jogurtti kulhossa. Lisää sitruunankuori. Mittaa kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina piirakkavuokaan, ripottele päälle mustikat ja viimeiseksi muruseos.

Paista uunissa 40-50 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä. Tarjoile vegaanisen vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.





4 kommenttia

  1. Hei!
    Nyt täytyy jo kysyä, kun olen tehnyt neljättä kertaa tätä piirakkaa... Tai tällä ohjeella ekaa kertaa, muuten raparperipiirakkaa. 😉
    Kuuluuko pohjan jäädä todella kosteaksi? Olen kokeillut eri paistoaikoja, mutta aina sama tulos. Hyvää se kyllä on, ei sillä, mutta koostumus ihmetyttää. Onko kyse omenasoseesta?
    Ekalla kerralla tein tuplamääränä pellille, enkä muista, että silloin tämä olisi ollut niin kosteaa.
    Joka tapauksessa piirakka sai miehenikin taas hymisemään tyytyväisenä, että tällaista sen kuuluukin olla. Ja otti uuden palan.
    Eli hyvää on (ja sitruunan kuori! 👌)!
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Hei! Sanoisin, että onnistuessaan tämä pohja on mehevä ja hieman kostea - mutta raaka ja märkä se ei saisi olla! Esimerkiksi tänä kesänä olen leiponut tähän pohjaan mansikka-raparperipiirakkaa, ja tarkistin ennen uunista ottoa varalta täytteiden alta (raparperipalaa nostamalla), että pohja on ehtinyt kypsyä hyvin. Mökin uunissa kypsymiseen meni aikaa noin tunti - ammattikeittiön uunissa olen saanut kypsäksi jopa 25 minuutissa. Eli uunilla voi olla valtava ero, vaikka resepti on sama. Jos päädyt tekemään tätä reseptiä tulevaisuudessa taas lisää, suosittelen kokeilemaan vielä pidempää paistoaikaa ja testaamaan, tuleeko koostumuksesta enemmän sinua miellyttävämpi. :) Olen nimittäin syönyt tätä piirasta myös niin, että se on jäänyt hitusen liian raa'aksi, eikä lopputulos ollut tietenkään yhtä hyvä. Olisi hauska kuulla, jos saat tulevaisuudessa erilaisia tuloksia aikaan! Kiitos palautteesta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi ja pohdinnoista!
    Täytynee vain uskaltaa pitää piirakkaa pidempään uunissa, uskoisin sen auttavan.
    Tulen kertomaan, miten käy!
    (Kunhan taas teen tällä ohjeella... Ei sillä, ettenkö haluaisi, mutta on niin monia, joita pitäisi päästä testaamaan... 😉
    Eilen kokeilin vegaanista brookieta. Nam!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, maailma on täynnä ihania reseptejä joita pitää päästä kokeilemaan! Kuulen mielelläni kyllä raportoinnistasi sitten tulevaisuudessa. :) Ja brookiet on aivan ihania!

      Poista