Vegaaninen appelsiini-sukaakakku

Tästä appelsiini-suklaakakusta tuli heti yksi perheemme lempikakuista, kun leivoin sitä ensimmäisen kerran tammikuussa. Olen sittemmin tehnyt sitä pop up-myyjäisiin, ja instassa äänestitte tämän kakun reseptin jaettavaksi. Joten tässä olisi, juuri sopivasti äitienpäivää varten! Koristelemalla kakun muhkealla kukkakimpulla saat samaan pakettiin äidille kakun ja kukat. Hauskaa ja nättiä!



Tämä kakku on täynnä kaikkea ihanaa! Vaaleaan appelsiinikakkupohjaan on leivottu sekaan tummasuklaahippuja, jotka tuovat mukavaa rapeutta. Täytteen appelsiini-suklaaganache vatkataan vaahdoksi, ja samaa massaa käytetään kakun kuorruttamiseen. Olen aiemmin kuorruttanut kakun appelsiinivoikreemillä, mutta tällä tavoin kakun leipominen on mutkattomampaa ja nopeampaa. Vielä kun kakkupohja kostutetaan appelsiinimehulla, voit olla varma, että tässä kakussa todellakin maistuu upeasti appelsiini!



Tarvitset kakun leipomiseen kaksi kakkuvuokaa/irtopohjavuokaa. Vegaaniset kakkutaikinat ovat rakenteeltaan raskaampia kuin perinteinen munaa sisältävä sokerikakkupohja, ja kakku pääsee kohoamaan paremmin sekä kypsymään ilmavammaksi, mikäli taikinaa ei ole vuoassa liian paksusti. Eli kakkutaikina jaetaan kahteen vuokaan, paistetaan, jäähdytetään hyvin ja sen jälkeen molemmat kakkupohjat halkaistaan, jolloin saadaan aikaan neljästä kakkukerroksesta rakentuva korkea kakku. Toisinaan teen vain kolmikerroksisen kakun ja pakastan neljännen kakkulevyn, jonka käytän myöhemmin esim. trifleen, perunaleivoksiin tai muihin jämäherkkuihin.



Leipoaksesi tämän kakun riittää, että teet kakkupohjat ja ganachen ja myöhemmin kokoat koko komeuden, mutta on tärkeää että aloitat valmistamisen ajoissa. Ganachen täytyy jäähtyä ja jähmettyä täysin ennen vatkaamista, ja kakkupohjakin on helpompi käsitellä kylmänä, joten on hyvä idea aloittaa leivonta vuorokautta ennen kakun kokoamista.

Reseptistä tulee yksi iso, halkaisijaltaan 24 cm vuokaan tehtävä kakku. Jos se tuntuu liian suurelta, voit tehdä pienemmän version 18 cm kokoisiin vuokiin. Tällöin kakkupohjan resepti puolitetaan ja ganachea valmistetaan hieman pienempi määrä, luvut ovat merkattu reseptiin sulkeissa. Huomaa, että jos paistat puolikkaan kakkupohjan pienemmässä vuoassa, tulee pohjasta hieman ohuempi kuin kuvissa, mutta sen pystyy edelleen halkaisemaan ja siitä saa koottua hyvin kakun. Rehellisesti sanottuna ihanteellisinta olisi paistaa pienen kakun pohja kolmessa vuoassa eikä halkoa niitä ollenkaan, mutta harvemmalla on siihen mahdollisuus.



VEGAANINEN APPELSIINI-SUKLAAKAKKU
halkaisijaltaan 24 cm vuokaan
(puolita pohjan resepti halkaisijaltaan 18 cm vuokaan ja tee ganache suluissa olevilla määrillä)

Appelsiini-suklaakakkupohja (puolita 18 cm vuokaan)
3 1/2 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviinietikkaa
1,2 dl margariinia
1,2 dl kookosöljyä
2 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa
4,2 dl sokeria
2 appelsiinin raastettu kuori
7 dl vehnäjauhoa
2 tl ruokasoodaa
2 dl tummasuklaahippuja (Pirkan ovat vegaanisia) + 1 rkl vehnäjauhoja

Vatkattu suklaaganache (18 cm kakkuun)
450 g tummaa suklaata (300 g)
3 3/4 dl Alpro soijavispiä * (2 1/2 dl)
1 1/2 appelsiinin kuori (1 appelsiinin kuori)
3 rkl appelsiinin mehua (2  rkl)
ripaus suolaa (ripaus suolaa)

Kostutus
n. 2 dl appelsiinimehua, eli 2 ison appelsiinin mehu

Koristeeksi
tuoreita leikkokukkia
kukkanauloja tai foliota

Lue resepti huolellisesti ennen aloittamista. Valmista kakkupohjat ja ganache kakun kokoamista edeltävänä päivänä, tai aamulla, jolloin voit koota kakun päivällä/illalla.

