Vegaaninen kinderpiirakka

Vuosia blogimaailmaa ja kotileipureita hurmannut kinderpiirakka onnistuu täydellisesti myös vegaanisena! Kaiken lisäksi näyttävä ja nätti kinderpiirakka on helpompi valmistaa, kuin saattaisit kuvitella. Tämä herkku kannattaa ehdottomasti lisätä tämän vuoden pääsiäispöytään!



Täytyy paljastaa etten ehtinyt koskaan mukaan kinderpiirakkavillitykseen, mutta kun nyt veganisoin reseptin, ymmärrän täysin mistä hypetyksessä on kyse! Mehevään, kosteaan suklaapohjaan yhdistetty kreemi ja reilu suklaakuorrutus on todellakin vastustamaton. Testasin läpi pari suosittua reseptiä, ja kummankin veganisointi onnistui vaivatta (mokkapalojani leiponeet varmaan arvaavatkin tämän!) aquafaban avulla. Parhaaksi toteamani reseptin pohja on muokattu Kotikokki-sivuston kinderpiirakkareseptistä. Vastaavia reseptejä - tismalleen samoja tai vain pienin muutoksin - löytyi lukemattomista eri blogeista, joten kyseessä taitaa olla monelle tuttu resepti.



Reseptin täytteessä käytetään kondensoitua kookosmaitoa, idean löysin Makeaa-blogin reseptistä. Kondensoitua kookosmaitoa myydään nykyään laajalti ihan perusmarketeissakin, esimerkiksi meidän Alepa ja lähin Prisma myy Spice up! -merkkistä, jota käytin tähän. Myös Vegekaupat ja muut erikoisliikkeet myyvät eri merkkien kondensoituja kookosmaitoja.

Ei muuten kannata tälläkään kertaa säikähtää pitkän oloista resptiä! Jaoin vain postauksessa pari hyvää kikkaa, kuten kuinka sulattaa suklaat fiksusti ja siististi, ja kuinka leikata piirakasta särmiä palasia. Itse valmistusprosessi on nopea ja näppärä!



VEGAANINEN KINDERPIIRAKKA
n. 20 x 30 cm vuokaan

Pohja
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kiehuvaa vettä
150 g margariinia sulatettuna
6 rkl / 0.9 dl aquafabaa (säilykekikherneiden tai -papujen lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin!)

Täyte
80 g margariinia (Sunnuntai laktoositon)
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g kondensoitua kookosmaitoa (esim. Spice up! perusmarketeista)
ripaus suolaa

Päälle
150 g tummaa suklaata (Brunberg laktoositon tai Pandan tumma)
30 g vegaanista valkosuklaata (iChoc)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa noin 20 cm x 30 cm vuoka leivinpaperilla.

Valmista pohja. Mittaa sokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe, suola, leivinjauhe ja vehnäjauho kulhoon, sekoita. Sulata margariini ja kiehauta vesi. Lisää ne kuivien aineiden joukkoon samalla sekoittaen. Lisää lopuksi aquafaba koko ajan sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt kauttaaltaan.

Nosta pohja vuoasta ja siirrä ritilän päälle jäähtymään. Siirrä pohja jäähtymisen loppuvaiheessa jääkaappiin, sillä kunnolla jäähtynyt pohja on helpompi kuorruttaa.

Valmista täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja suola ja vatkaa tasaiseksi. Lisää kondensoitu kookosmaito ja vatkaa vielä hetki. Täytteen kuuluu olla ilmavaa ja kuohkeaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa vielä ripaus suolaa. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Siirrä pakastimeen jähmettymään siksi aikaa, kun sulatat suklaat.

Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Pilko valkosuklaa pieneksi rouheeksi ja siirrä pursotinpussiin, jonka suljet tiiviisti. Kun tumma suklaa on sulanut, nosta se pois vesihauteesta ja sulata seuraavaksi valmiiksi pursotinpussissa oleva valkosuklaa vesihauteessa. Tumma suklaa saa jäähtyä sen aikaa, kun valkosuklaa sulaa. 

Piirakan suklaalla kuorruttamisessa kannattaa olla nopea, jotta saat koristekuvion tehtyä ennen suklaan jähmettymistä. Kun molemmat suklaat ovat sulaneet, kaada tumma suklaa jähmettyneen pohjan päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi esimerkiksi palettiveistä apuna käyttäen. Leikkaa pursotinpussiin pieni aukko ja koristele piirakka samansuuntaisilla raidoilla. Vedä hammastikulla raitoja vastakkaiseen suuntaan saadaksesi aikaan marmorikuvion.

