Vauvauutisia + vegaaninen Boston Cream Pie

Jos seuraat Urbaani vegendaa instagramissa, huomasit varmaan eilen ihanan uutisen jonka jaoin siellä: meille on tulossa vauva! Lämmin kiitos vielä kaikille ihanista sanoista ja onnitteluista, luettiin niitä Kirpun kanssa illalla hymy korvissa. Uutiset jaettiin alla olevalla kuvalla, mutta nyt on aika jakaa myös kuvassa olevan kakun resepti. 




Kyseessä on boston cream pie, joka nimestään huolimatta on kuitenkin ihan oikea kakku. Nimi juontuu ajasta, jolloin kakkupohjat paistettiin piirasvuoissa, eikä sitä ole sen koommin vaihdettu. Boston cream pie (jolla en tiedä olevan suomalaista nimeä) rakennetaan vaaleasta kakkupohjasta ja vaniljavanukkaasta, joka pitää kakun hyvin koossa ja tekee kakusta ihanan hyllyvän! Päälle kaadetaan vielä suklaakuorrutus ja se on sitten siinä. Kerrassaan herkullinen ja mehevä kakku! 



Kakkupohja oli itse asiassa niin hyvä (ja älyttömän yksinkertainen valmistaa), että ajattelin kokeilla sitä vielä ihan tavallisen täytekakun pohjana. Tämä resepti on muuten peräisin Gretchen Pricen kirjasta nimeltä Modern Vegan Baking, jota olen viimeaikoina lukenut iltasaduksi itselleni ja kasvavalle vatsalle. 

Gretchenilla on muuten älyttömän hyvä Youtube-kanava sekä nettisivut, joissa on mielinmäärin vegaanisia leivosreseptejä. Olen viimeisen puolen vuoden aikana tutustunut moneen niistä ja testaillut useampaa reseptiä ja täytyy sanoa, että Gretchen osaa asiansa. Lämmin suositus siis sinne suuntaan! Urbaani vegendaan resepti päätyi totta kai tuttuun tapaan muunnettuna suomalaiseen keittiöön sopivaksi, jotta et tarvitse erilaisia mittoja tätä kakkua leipoaksesi. 

Mutta sitten itse reseptiin! Älä säikähdä pitkältä näyttävää ohjeistusta - todellisuudessa kakku on näppärä ja nopea valmistaa!




VEGAANINEN BOSTON CREAM PIE
halkaisijaltaan 24 cm kakkuvuokaan

Kakkupohjat
3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviinietikkaa
1,2 dl margariinia
1,2 dl kookosöljyä
2 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa
4,2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa

Vaniljavanukas
4 1/2 rkl maissitärkkelystä
0,6 dl vettä
4 3/4 dl soijamaitoa
1 3/4 dl sokeria
3 rkl margariinia
ripaus kurkumaa
2 tl vanilja-aromia

Suklaaganache
115 g tummaa suklaata
0,6 dl soijamaitoa

Aloita valmistamalla kakkupohjat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla kahden kakkuvuoan pohja ja voitele reunat.

Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään. Jätä paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut aineet.

Sulata margariini ja kookosöljy. Mittaa ne kulhoon vaniljan, suolan ja sokerin kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada sekaan piimämäiseksi muuttunut soijamaito ja sekoita hyvin.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja paista uunissa 30-35 minuuttia, kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla, mutta varo paistamasta liikaa, jotta pohjat säilyvät mehevinä. Anna jäähtyä ritilän päällä kunnolla, ennen kuin kokoat kakun.

Valmista vaniljavanukas. Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys ja vesi tasaiseksi. Mittaa kattilaan soijamaito, sokeri ja margariini. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, lisää maissitärkkelysseos koko ajan sekoittaen. Lisää kurkumaa antamaan väriä ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 sekuntia. Ota kattila liedeltä ja lisää vanilja. Anna vanukkaan jäähtyä ennen käyttöä lämpimäksi niin, ettei se ole enää kiehuvan kuumaa.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan tai kakkurenkaaseen. Kauniimman lopputuloksen saat, jos vuoraat vuoan reunat reunakalvolla tai tarvittaessa kelmulla. Aseta toinen kakkupohjista vuoan pohjalle. Kaada lämmin vaniljavanukas päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta toinen kakkupohja päälle ja laita kakku kylmään jähmettymään, mielellään seuraavaan päivään.

Kakun jähmetyttyä valmista suklaaganache. Mittaa suklaa ja soijamaito pieneen, pinnoitettuun kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes suklaa sulaa ja seos on tasaista ja kiiltävää. Kaada valmiin kakun päälle ja anna suklaan jähmettyä hetki ennen tarjoilua.

Boston cream pie säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin 6 päivää.



4 kommenttia

  1. Minuun on nyt iskenyt jokin kauhea leipomis vimma (vielä en ole saanut aikaiseksi, kun en ole osannut päättää mitä tekisin) ja nyt osui ja upposi! Pistetään siis kokeiluun jokin kaunis päivä tai yö :D Paljon onnea vielä ihanista uutisista ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtava kuulla! Toivottavasti tämä kakku intouttaa sua leipomaan vaan enemmän. :) Ja kiitos vielä kovasti! ♥

      Poista
  2. Onko tuo vanilja-aromi nestemäistä ja minkä merkkistä? 🤔 kerran etin semmosta mutta löysin vaan vaniljauutetta, joka on aika pahaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On nestemäistä, ja merkkejä löytyy monia. Nestemäistä vaniljaa löytyy ainakin nimillä vanilja-aromi ja vaniljauute. Peruskaupoista löytyy useimmiten esim. Dr. Oetkerin vanilja-aromia, ja Ruohonjuuressa (ja muissa sen tyylisissä kaupoissa) on monesti pariakin erilaista vaniljavaihtoehtoa. Totta kai voi käyttää vaniljatankoja tai vaniljasokeriakin, mutta maistelee sitten sopivan lopputuloksen. :)

      Poista