Valmista suklaaganache. Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna soijavispi höyryävän kuumaksi ja kaada sen jälkeen suklaapalojen päälle. Lisää raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu ja ripaus suolaa. Anna seistä hetki, jotta suklaa alkaa sulamaan. Sekoita sen jälkeen massa tasaiseksi nuolijalla. Anna jäähtyä ja siirrä sen jälkeen peiteltynä jääkaappiin jähmettymään minimissään 6 tunniksi tai seuraavaan päivään.

Valmista kakkupohjat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla kahden kakkuvuoan pohja. Voitele ja jauhota pohjat kevyesti.

Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään. Jätä paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut aineet.

Sulata margariini ja kookosöljy. Mittaa ne kulhoon vaniljan, suolan, sokerin ja raastetun appelsiininkuoren kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada sekaan piimämäiseksi muuttunut soijamaito ja sekoita hyvin.

Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita taikina juuri ja juuri tasaiseksi. Pyörittele suklaahiput ruokalusikkallisessa vehnäjauhoja ja sekoita lopuksi taikinaan. Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja paista uunissa 25-35 minuuttia,  (tämä riippuu uunisi tehoista) kunnes kakkupohjat ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla, mutta varo paistamasta liikaa, jotta pohjat säilyvät mehevinä. Valmis kakkupohja on väriltään kullankeltainen, ja irronnut vuoan reunoilta paiston aikana.

Siirrä pohjat ritilän päälle jäähtymään kunnolla, ennen kuin kokoat kakun. Voit myös pakata kakkupohjat kelmuun ja siirtää jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää, jolloin kokoaminen on vielä helpompaa.

Kun olet valmis kokoamaan kakun, halkaise kakkupohjat puoliksi. Purista appelsiinimehu. Vatkaa suklaaganache kovalla teholla muutama minuutti, kunnes se vaahtoutuu maksimivolyymiinsä. Jaa suklaavaahto silmämääräisesti neljään osaan.

Kokoa kakku. Valitse pohjaksi tukevin kakkulevy. Kostuta se n. 1/2 dl appelsiinimehua. Lusikoi päälle 1/4 suklaavaahdosta ja levitä reunoille asti. Anna vaahdon tursuta hieman reunojen yli, sillä tavoin kakku on myöhemmin helpompi kuorruttaa. Laita päälle toinen kakkupohja, kostuta, täytä ja toista, kunnes olet asettanut viimeisen kakkulevyn aloilleen. Kostuta se normaaliin tapaan, mutta käytä lopusta suklaavaahdosta vain osa ja päällystä kakkulevy sillä ohuesti. Loput käytetään reunojen kuorruttamiseen. Tiedän ettei suklaavaahdon määrä näytä paljolta, mutta se riittää kyllä kakun peittämiseen.

Tasoita palettiveistä (tai esimerkiksi nuolijaa) apuna käyttäen kakun reunat, jotta ylitursuava suklaavaahto levittyy tasaisesti kakun pintaan. Lisää sen jälkeen loput vaahdosta ja peitä sillä tasaisesti reunat. Siisti kakun kulmat ja päällinen.

Koristele kakku kukilla. Leikkaa kukkien varret lyhyemmiksi ja upota ne kukkanauloihin, tai kääri kukkien varret tiiviisti folioon. Upota kukat kakkuun ja sommittele haluamallasi tavalla.

* Käytän Alpron soijavispiä, sillä se kestää kuumentamisen ja vaahtoutuu ilmavaksi vaahdoksi. En ole kokeillut muita vispejä, sillä vaikka Kaslinkin kauravispi vaahtoutuu yhtä hyvin, se ei kestä kuumentamista. Muut kuumentamista kestävät vispit eivät puolestaan vaahtoudu tilavuudeltaan yhtä suuriksi. Jos et pysty käyttämään soijaa mutta päätät silti tehdä kakun tällä reseptillä, kerro toki kokemuksesi!'



PS. Seuraathan Urbaani vegendaa myös Instagramissa ja Facebookissa!


Ei kommentteja