Kondiittoriksi opiskelu vegaanina

Valmistuin viime keväänä kondiittoriksi, juuri ennen kuin poikamme syntyi. Suoritin kondiittoriopinnot vegaanisesti, ja olen saanut Instagramin puolella ja sähköpostiin paljon kysymyksiä aiheeseen liittyen. Nyt kun kesä alkaa olla lopuillaan ja koulut ovat taas alkamassa, ajattelin että olisi hyvä ajankohta kertoa opinnoistani ja inspiroida muitakin, jotka haaveilevat vegaanisesta urasta leivonnan parissa.

Tehdäänpä tämä aluksi selväksi: Suomessa ei ole (vielä) vegaanista opinahjoa, josta voisi valmistua leipuri-kondiittoriksi (tai näistä toiseksi) tai kokiksi, vaan opinnot täytyy suorittaa tavallisissa ammattikouluissa, ja on täysin oppilaasta ja opettajasta kiinni, onnistuuko se vegaanisesti.

Kerron ensin omasta taustastani ja opiskeluistani, sen jälkeen annan vinkkejä sinulle, joka haluat tehdä ruoasta itsellesi ammatin, ja pysyä vegaanina. Blogitekstistä löydät myös kuvia kouluvuoteni varrelta.


Opiskelun hyvä puoli: on paljon aikaa kokeilla, mokata, ja kokeilla uudestaan. Viimeisimpinä koulupäivinä testailin vegaanisten macaronsien valmistamista, ja se olikin yllättään haastaavaa. Täydellinen resepti on edelleen haussa!Olen aikaisemmalta ammatiltani kokki, ja tehnyt ruokaa sekä leiponut työkseni jo monta vuotta. Opiskelin hotelli- ja ravintola-alalla ollessani sekasyöjä, ja työskentelin ravintoloissa vuosia sekäsyöjänä ja sittemmin kasvissyöjänä. Ryhdyttäni vegaaniksi jatkoin vielä työskentelyä perinteisen leivonnan ja ruoanlaiton parissa, mutta opiskelin vapaa-ajalla vegaanileivontaa yrityksen ja erheen kautta. Kävin raakakakkukurssin Turun silloisessa Puressa (nykyinen Powau), mutta koska leivonta vehnän ja sokerin kanssa on mielestäni paljon palkitsevampaa kuin ns. terveellinen leivonta, jatkoin leivontakirjojen ja -blogien parissa. Kun onnistumisia alkoi tulla, alkoivat tutut kysellä vinkkejä ja reseptejä vegaanileivontaan, ja silloin minä ja Kirppu aloitimme tämän blogin. Blogi onkin ollut omiaan motivoimaan leipomaan koko ajan lisää entistä monipuolisemmin!

Suklaamoussea, päärynää ja tummasuklaakakkupohjaa. Yksi lukuisista vuoden aikana leipomistani kakuista.


Jossain vaiheessa alkoi olla selvää, että leipominen kiinnosti minua paljon enemmän kuin ruoanlaitto. Jahkailin erilaisten mahdollisuuksien kanssa kun mietin, mihin suuntaan haluaisin työelämääni viedä. Yhtä aikaa muutin työnkuvani keittiössä vegaaniseksi, hain Stadin aikuisopistoon opiskelemaan kondiittorikisälliksi ja tulin raskaaksi. Siinä oli aika monta upeaa uutta asiaa yhtä aikaa! 


Yksi kouluvuoden ihanimmista projekteista: vegaanisten croissanttien leipominen! Varsinkin, kun niitä alkoi ilmestyä kauppojen paistopisteille vasta opiskeluvuoteni jälkeen, joten vegaanicroissantti tuntui todella spesiaalilta niitä leipoessa. Ja rehellisesti, tuntuisi kyllä edelleen.


