Vegaaninen mokkapalakakku

Yksi tämän vuoden rakastetuimmista resepteistäni on ollut vegaaniset mokkapalat, joten tulevaa isänpäivää varten halusin leipoa ne juhlavammin kakun muotoon. Kolmen mokkapalakerroksen väliin kätkeytyy vaniljalla ja espressolla maustettua tuorejuustovaahtoa. Lopputulos sai Kirpun hihkumaan ilosta!




En ole itse asiassa koskaan ennen syönyt mokkapalakakkua, mutta kun eräs ystävä puhui kyseisestä kakusta, ajattelin että sitä on joskus tulevaisuudessa kokeiltava. Ja kyllä kannatti! 

Mokkapalakakku on ihana sekoitus lapsuuden perinteisintä ja parasta leivosta, sekä rouhean kaunista kerroskakkua. Vaikeustasoltaan kakku ei ole juuri mokkapaloja kummoisempi, mutta leipominen jälleen kerran, kuten kakkujen kanssa yleensä, kannattaa aloittaa päivää ennen tarjoilua.


VEGAANINEN MOKKAPALAKAKKU
halkaisijaltaan 20 cm vuokaan

Reseptin alkuperä: pohja veganisoitu aidosta ja alkuperäisestä mokkapalaohjeesta Soppa365-sivustolta. Kakku ja kokonaisuus Urbaani vegenda.

Pohja
150 g margariinia
3 dl sokeria
3/4 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin!)
1 1/2 dl kasvimaitoa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Kuorrute
3/4 dl vahvaa kahvia
75 g margariinia (kuten Sunnuntain laktoositon. en suosittele pehmeitä margariineja, jotta kuorrute jähmettyy kauniimmin)
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 rkl kaakaojauhetta
6 dl tomusokeria

Täyte
200 g kasvipohjaista tuorejuustoa (käytin ja suosittelen Violife Creamy Original -tuorejuustoa, sillä se on sopivan jämäkkää)
2 dl kasvipohjaista kermavaahtoa (käytin Plantin kaurakermaa sen jämäkkyyden vuoksi)
1 tl nestemäistä vaniljaa
1 tl pikaespressojauhetta

Koristelu
1/2 - 1 dl strösseleitä (vegaanisia on mm. Dr. Oekter Mix värillinen), kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta makusi mukaan

Aloita valmistamalla kakkupohja tarjoamista edeltävänä päivänä. Kakkupohjan tulee jäähtyä kunnolla ennen halkaisemista, ja täytetyn kakun on hyvä vetäytyä kaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään saakka, joten aloita leivonta ajoissa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 20 cm kokoinen kakkuvuoka.

Sulata margariini ja mittaa se isoon kulhoon sokerin, aquafaban ja kasvimaidon kanssa. Sekoita. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa 40-45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt. Pohja on kypsä, kun kakun reunat ovat irronneet hieman reunoista, eikä taikinan keskelle painettuun hammastikkuun jää märkää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä pellillä, kumoa vuoasta ja siirrä jääkaappiin. Kylmä kakkupohja on helpompi leikata ja käsitellä.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä pohjat vierekkäin pöydälle kuorrutusta varten.

Valmista kuorrute. Keitä kahvi ja mittaa se margariinin kanssa kattilaan. Sulata liedellä. Lisää vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun kuorrute on valmis, levitä se tasaisesti kolmen kakkupohjan päälle ja ripottele heti päälle strösselit tai muut haluamasi koristeet. Anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä.

Valmista täyte. Notkista tuorejuusto ja mausta vaniljalla. Vatkaa kasvikerma vaahdoksi. Yhdistä massat. Jaa täyte kahteen osaan ja mausta toinen puolikas pikaespressojauheella.

Kokoa kakku. (Minä kokoan kakun reunakalvon sisään, sillä se auttaa kakkua pysymään ryhdissä ja jähmettymään ilman, että täyte pääsee pursuamaan pois kakun välistä. Voit koota kakun myös ilman reunakalvoa tai käyttää kelmulla vuorattuja irtopohjavuoan reunoja samaan tarkoitukseen.) Nosta ensimmäinen kuorrutettu kakkupohja tarjoiluvadille. Levitä päälle vaniljalla maustettu tuorejuustovaahto. Nosta päälle toinen kakkupohja. Levitä päälle espressolla maustettu tuorejuustovaahto. Nosta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi varovaisesti niin, ettei mokkapalakuorrute halkeile. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.



Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita.

Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi!

