Vegaaniset korvapuustit

Rakastan korvapuusteja! Sellasia meheviä, vähän kosteita, joissa on sisällä tarpeeksi täytettä. Ja kokoakin pitää olla. Nämä korvapuustit ovat juuri sellaisia! Pullien sisältä löytyy  reilusti fariinisokeria ja kanelia, joten makuakaan ei taatusti puutu. Kuvalliset ohjeet auttavat myös hahmottamaan muotoiluprosessia, mikäli korvapuustien leipominen ei ole sinulle vielä tuttua.


Korvapuusteihin pätee pari sääntöä:
1. Mitä pehmeämpi taikina (=vähemmän jauhoja), sitä pehmeämpi pulla. Taikinan pitää kuitenkin olla tarpeeksi jämptiä kaulittavaksi ja pyöriteltäväksi, joten tarkkaile taikinaa samalla kun lisäät siihen viimeisiä jauhodesejä.
2. Korvapuustista tulee sitä näyttävämpi ja monikerroksisempi, mitä useammin onnistut rullaamaan taikinan. Kaulitse taikina siis mielellään mahdollisimman pitkäksi. Minä kaulitsen taikinan aina vähintään 50 cm pituuteen, ja noin 40 cm leveäksi.
Muista kuitenkin, että maku on pääasia. Kotikutoiset ja ulkonäöltään vaihtelevat pullat ovat hellyyttäviä!




Ylläolevissa kuvissa näet kuinka leikkaan ja muotoilen korvapuustit. Reseptistä löytyy tarkempi kuvaus, mutta voit käyttää näitä kuvia myös suuntaa-antavina ohjeina muotoiluun. Pullapitko leikataan kolmion mallisiksi palasiksi, palat nostetaan pystyyn ja sormilla painetaan muotoon samalla hiukan venyttäen. Ja jos uunissa puustin kerrokset tupsahtavat ulos pullan sisältä, voi ne vielä painaa takaisin pullan sisään uunikuumina. Aika simppeliä ja armollista touhua siis!




VEGAANISET KORVAPUUSTIT
20-25 kpl

Taikina
1 tlk ( á 400 ml) kookosmaitoa
1 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
8 g kardemummaa
noin 11-12 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl pehmeää margariinia

Täyte
1 1/2 dl pehmeää margariinia (sininen Keiju-margariini on jääkaapista otettuakin pehmeää, joten se sopii loistavasti tähän tarkoitukseen)
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl kanelia

Voiteluun
aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) tai muuta haluamaasi nestettä voiteluun *
raesokeria

Valmista pullataikina. Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon, lisää tuorehiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita. Lisää valtaosa jauhoista (10-11 dl) ja alusta kiinteäksi taikinaksi. Lisää pehmeä margariini nokareina ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää tässä vaiheessa jauhoja, mikäli sille on tarvetta. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi pulla, mutta muista että taikinan täytyy olla myös helposti käsiteltävää. Peitä taikinakulho liinalla. Nosta kulho lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi, noin puoleksi tunniksi.

Tee täyte sekoittamalla margariini, fariinisokeri ja kaneli tahnaksi.

Kun pullataikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Työstä taikina kahdessa osassa. Ota ensimmäinen taikinapala ja kaulitse se n. 40 cm (leveys) x 50 cm (korkeus) kokoiseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä taikinan päälle. Kääri taikina tiukaksi rullaksi ja nipistä saumakohta kiinni. Saat monikerroksisempia pullia, mikäli rullaat taikinan lyhyemmästä reunasta ylöspäin. Toista sama toisellekin taikinapalalle.

Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmion mallisiksi palasiksi, leikaten vuorotellen viistosti oikealle ja sitten vasemmalle. Katso postauksen kuva tarvittaessa avuksi. Nosta pullapala pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina peukaloilla kuoppa keskelle ja venytä hieman, jotta pulla aukeaa ja leikkauskohdat levenevät. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kohoamaan liinan alle.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne aquafaballa ja ripottele päälle reilusti raesokeria. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saanet kauniin värin myös pohjasta. Nosta  ritilän päälle jäähtymään. Jos pullan kerrokset ovat levinneet paiston aikana liikaa, voit varovasti työntää niitä sisäänpäin pullan ollessa vielä kuumaa, ja muotoilla niistä hieman kauniimpia. Muista, että kotikutoisen näköiset pullat ovat myös hurmaavia!

*Vegaanisten pullien voiteluun käy mm. kahvi, kahvi-sokeriseos, vaniljavanukas, kaurakerma tai kasvimaito. Itse käytän mieluiten aquafabaa, jolla tulee todella kaunis väri pullan päälle.


4 kommenttia

  1. Heips! Leipomovinkki: korvapuustipötkö kannattaa leikata ihan suoraan vaan. Korvapuustin ulkonäkö syntyy siitä, että peukalot painetaan oikeasti ihan peltiin asti. Näin sauma on aina pohjassa keskellä, eikä ole koskaan vaaraa, että puusti kaatuisi kyljelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitti vinkeistä! Pitää ens kerralla kokeilla tuota suoraan leikkaamista myös vertailumielessä. :) Mulla on tapana painaakin ihan pohjaan asti, mutta silti leikata vinoon. Tämä taitaa olla enemmän kotikeittiötapa?

      Poista
  2. Niin sellainen vinkki vielä, että pullataikinaa ei tarvitse kohottaa kahta kertaa. Riittää että taikina lepää esim 10 minuuttia, jolloin taikina rentoutuu. Sitten vasta valmiille pulla-aihioille kunnon pitkä kohotus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräässä kahvilassa, jossa olin töissä, taikinaa ei myöskään kohotettu välissä, mutta lopullinen pulla kohotettiin kohotuskaapissa jossa se nousi vaivatta. Kotona oon kuitenkin kohottanut 2 kertaa, koska kohotan huoneenlämmössä - kerran jätin ekan kohotuksen väliin ja muotoilun jälkeen pullat eivät meinanneet kohota läheskään yhtä komeasti kuin aiemmin? Tämän jälkeen oon taas kotona kohottanut 2 kertaa aina.

      Poista