Vegaaniset mokkapalat

Mokkapalat aiheuttavat suuria tunteita ja paljon mielipiteitä, eikä ihme, sillä kyseessä on lähes jokaisen Suomessa eläneen lapsuudenherkku! Minäkin leivoin varmaan seitsemät  vegaaniset mokkapalat, kunnes sain aikaan sellaiset, miltä ne minun mielestäni kuuluu näyttää, tuntua ja maistua. Siis kuohkeat, ilmavat, tarpeeksi korkeat ja hyvällä tavalla perinteiset ilman turhia kommervenkkejä.



Mokkapalojeni voittokulkue lähti siitä, kun löysin netistä alkuperäisten mokkapalojen ohjeen. Mokkapalat ovat tunnetusti helppo leivonnainen, mutta oma versioni on alkuperäistäkin helpompi: siinä missä ennen vatkattiin muna ja sokeri vaahdoksi, vegaanisessa versiossa mitataan kuivat ja märät aineet erikseen ja sekoitetaan yhteen. Salaisuus on aquafaba, eli säilykekikhernepurkista siivilöity liemi, jota käytetään yleisesti vegaanileivonnassa munan korvaamiseen. Se toimii tässä reseptissä järjettömän hyvin tehden pohjasta kuohkean, pehmeän ja ilmavan. Tuplasin, veganisoin ja muokkasin siis hieman alkuperäistä reseptiä, ja sain aikaan ison pellillisen tuttuja ja turvallisia lapsuudenmuistoja. 



Jos kauhistelet reseptissä käytettävää sokerimäärää, huomaa, että resepti on tarkoitettu isolle uunipellille, josta saa leikattua helposti montakymmentä palasta. Mielestäni mokkapalat kuuluukin leipoa pellillä, eikä pienessä vuoassa. Sehän on klassikkoleivonnainen koulun myyjäisissä - ja ainakin minun lapsuudessani - ala-asteen discoissa. Siihen tarkoitukseen iso pellillinen päihittää pienemmät versiot. Suunnittelen jo, kuinka saan 7 vuoden päästä leipoa näitä oman lapseni koulumyyjäisiin!



VEGAANISET MOKKAPALAT
1 pellillinen, noin 35 cm x 40 cm

Pohja
300 g margariinia
6 dl sokeria
1 1/2 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin!)
3 dl kasvimaitoa
1 litra vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa

Kuorrute
1 dl vahvaa kahvia
100 g margariinia *
4 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 dl tomusokeria

strösseleitä (vegaanisia on mm. Dr. Oekter Mix värillinen, joita itse käytin)

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Aloita valmistamalla pohja. Sulata margariini ja mittaa se isoon kulhoon sokerin, aquafaban ja kasvimaidon kanssa. Sekoita. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille (n. 35 cm x 40 cm) ja paista uunissa 30-45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt. Paistoaika riippuu uunisi tehokkuudesta. Omassa uunissani tuli valmista 32 minuutissa. Pohja on kypsä, kun leivoksen reunat ovat irronneet reunapaperista, eikä taikinan keskelle painettuun hammastikkuun jää märkää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä pellillä.

Valmistele kuorrutetta sillä välin kun pohja on uunissa. Keitä kahvi ja mittaa se margariinin kanssa kattilaan. Mittaa muut aineet valmiiksi. Odota, että pohja tulee uunista ja tee kuorrute vasta sitten loppuun. Kuorrute nimittäin levittyy parhaiten hieman lämpimän, muttei vielä kokonaan jäähtyneen pohjan päälle. Pellin reunat estävät kuorrutetta valumasta reunojen yli, joten kuorruttaminen kannattaa tehdä pellillä ja siirtää mokkapalat vasta jähmettyneenä tarjoiluvatiin.

Sulata kuorrutteen margariini ja kahvi kattilassa. Lisää vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun kuorrute on valmis, kaada se vielä lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja ripottele heti päälle strösselit tai muut haluamasi koristeet.

Anna tekeytyä viileässä, kunnes kuorrute on jähmettynyt.

*Kuorrutteeseen kannattaa käyttää jämäkkää margriinia, kuten Sunnuntain laktoositonta. Jos käytät pehmeää margariinia, kuten Keijun 3 öljyä, joka on palmuöljytön, tulee kuorrutteesta pehmeä ja hankalammin leikattava.

14 kommenttia

  1. Tää näyttää kyllä super hyvältä!🤤 onko kokemuksia kuinka onnistuisi gluteenittomana..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oon saanut lukijalta viestiä, että onnistui todella hyvin Kotimaista-merkin gluteenittomalla jauhoseoksella. :) Itse en ole vielä kokeillut!

      Poista
  2. Missä kohdin lisätään suola joukkoon? Kuiva-aineiden kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuivien aineiden kanssa! Hyvä kun kysyit, oli näköjään jäänyt reseptistä mainitsematta. :)

      Poista
  3. Tästä tuli ihan sairaan hyvää! Paras vegaani mokkapalaresepti, mitä olen kokeillut. Vastaa melko tarkkaan sitä muistikuvaa, mikä minulla on ”oikeista” mokkapaloista vuosien takaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Munkin mielestä nää on just sellaisia perinteisiä ja aidon tavaran oloisia! :D

      Poista
  4. Tekaisin tänään Semperin Fin Mix -gluteenittomalla jauhoseoksella. Jätin 1dl jauhoa pois, koska tuo seos turpoaa reilummin. Tuli ihan tosi hyvää! Kiitos huipusta reseptistä! :)

    VastaaPoista
  5. Aivan mielettömän hyvä ja kunnon paksu mokkispelti tuli tästä. Meni futispelissä kaikki!
    Enää ei tarvita muita reseptejä!

    VastaaPoista
  6. Voiko ohjeen kasvimaidon korvata ”normaalilla” maidolla tai kahvilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi korvata muulla nesteellä, tuo kahvi varmasti toimisi tosi hyvin makunsa puolesta!

      Poista
  7. Tein tällä ohjeella. Vaikein osuus oli odottaa, että kuorrute jähmettyy ja pääsee syömään :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä aina haastava hetki! :D Mukava kuulla että tämä resepti pääsi sielläkin käyttöön!

      Poista