Vegaaniset mokkapalat

Mokkapalat aiheuttavat suuria tunteita ja paljon mielipiteitä, eikä ihme, sillä kyseessä on lähes jokaisen Suomessa eläneen lapsuudenherkku! Minäkin leivoin varmaan seitsemät  vegaaniset mokkapalat, kunnes sain aikaan sellaiset, miltä ne minun mielestäni kuuluu näyttää, tuntua ja maistua. Siis kuohkeat, ilmavat, tarpeeksi korkeat ja hyvällä tavalla perinteiset ilman turhia kommervenkkejä.



Mokkapalojeni voittokulkue lähti siitä, kun löysin netistä alkuperäisten mokkapalojen ohjeen. Mokkapalat ovat tunnetusti helppo leivonnainen, mutta oma versioni on alkuperäistäkin helpompi: siinä missä ennen vatkattiin muna ja sokeri vaahdoksi, vegaanisessa versiossa mitataan kuivat ja märät aineet erikseen ja sekoitetaan yhteen. Salaisuus on aquafaba, eli säilykekikhernepurkista siivilöity liemi, jota käytetään yleisesti vegaanileivonnassa munan korvaamiseen. Se toimii tässä reseptissä järjettömän hyvin tehden pohjasta kuohkean, pehmeän ja ilmavan. Tuplasin, veganisoin ja muokkasin siis hieman alkuperäistä reseptiä, ja sain aikaan ison pellillisen tuttuja ja turvallisia lapsuudenmuistoja. 



Jos kauhistelet reseptissä käytettävää sokerimäärää, huomaa, että resepti on tarkoitettu isolle uunipellille, josta saa leikattua helposti montakymmentä palasta. Mielestäni mokkapalat kuuluukin leipoa pellillä, eikä pienessä vuoassa. Sehän on klassikkoleivonnainen koulun myyjäisissä - ja ainakin minun lapsuudessani - ala-asteen discoissa. Siihen tarkoitukseen iso pellillinen päihittää pienemmät versiot. Suunnittelen jo, kuinka saan 7 vuoden päästä leipoa näitä oman lapseni koulumyyjäisiin!



VEGAANISET MOKKAPALAT
1 pellillinen, noin 35 cm x 40 cm

Pohja
300 g margariinia
6 dl sokeria
1 1/2 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä)
3 dl kasvimaitoa
1 litra vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa

Kuorrute
1 dl vahvaa kahvia
100 g margariinia *
4 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 dl tomusokeria

strösseleitä (vegaanisia on mm. Dr. Oekter Mix värillinen, joita itse käytin)

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Aloita valmistamalla pohja. Sulata margariini ja mittaa se isoon kulhoon sokerin, aquafaban ja kasvimaidon kanssa. Sekoita. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille (n. 35 cm x 40 cm) ja paista uunissa 30-45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt. Paistoaika riippuu uunisi tehokkuudesta. Omassa uunissani tuli valmista 32 minuutissa. Pohja on kypsä, kun leivoksen reunat ovat irronneet reunapaperista, eikä taikinan keskelle painettuun hammastikkuun jää märkää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä pellillä.

Valmistele kuorrutetta sillä välin kun pohja on uunissa. Keitä kahvi ja mittaa se margariinin kanssa kattilaan. Mittaa muut aineet valmiiksi. Odota, että pohja tulee uunista ja tee kuorrute vasta sitten loppuun. Kuorrute nimittäin levittyy parhaiten hieman lämpimän, muttei vielä kokonaan jäähtyneen pohjan päälle. Pellin reunat estävät kuorrutetta valumasta reunojen yli, joten kuorruttaminen kannattaa tehdä pellillä ja siirtää mokkapalat vasta jähmettyneenä tarjoiluvatiin.

Sulata kuorrutteen margariini ja kahvi kattilassa. Lisää vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun kuorrute on valmis, kaada se vielä lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja ripottele heti päälle strösselit tai muut haluamasi koristeet.

Anna tekeytyä viileässä, kunnes kuorrute on jähmettynyt.

*Kuorrutteeseen kannattaa käyttää jämäkkää margriinia, kuten Sunnuntain laktoositonta. Jos käytät pehmeää margariinia, kuten Keijun 3 öljyä, joka on palmuöljytön, tulee kuorrutteesta pehmeä ja hankalammin leikattava.

Ei kommentteja