Luumu-piparitrifle italialaisella marengilla

Kerroksittain luumumoussea, glögimarinoituja luumuja, pipareita ja paahdettua italialaista marenkia... jos olet etsinyt näyttävää joulujälkkäriä, niin se on tässä! Tähän reseptiin valmistetaan muutama kerros erilaisia massoja, ja valmistukseen tarvitset sokerilämpömittarin sekä kaasupolttimen, mutta valmistaminen on yllättävän joutuisaa sekä kivutonta. Valmista tulee noin puolessatoista tunnissa, ja tähän on laskettu mukaan massojen jäähdytysajat.


Inspiraation tähän trifleen sain Kaakao kermavaahdolla -blogin luumujuustokakusta. Siinä on yhdistettynä pipareita, luumujuustokakkua ja sveitsiläistä marenkia, ja se kuulosti niin hyvältä että oli pakko tehdä siitä vegaaninen versio triflen muotoon, pienin lisäyksin. Trifleksi koottuna tässä jälkiruoassa on samat maut, mutta valmistus on huolettomampaa kun massoja ei tarvitse jähmettää ja jälkiruoan voi tarjoilla saman tien kun se valmistuu.


Mikäli sinulla ei ole kaasupoltinta, voi marengin paahtaa myös nopeasti grillivastuksen alla. Tosin silloin pitää olla tarkkana, sillä tarkoitus ei ole sulattaa alla olevaa moussea. Nosta uuniin korkea lämpötila, laita grillivastukset päälle ja käytä trifleä uunissa kunnes marenki ottaa väriä. Tarkkaila trifleä koko ajan ja kääntele tarvittaessa. Ja varmista että käyttämäsi jälkiruokakulho kestää kuumaa. 




Voit helposti valmistaa triflen pienempänä puolittamalla reseptin. Voit koota triflen myös annosmaljoihin suuren lasimaljan tilalta.




LUUMU-PIPARITRIFLE ITALIALAISELLA MARENGILLA
n. 15 hengelle, isoon lasimaljaan (omani vetoisuus on 3 litraa ja se täyttyi äärilleen tästä reseptistä)

Reseptin alkuperä: inspiraatio trifleen saatu Kaakao kermavaahdolla- blogin luumujuustokakusta

Tähän reseptiin tarvitset:
vatkaimen ja muutaman kulhon
kattilan
sokerilämpömittarin
pienen kaasupolttimen (tai grillivastuksen)

Italialainen marenki
n. 3 dl aquafabaa, tulee kahdesta purkista kikherneitä (oma lempparini on Tesco, joka on suolaton ja itsessään jo aika paksua)
170 g sokeria
75 g vettä
1 tl sitruunamehua
1 tl vanilja-aromia

Glögimarinoidut luumut
1 1/2 dl glögitiivistettä
1/4 tl kanelia
1/2 appelsiinin raastettu kuori
250 g kuivaluumuja

Piparipohja
100 g pipareita murskattuna pohjaa varten + 100 g koristeluun ja kerrosten väliin
30 g margariinia

Luumumousse
300 g vegaanista mascarponea tai tuorejuustoa
250 g soijarahkaa (Alpro greek style)
300 g luumumarmeladia
70 g luumusosetta (esim. Bonne tai lasten ruokaosastolta)
1 tl vanilja-aromia
3 dl kasvipohjaista kermaa

Aloita triflen valmistus keittämällä aquafaba kasaan italialaista marenkia varten. Siivilöi kahden kikhernepurkin liemi, noin 3 dl, kattilaan ja keitä kasaan, kunnes jäljellä on 1,5 dl aquafabaa. Kasaan keitetty aquafaba kestää marengissa paremmin kuin keittämätön. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi, jotta aquafaba ehtii kunnolla jäähtyä. Tee sillä välin muut kerrokset.

Valmista glögimarinoidut luumut. Mittaa glögitiiviste, kaneli ja appelsiininkuori kattilaan. Kiehauta. Lisää kuivaluumut ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt luumuihin ja loppu muuttunut siirappimaiseksi. Siirrä sivuun jäähtymään.

Tee luumumousse. Notkista mascarpone/tuorejuusto, lisää sekaan soijarahka, luumumarmeladi, luumusose ja vanilja-aromi. Vatkaa sekaisin. Vatkaa toisessa kulhossa kermavaahto kuohkeaksi. Ota 1/3 kermasta ja sekoita luumuvaahdon joukkoon. Lisää sitten loput kermasta nuolijalla käännellen massaan.

Valmista piparipohja. Murskaa 100 g pipareita hienoksi muruksi. Sulata margariini ja lisää muruihin, sekoita ja painele lasivuoan pohjalle.

Kokoa trifle. Voit asetella kokonaisia pipareita ja marinoituja luumuja koristeeksi lasivuoan reunoille sitä mukaa, kun kokoat kerroksia. Kaada puolet luumuvaahdosta piparipohjan päälle. Asettele puolet marinoiduista luumuista vaahdon päälle. Murustele väliin reilu kerros pipareita. Toista lopuilla raaka-aineilla ja siirrä kylmään siksi aikaa, kun teet marengin.

Tee italialainen marenki. Marenki vaahtoutuu parhaiten puhtaassa, kuivassa kulhossa, joten puhdista kulho ja vatkaimen pää omenaviinietikassa tai muussa vaaleassa etikassa kostutetulla liinalla. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja vesi ja keitä 116 asteeseen. Vatkaa samaan aikaan aquafaba kovaksi vaahdoksi, lisää loppuvaiheessa sitruunamehu. Aikaa molempiin menee n. 10 minuuttia, joten aloita molemmat samaan aikaan. Kun sokeri-vesi saavuttaa lämpötilansa, kaada se ohuena nauhana koko ajan vatkaten aquafaban sekaan. Lisää vanilja-aromi koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä hetken aikaa, jotta vaahto ehtii hieman jäähtyä.

Kauho marenki triflen päälle, ja muotoile siihen lusikalla epätasaisuuksia ja korkeampia piikkejä, jotka paahtuvat kauniisti. Paahda kaasupolttimella marenki kauniin ruskeaksi ja aseta tarjolle.

VINKKI! Voit valmistaa glögimarinoidut luumut ja luumumoussen ennakkoon valmiiksi, (säilytä moussea jääkaapissa) mutta mikäli haluat pipareiden pysyvän hieman rapeana, kokoa trifle vasta ennen tarjoilua. Perinteinen italialainen marenki säilyy myös jääkaapissa rasiassa tai pursotinpussissa pari päivää, joten on hyvin mahdollista että tämä vegaaninenkin versio kestää säilytyksen, tosin en ole itse vielä kokeillut. Se kannattaa kuitenkin laittaa triflen päälle ja paahtaa vasta juuri ennen tarjoilua.


Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita.

Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi! Reseptiin liittyvät kysymykset, kommentit ja palautteet suosittelen jättämään tämän postauksen kommenttiosioon. Ihania leivontahetkiä!


Ei kommentteja