Tryffelisuklaapiiras (veg, g)

Nyt on tarjolla jotain todella, todella hyvää. Tryffelisuklaapiiras, jossa on samettinen suutuntuma, taivaallisen täyteläinen makumaailma ja takanaan jo pitkä lista ihmisiä, jotka ihastuivat tähän herkkuun täyttäpäätä. Ja ei, en liioittele ollenkaan. Tämä piiras on todellakin juuri niin hyvää kuin lupaan!




Kaikki alkoi itse asiassa jo monta vuotta sitten, sinä kesänä kun Kirpun kanssa tapasimme. Tiesin että Kirppu on kovasti suklaan perään, joten valmistin hänelle lahjaksi rasian käsintehtyjä suklaita, koska halu liehitellä oli kova. Rasiassa oli mukana Paul A. Youngin reseptillä tehdyt muscovadotryffelit, jotka sittemmin jäivät keittiömme vakioherkuiksi. 

Kuitenkin vasta viime vuoden lopulla aloimme veganisoimaan vanhaa rakasta reseptiä, ja siinä touhussa Kirppu keksi että tryffelimassastahan voisi tehdä myös piiraan. Ja niin Kirppu teki. Ja siitä tuli ihanaa.



Vaadittiin muutama reseptintestauskerta lisää, kunnes koostumuksesta tuli napakymppi. Joten tässä tämä, olkaa hyvä, voitte kiittää meitä myöhemmin. Suosittelen tekemään tryffelisuklaapiirasta hänelle, jota haluat liehitellä. Voi olla, että käy flaksi. Tiedä häntä. Minulla kävi.



TRYFFELISUKLAAPIIRAS (VEG, G)
halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan

Pohja
200 g gluteenittomia, vegaanisia suklaakeksejä (käytin Lidlin Sondey-merkkisiä gluteenittomia suklaacookieita)
75 g margariinia

Tryffelitäyte
250 g tummaa suklaata
210 g kasvikermavaahtoa (käytin alpro vispiä)
100 g muscovadosokeria
ripaus suolaa

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voit halutessasi suojata reunat reunakalvolla, jolloin piiras lähtee entistä helpommin irti vuoasta.

Aloita valmistamalla pohja. Murskaa suklaakeksit hyvin hienoksi muruksi tehosekoittimessa tai suljetussa pussissa esimerkiksi kaulimen avulla. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele keksipohja vuoan pohjalle ja reunoille noin sentin korkeudelle. Siirrä pohja pakkaseen jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Pilko suklaa kulhoon. Mittaa kerma, muscovadosokeri ja suola kattilaan. Kuumenna juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada suklaan päälle ja anna seistä hetki. Sekoita massa tasaiseksi nuolijalla, mutta älä vatkaa niin säästyt ilmakuplilta suklaassa.

Kaada tryffelimassa keksipohjan päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua siivilöi piiraan päälle ohut kerros kaakaota. Tarjoa kermavaahdon ja vadelmien kanssa.

Valmis piiras säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin viisi vuorokautta.


Ei kommentteja