Menin ensimmäisenä päivänä kouluun varsinaisesti tietämättä, halusinko ottaa opiskelupaikan vastaan, vai en. Jos saisin suorittaa opinnot vegaanisesti, niin ehdottomasti! Jos en... niin, en ollut ollenkaan varma. Menin infotilaisuuden jälkeen juttelemaan opettajani kanssa ja kerroin toiveestani opiskella vegaanista leivontaa. Kaikeksi onneksi vastaanotto oli yllättävän positiivinen, ja sain luvan tehdä näin, koska:

- minulla oli paljon aiempaa kokemusta leipomisesta
- olin valmis ottamaan vastuun reseptien veganisoinnista
- olin valmis tekemään viikottaisen tilauslistan opettajalle seuraavan viikon leivoksia varten

Toisin sanoen osallistuin vuoden aikana yhdessä muiden kanssa teoriatunneille, mutta keittiötunnit ja leipomisen tein aina yksin samalla, kun muut työskentelivät ryhmässä. Siis samassa tilassa, saman opetuksen alla, mutta omien muistiinpanojeni ja muokattujen reseptieni kanssa.


Vegaaniset perunaleivokset vaniljakreemitäytteellä. Jostain syystä olen poistanut puhelimestani kaikki muut kuvat tekemistäni leivoksista - ja se on harmi, sillä leivoksia tuli vuoden aikana tehtyä paljon!


Plussat:
- sain käyttää vuoden aikana paljon aikaa reseptikehittelyyn ja -testailuun
- opiskelu oli itsenäistä ja innovatiivista, mistä pidin

Miinukset:
- koska opettajillani ei ollut juurikaan kokemusta vegaanileivonnasta, ei heillä aina ollut vastauksia "missä meni vikaan" -tilanteissa
- koulupäiväni eivät loppuneet kotiin tullessa, vaan jatkoin kotona reseptien muokkaamista ja suunnittelua. Se tosin ei juurikaan haitannut, sillä työskentelin kuoluvuoden aikana vain vähän, joten aikaa oli riittävästi


Tähän ihastuin koulussa: lehtitaikinan tekoon. Taikinan säntillinen kaulaaminen useita kertoja oli todella terapeuttista, ja lopputulos maistui ihan eriltä kuin kaupan pakastealtaan lehtitaikinat. Kuvassa rosmariini-cheddartankoja.


Suoritin kondiittoriopinnot samalla, kun vauva vatsassa kasvoi, ja tästä syystä valitsin opiskella vain koulussa (koulua oli neljänä iltana viikossa), enkä mennyt työharjoitteluun: raskaus oli ihanaa aikaa, mutta vei myös voimia, enkä halunnut uuvuttaa itseäni. Aikuisopiskelussa oli se hyvä puoli, että näytöt pystyi tekemään joustavasti omaan tahtiin, joten minä tein ne hieman ripeämmin ja valmistuin kaksi kuukautta etuajassa, jotta ehdin saada koulun taputeltua pois alta ennen äitiyslomaa.


Koulussa valmistettiin paljon hyvin perinteisiä, klassisia leivoksia ja kakkuja, joita harvemmin tulee enää kotona tehtyä. Nämä kakut - hedelmäkakku ja mansikka-kermakakku - olivat ensimmäisiä koulussa valmistamiani kakkuja.

VINKKINI SINULLE, JOKA HALUAT OPISKELLA LEIPURIKSI TAI KONDIITTORIKSI VEGAANINA:
(samat vinkit pätevät myös kokkiopiskelijoille)

