Vegaaninen täytekakkupohja

Hyvä vegaaninen täytekakkupohja  luo loistavan pohjan erilaisille kakkukokeiluille. Tästä reseptistä on tullut luottoreseptini, kun haluan valmistaa kakun, joka:

- on helppo ja nopea tehdä
- pysyy hyvin kasassa eikä hajoile
- taipuu moneen
- on helppo maustaa eri tarkoituksiin ja
- josta saa koottua näyttävän, korkean kakun




Parasta tässä pohjassa on, ettei se vaadi mitään kikkakolmosia onnistuakseen, vaan valmistus on hyvin yksinkertaista, ja lopputulokseen voi luottaa. Ensimmäistä kertaa leivoin tällä reseptillä Boston Cream Pieta varten, joten jollekulle resepti saattaa olla jo tuttu sieltä! Tämä kakkupohja riittää isommallekin porukalle: valmiista kakusta saat leikattua ainakin 12 reilua, kahvilatyylistä kakkupalaa, mutta jos et leikkaa paloja valmiiksi vaan tarjoat sen juhlissa noutopöytätyyliin, sanoisin että tästä syö kepeästi noin 20 henkilöä.



VEGAANINEN TÄYTEKAKKUPOHJA
korkeaan, isoon kakkuun
kahteen halkaisijaltaan 24 cm vuokaan

3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviinietikkaa
1,2 dl margariinia
1,2 dl kookosöljyä
2 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa
4,2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla kahden kakkuvuoan pohja ja voitele reunat.

Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään. Jätä paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut aineet.

Sulata margariini ja kookosöljy. Mittaa ne kulhoon vaniljan, suolan ja sokerin kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada sekaan piimämäiseksi muuttunut soijamaito ja sekoita hyvin.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja paista uunissa 30-35 minuuttia, kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla, mutta varo paistamasta liikaa, jotta pohjat säilyvät mehevinä. Valmis kakkupohja on väriltään kullankeltainen, ja irronnut vuoan reunoilta paiston aikana.

Siirrä pohjat ritilän päälle jäähtymään kunnolla, ennen kuin kokoat kakun. Voit myös pakata kakkupohjat kelmuun ja siirtää jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, tai pakastaa pohjat odottamaan juhlia ja kakun kokoamista.

Voit koota pohjista tuhdin kaksikerroksisen kakun Boston Cream Pien tyyliin, tai leikata kummankin kakkupohjan puoliksi ja koota näyttävän, korkean nelikerroksisen kakun tiramisukakun tyyliin. 


16 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta! Näyttää tosi hyvältä 😋 Mutta yksi kysymys: omistan vain yhden kakkuvuoan - mahtaako taikina voida odottaa, että toinen osa käy ensin uunissa, vai miten kannattaisi toimia? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole itse testannut mutta eräs toinen on, ja hän raportoi että kakku onnistui vaikka toinen taikinaerä jäi pöydälle odottelemaan paistumisen aikana. Koska tästä tosiaan tulee korkea kakku, mun on tarkoitus vielä testata puolikkaalla reseptillä ja katsoa, saako yhdestä kakkupohjasta leikattua hyvin kolme kerrosta pienempään kakkuun pienempiä juhlia varten. :) Luulen että sekin on hyvä vaihtoehto, jos tarvetta ei ole isolle kakulle!

      Poista
  2. Moikka! Passaako tähän joku muu öljy kookosöljyn sijaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olen käyttänyt toisinaan myös pelkkää rypsiöljyä, ja sekin on toiminut! :)

      Poista
  3. Moi! Sopiiko omenaviinietikaksi ihan tavallinen suodatettu markettietikka vai pitääkö sen olla "äidin kanssa" eli suodattamaton?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ihan markettietikka käy, mulla on aina kaapissa Rajamäen omenaviinietikkaa ja leivon sillä onnistuneesti! :)

      Poista
  4. Oletko kokeillut muuhun kuin soijamaitoon? Kauramaitokaan ei käy 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole kokeillut, soijamaito paksuuntuu etikan kanssa ja toimii siksi hyvin. Oon kokeillut muita kasvimaitoja paksuntaa etikalla, eivätkä ne ole reagoineet samalla tavalla. Voi kuitenkin olla että tähän kakkutaikinaan sopii toinenkin maito, eikä se näkyisi lopputuloksessa. Jos kokeilet, olisi kiva kuulla tuloksia! :) Lisäksi tietenkin voisi kokeilla soijamaidon korvaamista jogurtilla, jossa on itsessään jo paksumpi rakenne, mutta joka ei ole niin tönkköä kuin esim. turkkilainen jogurtti. Pitäisi melkein itsekin kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja lopputuloksia tähän reseptiin, sitten kun aikaa piisaa!

      Poista
  5. Oletko kokeillut tätä gluteenittomilla jauhoilla? Itse olen aloitteleva vegaani ja lisäksi mulla on todella vaikea ibs, jonka vuoksi gluteeniviljat eivät käy. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole, mutta se on ehdottomasti listallani testattavaksi! :)

      Poista
  6. Hei! Pitääkö tämä kakkupohja kostuttaa sitä kootessa?
    Ja pitääkö kakku koota juuri ennen tarjoilua vai voiko edellisenä päivänä koota, ja antaa yön maustua jääkaapissä sekä kuorruttaa ja koristella päivänä, jolloin se tarjoillaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kostuttaminen tekee kakusta kosteamman ja mehevämmän, joten suosittelen kostuttamaan jos leivot täyte/kerroskakkua tästä. Käytän jokaiseen kakkulevyyn noin 1/2 dl kostutuslientä, eli yhteensä n. 2 dl, ja siitä tulee joka kerta hyvä!

      Yleensä kakku kannattaa koota edeltävänä päivänä, jotta se ehtii maustua ja kosteus tasaantua. Riippuu käyttämästäsi kuorrutteesta, mutta usein kakun voi myös kuorruttaa edellisenä päivänä, ja koristella sitten ennen tarjoilua. Toivottavasti tästä oli apua! :)

      Poista
  7. Menee testiin! Mutta mitä luulet, käykö vadelmaviinietikka?
    Ja minkä merkkistä vanilja-aromia käytät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy varmasti, reseptissä etikka paksuntaa soijamaidon joten viinietikka tekee takuulla saman homman! Vanilja-aromi vaihtelee sen mukaan mitä mistäkin kaupasta löytyy, mulle ei oo vakiintunut yhtä suosikkimerkkiä. Joskus käytän myös vaniljajauhetta jos aromi on päässyt loppumaan. :)

      Poista
  8. Hei! Onnistuuko kakkupohjan koko määrän paistaminen kerralla 24 cm vuoassa? Paistoaikaa tietenkin pitää lisätä. Oletko kokeillut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Vegaaninen kakkupohja on sen verran raskas (verrattuna sokeri-munapohjaan), ettei se kypsy samalla tavalla ilmavaksi ja kevyeksi, jos vuoassa on liikaa taikinaa. Eli paljon paremman lopputuloksen saat, jos paistat taikinan kahdessa vuoassa tai vaikka kahdessa erässä, mikäli sinulla on vain yksi vuoka. :) Liian paljon taikinaa sisältävä vuoka jaa pienikuplaisemmaksi ja raskaaksi, joten suosittelen ehdottomasti jakamaan taikinan 2 osaan.

      Poista