Pääsiäislimppu hapanjuureen

Ihanan pehmeä, makealla siirappivedellä valeltu limppu kruunaa pääsiäispyhien pöydän. Tämä resepti on leivottu hapanjuureen - rauhassa ja rakkaudella. Ja sen maistaa!
Leivoin tätä limppua jo viime pääsiäisenä, ja koska se oli niin hyvää, piti ottaa uusiksi tänäkin vuonna ja kirjata resepti ylös! Inspiraationani toimi Laihian maltaan pääsiäislimppu, mutta minun versioni siitä on veganisoitu, suolaisempi ja sovitettu hapanjuurella leivottavaksi. Käytin omenaviinietikalla paksutettua soijamaitoa korvaamaan piimän, mutta voit halutessasi käyttää muuta kasvimaitoa tai pelkkää vettä nesteenä.Hapanjuurileivonta vie enemmän aikaa kuin teollisella hiivalla leipominen, mutta juurileivonta on ehdottomasti taito, joka jokaisen innokkaan leivän leipojan kannattaa opetella. Juurileivässä on ihan oma makumaailmansa, ja lisäksi leipä säilyy pidempään kuin hiivaleipä.

Voit sekoittaa limpputaikinan illalla autolyysiin asti valmiiksi, ja jatkaa aamulla taitteluihin ja leivän paistoon, tai tehdä sekä taikinan että taittelut saman päivän aikana. Voit kohottaa leivän lämpimässä ja paistaa sen samana päivänä, tai antaa sen kohota rauhassa jääkaapisssa odotellen sopivaa paistopäivää ja -aikaa. Tapoja on monia. Selitin prosessin parhaani mukaan tämän leivän osalta reseptin ohjeisiin.PÄÄSIÄISLIMPPU HAPANJUUREEN
2 limppua

Taikina
200 g aktiivista hapanjuurta
5 dl soijamaitoa
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 dl tummaa siirappia/leipäsiirappia
1 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl ruisjauhoja
n. 10 dl luomuvehnäjauhoja

Autolyysin jälkeen
2 1/2 tl suolaa
1/2 dl sulatettua margariinia

Voiteluun
1/4 dl tummaa siirappia/leipäsiirappia
3/4 dl vettä

Sekoita omenaviinietikka soijamaitoon ja anna paksuuntua piimämäiseksi seokseksi. Lisää kupliva, aktiivinen juuri, siirappi, kaljamaltaat ja ruisjauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikinaksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, eikä sitä ole tässä vaiheessa tarvetta vaivata sen enempää.

Jätä taikina autolyysiin, eli anna sen levätä tunnin verran peitettynä ja lämpimässä. Lempipaikkani tähän tarkoitukseen on uuni, johon on säädetty lamppu palamaan. Uuniin muodostuu hyvä kohotuslämpötila, mutta se ei ole vielä varsinaisesti päällä. Voit vaihtoehtoisesti laittaa taikinan yöksi jääkaappiin, ja jatkaa leipomista seuraavana aamuna: sekin tapa toimii älyttömän hyvin, ja itse asiassa tähän reseptiin leivotut leivät on valmistettu sillä tapaa.

Kun tunti (tai yö) on kulunut, lisää taikinaan suola ja sulatettu margariini. Voit tehdä tämän vaiheen käsin tai vaivata yleiskoneella muutaman minuutin, kunnes margariini on sekoittunut taikinaan kokonaan. 

Anna taikinan kohota noin kolmen tunnin ajan. Taittele taikinaa puolen tunnin välein 3-4 kertaa aikatauluihisi sopivalla tavalla - viimeisen tunnin voit antaa taikinan levätä rauhassa ilman taitteluita.

Tee taittelut näin: ota kostutetuin käsin leivästä yksi kulma ja nosta se keskelle taikinaa. Toista seuraavalle kulmalle, ja seuraavalle, ja taas seuraavalle, kunnes olet käynyt koko taikinapallon läpi neljällä taittelulla. Anna tämän taikinapaketin levätä aina puoli tuntia ennen seuraavaa taittelua.

Kun kaikki taittelut on tehty ja taikina on levännyt niiden jälkeen noin tunnin ajan, kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kahdeksi limpuksi. Nosta limput kohoamaan joko voideltuun leipävuokaan tai jauhotetulla liinalla peiteltyyn kohotuskoriin.

Anna leipien kohoto joko:
- lämpimässä, kuten aiemmin mainitussa, valaistussa uunissa, muutaman tunnin ajan (omani kohosivat neljässä tunnissa paistovalmiiksi) tai
- jääkaapissa hyvin suojattuna seuraavaan päivään

Kun olet valmis paistamaan leivät, lämmitä uuni 200 asteeseen. Jos paistat leivät pellillä, padassa tai esimerkiksi valurautapannussa, laita se myös nyt kuumenemaan uuniin ja kumoa leipä ennen paistoa valmiiksi kuumennetulle alustalle. Paista leipiä 30 minuuttia. Valele siirappi-vesiseoksella ja jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä. Anna jäähtyä rauhassa ritilän päällä.

Hapanjuurileipä maistuu loistavalta samana tai seuraavana päivänä, mutta säilyy hyvänä monta päivää lainkaan homehtumatta.


2 kommenttia

  1. Ihanaa, kiitos reseptistä!Juuri tällaista etsin jouluksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, ole hyvä! Taidan itsekin leipoa tätä nyt taas joulukuussa. :)

      Poista