1. Jos sinulla on aikaisempaa koulutusta ja/tai työkokemusta alalta, opiskelu voi onnistua helpommin. Minä opiskelin vuoden aikuisopistossa, eikä minulla ollut tarvetta monen vuoden peruslinjalle, jossa opetellaan kaikki alusta alkaen.
2. Kysy rohkeasti. Vegaanista kondiittorilinjaa ei Suomessa ole olemassa, mutta voi hyvin olla mahdollista, että opiskelu onnistuu vegaanisesti, jos olet valmis ottamaan ylimääräistä vastuuta ja työskentelemään itsenäisesti.
3. Hyödynnä työharjoittelu. Suomessa on olemassa leipomoita, jotka valmistavat jo paljon vegaanisia tuotteita. Kysy harjoittelupaikkaa sellaisesta yrityksestä. Kerro, että haluat oppia vegaanileivontaa ja varmista, että pääset tekemään nimenomaan vegaanisia tuotteita mahdollisesti tavallisen leivonnan ohella. Työharjoittelija voi harvemmin valita rusinoita pullasta, vaan hänen odotetaan osallistuvan kaikkeen keittiötyöhön aina tiskauksesta ja siivoamisesta monipuolisiin leivontatehtäviin sen mukaan, mitä harjoittelupaikka voi harjoittelijalle tarjota ja mitä harjoittelujakso vaatii koulun puolesta.
4. Harkitse työharjoittelua ulkomailla. Kokonaan vegaanisia leipomoita löytyy niin Euroopasta, kuin kauempaakin. Monissa kouluissa on vaihto-ohjelmia, joihin on mahdollista saada rahoitusta. Minä kävin aikanani Virossa ja Britanniassa työharjoittelussa opiskellessani kokiksi. (Ja Amerikassa, mutta se oli tavallinen vaihto-oppilasvuosi eikä ammatillinen.)
5. Mieti, voisitko opiskella oppisopimuksella leipomossa/konditoriassa.
6. Tee rohkeasti sitä, mihin itse uskot. Minullakin oli vuoden aikana useita opettajia - sain jokaiselle kertoa kurssin alussa erikseen mitä teen ja miksi. Mutta se kannatti. Suhtautuminen oli pääasiassa positiivista.

Ja viimeiseksi:

7. Vaikka et saisikaan opiskella täysin vegaanisesti, mutta haluat tulevaisuudessa tehdä töitä leipomossa/konditoriassa, opiskele silti. Koulussa oppii paljon kaikesta, mikä liittyy keittiössä työskentelyyn. Saat harjoitella, mokata ja oppia uutta. Opit tekniikoita, joita voit soveltaa myös vegaanileivontaan. Pääset käyttämään monipuolisemmin raaka-aineita ja leivontalaitteistoa, kuin mihin kotona olisi mahdollisuus ilman suuria investointeja. Ja voit hyvin todennäköisesti tehdä ainakin osan tuotteista koulussa myös vegaanisesti.
Entä onko vegaanileipureille töitä?
Uskon, että on. Ainakin yrittäjille! Mutta kahviloissa on koko ajan yhä enemmän ja enemmän vegaanisia vaihtoehtoja kahvin kaveriksi. Niitä varten tarvitaan osaavia, ammattitaitoisia ihmisiä tekemään laadukkaita leivonnaisia. Valtaosa paikoista ei luultavasti pysty tarjoamaan täysiä tunteja henkilölle, joka haluaa leipoa vain vegaanista, mutta sekin on loistavaa, jos edes osa työnkuvastasi on vegaaninen. Ehkä se pikkuhiljaa muuttuu täysin vegaaniseksi, niin kuin minullekin kävi ennen äitiyslomalle jäämistä. Ja ehkä Suomeen joku avaa vegaanisen leipomon tai pari sillä välin, kun opiskelet. Tai ehkä sinä olet valmis avaamaan yhden, kun valmistut. Maailma on mahdollisuuksia täynnä! Itse olen tyytyväinen, että lähdin opiskelemaan vaikka tiesin, että jään opinnoista suoraan viettämään vauvavuotta, enkä välttämättä palaa työelämään ihan heti. Sain opiskeluvuodesta paljon irti ja välillä mietin, että olisipa ihana mennä taas kouluun leipomaan lisää!


Käsintehtyjä joulutorttuja - kunnon kaulintakoneella näitä oli ihana tehdä, mutta pitäisi vaivautua kotonakin leipomaan taikina alusta alkaen!


Jos leipominen on intohimosi, suosittelen koulunkäyntiä lämpimästi!

Heräsikö lisää kysymyksiä? Koitko tämän postauksen hyödylliseksi? Tämä postaus syntyi lukijan toiveesta, joten jos sinulla on postaustoiveita, älä epäröi esittää niitä!