12 kommenttia

  1. Mitä jauhoja suosittelisit gluteenittomaan versioon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut, mutta olen kuullut että vegaaniset mokkapalat reseptilläni onnistuvat hyvin Kotimaista -jauhoseoksella, joten lähtisin itse kokeilemaan sillä ekana! :)

      Poista
  2. Hei, kokeilin pohjaa tänään. Tein tarkalleen ohjeiden mukaisesti vaihe vaiheelta, raaka-aineet oikein mitattuna. Kakkua ei kohonnut yhtään ja on todella tönkkö, vaikka oli 50min lopulta uunissa. missäköhän ongelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, onpa tosi harmi kuulla! Ikävä kyllä on aika mahdoton lähtä sanomaan täältä käsin mikä meni mönkään. Tarkistin reseptin mittasuhteet ja ne pitävät paikkaansa. Kakkupohja on siis puolitettu blogista löytyvästä mokkapalareseptistä, jota minä ja moni muu on leiponut onnistuneesti monia kertoja. Eli jos mittaamisessa ei ole sattunut virhettä eikä mikään raaka-aine jäänyt uupumaan, kakun pitäisi onnistua hyvin. Aquafaban lisäksi leivinjauhe toimii tässä nostattajana, ensimmäisenä tulee tietenkin heti mieleen olisiko leivinjauhe kuitenkin voinut jäädä vahingossa mittaamatta? Itse leivoin tänään kakun ja taisin unohtaa siitä ruokasoodan, vaikka kaikki muu meni niin kuin ennen. Sekään kakku ei kohonnut yhtään ja lopputulos oli tosi raskas, joskin hyvänmakuinen kakku. Omastani teen viikonlopuksi maljakakun murentamalla ja kostuttamalla pohjan. Toivottavasti löydät käyttöä pieleen menneellekin pohjalle!

      Poista
  3. Hei! Uskotko että aquafaban voisi mahdollisesti korvata jollain tässä reseptissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kyllä sen varmasti voi korvata toisella munankorvaajalla mutta rakenne tulee varmasti muuttumaan. Kun testailin keväällä mokkapalareseptejä, aquafaballa tuli heittämällä paras ja kuohkein pohja. :) Mutta jos et pysty käyttämään sitä, niin esimerkiksi omenasosetta olen käyttänyt onnistuneesti suklaakakkupohjaan (marianne-tökkäyskakku) joten se voisi olla ihan hyvä vaihtoehto. Samoja ominaisuuksia sillä ei toki ole kuin aquafaballa, joka myös kohottaa pohjaa.

      Poista
  4. Minä tein pohjan myös ja kohosi kyllä hienosti, mutta uunista otettaessa lässähti keskeltä. Otinkohan liian aikaisin pois? Oli kyllä sen 45min. Vuoasta poistuessani pohja myös taisi vähän haljeta, ja nyt jännittää miten osiin jakamisen kanssa käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jos kakku lässähtää keskeltä se voi johtua siitä, että on jäänyt hieman raa'aksi keskeltä. Paistoaika toki vaihtelee eri uuneissa, joissakin voi mennä kauemmin kuin 45 min. Toisaalta esim uuniluukun avaaminen kesken paiston voi aiheuttaa kakun lässähtämisen keskeltä. Usein lässähtäneestä tai haljenneestakin pohjasta saa hyvän kakun, kakkua täyttäessä voi vielä pelastaa paljon! Kannattaa antaa pohjan jäähtyä kunnolla, kylmää pohjaa on helpompi käsitellä ja halkaista, etenkin jos se on haljennut.

      Poista
  5. Hei! Kuuluuko taikinan olla löysää kun sen kaataa kakkuvuokaan? Omani oli melko tönkköä ja sen sai ihan toisella lusikalla avustaen laittaa kakkuvuokaan. Kakku on nyt uunissa, joten katsotaan kohoaako se ollenkaan 🤞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikinan ei kuulu olla järjettömän paksua, kuten esim brownietaikinan. Taikina on rakenteeltaan sellainen, että se on kaadettavissa, mutta vaatii kuitenkin esim nuolijalla levittämisen, eli ei niin löysää että leviää kaikkialle. :)

      Poista
  6. Moi! Mitenköhän iso vaikutus tuolla pikaespressojauheella on täytteen (puolikkaan) makuun? Haittaako makuelämystä paljonkin, jos jättää pois? Itse en kahvituotteita käytä kuin leivonnassa, ja tuota jauhetta ei taida kovin pienissä erissä löytyä, joten jäisi sitten aika paljon yli. Kaapista löytyy aiemmasta leivonnasta jäänyttä pikakahvijauhetta, mahtaako se ajaa samaa asiaa? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Pahoittelut kun vastauksessa viivähti - lienetköhän jo leiponut kakun? Mutta ehdottomasti voit käyttää pikakahvijauhetta! Ja hyvää tulee varmasti ilmankin espresso- tai kahvijauheita. Sitä tosiaan tulee vain toiseen puolikkaaseen ja maku on pelkällä vaniljallakin maustetussa ihana. :) Toivottavasti tästä oli apua!

      Poista