Vegaaniset laskiaispullat

Perinteiset laskiaispullat onnistuvat helposti vegaanisena. Näissä pullissa on runsaasti makua sekä pumpulinpehmeä ja kuohkea rakenne, omaan makuuni siis juuri täydelliset laskiaispullat!


Pari vinkkiä hyvien pullien leipomiseen:

- Olen oppinut, että pitkä ensikohotus ei ole tärkeä, toisin kuin viimeinen kohotus. Anna taikinan levätä vaivaamisen jälkeen 10-15 minuuttia, ennen kuin alat muotoilemaan siitä pullia. Kun taikina on pyöritelty pulliksi, annan niiden kohota rauhassa paistovalmiiksi, älä kiirehdi niitä uuniin. Hyvin kohonnut pulla on jo silminnähden kohonnut mutta vielä kimmoisa, ei siis muodoton. Voit tarkistaa kohoamisen painaen hellästi sormenpäällä pullaan: jos taikina jää kuopalle, anna kohota vielä. Jos kuoppa nousee takaisin ylös, on pulla paistovalmis.

- Varo lisäämästä liikaa jauhoa taikinaan. Mitä pehmeämpi taikina, sen pehmeämpi pulla. Itse leivon taikinan yleiskoneella joten taikinan tarkkailu on helppoa (vaivaan taikinaa aina 6-8 minuuttia), mutta jos leivot käsin, hyvä kikka on irrottaa taikina välillä raapalla kulhon reunoista ja nostella taikinaa raapalla, niin olet perillä rakenteesta - taikina kun tarttuu kovasti käsiin, ja helposti tulee sujautettua liikaa jauhoja.




Mitä parhainta laskiaispullasesonkia!




VEGAANISET LASKIAISPULLAT
20-25 kpl

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda

Taikina
1 tlk ( á 400 ml) kookosmaitoa (voit käyttää myös muuta kasvimaitoa, mutta rasvaisesta kookosmaidosta tulee ihanan pehmeät pullat)
1 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
8 g kardemummaa
noin 11-12 dl vehnäjauhoja
2 dl pehmeää margariinia

Täyte
3 1/2 - 4 dl kasvivispiä (mm. Fazer Aito ja Planti -merkkiset kauravispit pysyvät kauniin kuohkeina pursottaessa ja pullien välissä, soijapohjaisista Alpro on hieman pehmeämpi mutta myös todella hyvän makuinen. 3 1/2 dl kasvivispiä riittää runsaaseen kermapursotukseen 20 pullaan)
1 rkl vaniljasokeria
vadelma- tai mansikkahilloa tai mantelimassaa

Voiteluun
aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) tai muuta haluamaasi nestettä voiteluun *
raesokeria tai mantelilastuja

Valmista pullataikina. Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon, lisää tuorehiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita. Lisää valtaosa jauhoista (10-11 dl) ja alusta kiinteäksi taikinaksi. Lisää pehmeä margariini nokareina ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää tässä vaiheessa jauhoja, mikäli sille on tarvetta. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi pulla, mutta muista että taikinan täytyy olla myös helposti käsiteltävää. Peitä taikinakulho liinalla ja anna levätä 10-15 minuuttia ennen leipomista.

Kun olet valmis leipomaan, kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20-25 osaan. Pyörittele pullat palloiksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kohoamaan liinan alle vedottomaan, lämpimään paikkaan. Anna kohota puoli tuntia - tunti.

Vinkki: Itse tykkään kohottaa pullat uunissa. Voit käyttää uunin nopeasti päällä ja sammuttaa sen hetimmiten, jolloin uuniin tulee matala lämpö, jossa hiivataikinan on hyvä kohota. Monessa uunissa voi laittaa pelkän valon päälle, jolloin lämpötila myös kohoaa. Jos kohotat pullat uunissa, muista nostaa ne työtasolle ennen kuin lämmität uunin oikeasti!

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kun pullat ovat kohonneet, voitele pullat aquafaballa. Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria tai mantelilastuja. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pullat ovat saanet kauniin värin myös pohjasta. Nosta  ritilän päälle jäähtymään.

Pullien jäähtyessä vatkaa kasvivispi kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla. Halkaise pullat ja täytä hillolla ja kasvivispillä. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

*Vegaanisten pullien voiteluun käy mm. kahvi, kahvi-sokeriseos, vaniljavanukas, kaurakerma tai kasvimaito. Itse käytän mieluiten aquafabaa, jolla tulee todella kaunis väri pullan päälle. 

Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita.


Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi! Reseptiin liittyvät kysymykset, kommentit ja palautteet suosittelen jättämään tämän postauksen kommenttiosioon. Ihania leivontahetkiä!

8 kommenttia

  1. Missä mahtaa olla vika, kun taikinasta ei tullut millään kiinteää ja kulhosta irtoavaa? Jauhoja meni ainakin pari desiä ylimääräistä, samoin rasvaa meni enemmän kuin ohjeessa, ennen kuin alkoi irtoilla kulhosta ja käsistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kyse on varmasti siitä, että taikinasi kaipasi lisää jauhoja. Kannattaa jatkaa jauhojen lisäämistä, kunnes taikinassa on hyvä tuntu, mutta se on edelleen mukavan pehmeä. Ekstrarasvan lisääminen sen sijaan voi kasvattaa jauhojen lisäämisen tarvetta, joten suosittelen käyttämään reseptissä annetun rasvamäärän ja sitten jatkamaan pelkkien jauhojen lisäämistä kunnes rakenne on haluamanlaisesi. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, pitää kokeilla uusiksi. Seuraan aina niin tarkkaan ohjeita, että tuntuu hurjalta laittaa jauhoja 3-5 dl enemmän kuin mitä reseptissä on. 😅

      Poista
    3. Ole hyvä, ja tsemppiä leivontaan! :) Kun pullataikinoita leipoo enemmän, oppii tunnistamaan hyvän rakenteen myös näppituntumalla.

      Poista
  2. Moi!

    Voiko käyttää kuivahiiva? Millä mitoituksella siinä tapauksessa?

    Herkullisen näköisiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja kiitos. :) Voit käyttää kuivahiivaa. Puolen litran pullataikinaan 2 pussia kuivahiivaa (11g/pussi) pitäisi olla hyvä!

      Poista
  3. Moikka, testasin reseptiäsi ja kohotustekniikkaa. Tuli kyllä ihanan pumpulinpehmeät pullat.

    VastaaPoista