Ps. Joko seuraat Urbaani vegendaa Instagramissa? Sieltä löytyy paljon lisää juttua leivonnasta sekä stooreissa että feedissä!6 kommenttia

 1. Olipa mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus. (Minäkin luin kiinnostuneena, vaikka odottelen jo eläkettä ihan eri alalta.) Monesti ne virallisemmat ohjeet ovat niin abstrakteja, ettei niistä saa selvää, miten se ja se saattaisi ihan käytännössä esimerkiksi mennä. Tämä oli inspiroiva paketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihana kuulla että teksti kiinnosti ja inspiroi - ja välillä on ihana sukeltaa ajatustasolla ihan muihin aloihin kuin omaansa! :)

   Poista
 2. Olis kyllä ihana syyä jouluna itetehtyjä torttuja! t. torttumuori

  VastaaPoista
 3. Hei, kirjoituksestasi ja opiskelustasi on tovi aikaa, mutta innostuin siitä joka tapauksessa. Milloin opiskelit vegaanikondiittoriksi ja kauan opiskelusi kesti?
  Olen usein "hiljaa" mielessäni haaveillut alan vaihtoa jonkilaiseen keittiömaailmaan, kahvilat, ruuan valmistus ym. mutta se on kaatunut sitten siihen, kun olen kysellyt eri kouluista, (missä alalle koulutetaan), että erikoisruokavaliota noudattavien on siellä aika haastavaa olla. (olen gluteeniton-vegaani)
  Olisi ihana työskennellä esim. kahvilassa ja valmistaa vegaanisia annoksia.
  Uskoisin, että sille olisi tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää.
  Koska nyt olen jo itse huomannut käydessäni niin ravintoloissa kuin kahviloissa, että vegaaniset ja gluteenittomat annokset ovat kyllä lisääntyneet, mutta vielä paljon uupuu. Esim. useinkaan ei ole vegaanisia jälkiruokia tai ne ovat hyvin mitättömiä sekasyöjän vaihtoehtoihin verrattuna.
  Ja joissain kahviloissa on yks kaks herkkua ja nekin soijapohjaisia, niin karsii heti soijattomat vegaanit.
  Voi, että olisi kyllä ihana valmistaa erilaisia ihania ja suussasulavia vegaanisia ja gluteenittomia annoksia ja leivoksia muillekin. SIllä voin sanoa, että olen tämän ruokavalion omaksuttuani innostunut kokkaamisesta aina vain lisää ja lisää ja tykkään kokeilla kaikkea. Ja ai, että on tullut herkullisia tuotoksia. :)

  Ihanaa kesää lukijoille ja sinulle :)

  Nelli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nelli! Opiskelin lukuvuotena 2018-2019 ja mun omat opiskelut kesti vuoden. :) Olen kuitenkin aikaisemmalta ammatiltani ravintolakokki ja tehnyt töitä keittiössä jo monta vuotta, joten mulla ei ollut tarvetta käydä peruslinjaa (3 vuotta) läpi, vaan kävin aikuispuolella vuoden erikoistumisen. Jos oot kuitenkin alanvaihtaja/aikuisopiskelija, voi olla että koulun käy nopeammin kuin kolmessa vuodessa. En osaa sanoa siitä tarkemmin, koska mulla tosiaan oli jo pohjalla osaamista, mikä vaikutti siihen millä linjalla opiskelin ja kauanko. :) Mutta kannattaa ehdottomasti rohkeasti kysyä vielä kouluista, johon voisit hakea! Minä itse asiassa ensin hain kouluun ja sitten vasta kysyin, että kävisikö tällainen diili, että leivon vain vegaanista. Uskon että monissa paikoissa on mahdollista tehdä myös vegaanista, vaikka ei saisikaan tehdä sitä pelkästään sataprosenttisesti, opiskelun ja osaamisen kannalta voi olla tärkeää oppia kaikki ne ns. perusasiat ennen kuin lähtee soveltamaan - Suomessa kun ei vielä ole kouluja jotka opettaisi vegaanista leivontaa vaan usein se on opiskelijalähtöistä touhua. Uskon kans että vegaanisille osaajille on jatkossa paljon kysyntää! Tsemppiä ja onnea unelmien tavoitteluun! :)

   Poista