Saat leikattua piirakan siisteiksi palasiksi, kun leikkaat sen, kun suklaa on asettunut, muttei vielä kovettunut. Ota valmiiksi leikkuulauta, terävä veitsi ja keittiöpyyhe. Laita piirakka jääkaappiin ja odota, kunnes pinta on jähmettynyt. Tähän menee vain pari minuuttia, huomaat varmasti, kun kuorrutteessa ei ole enää sulia kohtia. Lämmitä veitsi kuumassa vedessä, pyyhkäise se pyyhkeellä kuivaksi ja aloita leikkaaminen. Huuhtele ja kuivaa veitsi jokaisen vedon välissä, niin saat siistejä palasia.

Säilytä jääkaapissa. Piirakka paranee entisestään, jos saa odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään!

Ihania herkutteluhetkiä!

13 kommenttia

  1. Hei, tämä kysymys ei liity tähän postaukseen, mutta osaatko sanoa mistä vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta tulee jämäkin vaahto? entä maku? Oatlylla, plantilla ja kaslinkilla ainakin vaahtoutuvat vaniljakastikkeet. Oletko kokeillut niitä ja mitä suosittelisit niin maku kuin rakennemielessä?
    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En itse asiassa käytä valmiita vaniljakastikkeita juurikaan, niin en osaa sanoa. Joskus olen käyttänyt Oatlyn kastiketta ja muistaakseni se vaahtoutui ihan hyvin, mutta vaahto oli pehmeä. Oletan että mistään vaniljakastikkeesta ei itsessään tule hirveän jämäkkää, sillä ne ovat nimenomaan kastikkeita, eivätkä muotonsa pitäviä vispejä.

      Poista
  2. Moi! Tarvitseeko tuota aquafabaa siis erikseen vaahdottaa vai laitetaanko vain sellaisenaan muiden ainesten sekaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Se laitetaan sellaisenaan sekaan, aquafaba toimii mainiosti munankorvaajana paistettavissa leivonnaisissa ilman vaahdottamista. Lisään huomion vielä reseptiin! :)

      Poista
  3. Hei! Kiitos reseptistä, pitääpä kokeilla! Tarkistaisin vielä, että onko niin, ettei tuota kikhernelientä vaahdoteta vaan se kelpaa sellaisenaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ole hyvä, mukava että resepti pääsee testiin! Aquafaba toimii sellaisenaan ilman vaahdottamista paistettavissa leivonnaisissa, eli ei vaadi tässä vaahdotusta! Lisään reseptiin vielä huomion, tämä lienee monille uusi tieto! :)

      Poista
  4. Kiitos vielä tarkennuksesta! Makoisaa pääsiäistä :)

    VastaaPoista
  5. Nam!!!
    Oli hyvää!!
    Tein tosiaan kreemin vain tomusokeri+margariini+vaniljasokeri-yhdistelmänä, mut varmasti tuo kondensoitu kookosmaito olisi superhyvää myös.
    Katsotaan, mitä mies pitää, kun tulee illalla kotiin (,JOS piirakkaa on enää jäljellä 😏).
    Kiitos ohjeesta! Eka kerta, kun tein kinderpiirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäitkö maidon vain pois,vai kuinka teit? Saisinko määrät?

      Poista
    2. Ihana kuulla että resepti oli mieleen! :) Kiitos kovasti kommentista!

      Poista
    3. Kysymykseesi vastaten, kreemi onnistuu myös ilman kondensoitua kookosmaitoa, mutta toki silloin maku ja rakenne on vähän erilainen, perinteisen voikreemin kaltainen. Kondensoidun kookosmaidon tilalta voi laittaa lopuksi sekaan kasvimaitoa, kunnes rakenne on sopiva (veikkaisin 1-3 rkl). Lisäksi reseptiä voi suurentaa hieman jotta kreemiä tulee tarpeeksi, kondensoitua maitoa kuitenkin tulee 100 g tähän lisäksi. :)

      Poista
  6. Hei!kiitos kaikista ihanista resepteistä 😍 haluaisin tehdä tätä synttäreille, mutta uunipellillisen. Pitäisikö aineet tuplata?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva että oot tykännyt resepteistä! Tuplaamalla pitäisi onnistua. :)

      Poista