Appelsiini-suklaamoussekakku (veg)

Kevyt, ilmava ja kuohkea vegaaninen appelsiini-suklaamoussekakku saa päällensä appelsiiniganachen, joka tekee mausta entistä intensiivisemmän. Tähän reseptiin on meidän perheessä rakastuttu täyttä päätä!




Blogistani löytyy jo muutaman vuoden vanha resepti suklaamoussekakkuun, josta halusin leipoa päivitetyn ja parannellun version. Moussen ilmavuuden takana on aquafaba, joka tuo massaan valtavasti lisää kuohkeutta. Kakun makumaailmasta tulee väkisinkin mieleen Fazerina-suklaa, joten jos tykkäät kyseisestä suklaasta, veikkaan että tulet ihastumaan tähän kakkuun.




Voit leipoa tätä reseptiä käyttämällä matalan moussekakun, kuten kuvissa, tai pienemmän ja korkean kakun 18 cm vuokaan. Vinkit pienemmän kakun leipomiseen löydät reseptin lopusta!




APPELSIINI-SUKLAAMOUSSEKAKKU
halkaisijaltaan 24 cm vuokaan (12 isoa kakkupalaa)

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda

Pohja
200 g appelsiini-suklaakeksejä (käytin Elovenan appelsiini-suklaavälipalakeksejä)
75 g margariinia
ripaus suolaa

Mousse
1 dl aquafabaa (säilykikherneiden tai -papujen lientä)
2 1/2 dl kasvipohjaista vispiä (*vispi vaikuttaa rakenteeseen. lue vinkit reseptin lopusta)
225 g kasvipohjaista tuorejuustoa (suosittelen tähän reseptiin Violife-merkkiä sen jämäkkyyden vuoksi)
3/4 dl tomusokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl appelsiinin mehua
1 isohkon appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
200 g tummaa maidotonta suklaata

Ganache
100 g kasvipohjaista vispiä
100 g tummaa maidotonta suklaata
ripaus suolaa
1/2 appelsiinin kuori
1 rkl appelsiinin mehua
1 tl margariinia

Koristeluun
kasvivispiä
appelsiinilohkoja
keksimurua

Aloita keittämällä aquafaba kasaan, jotta sen kestävyys paranee. Mittaa 1 dl aquafabaa kattilaan ja keitä, kunnes jäljellä on 3/4 dl. Varo keittämästä liikaa, kokoonkeittäminen tapahtuu yllättävän nopeasti. Siirrä jääkaappiin noin tunniksi. Tänä aikana aquafaba muuttuu paksummaksi.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pingoita reunoille reunakalvo, jotta moussekakku irtoaa vuoasta helpommin. (vinkki: jos sinulla ei ole reunakalvoa, olen kuullut että reunojen rasvaaminen ja hunnuttaminen tomusokerilla toimii myös. en ole itse kokeillut.)

Valmista pohja. Murskaa keksit mahdollisimman hienoksi muruksi joko tehosekoittimessa tai esim kaulimella. Mitä hienompi muru, sen tiiviimpi pohja. Sulata margariini ja lisää se sekä suola keksimurun sekaan. Sekoita ja levitä tiiviiksi kerrokseksi kakkuvuoan pohjalle.

Kun aquafaba on jäähtynyt, valmista mousse. Vatkaa vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Siirrä sivuun. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto, lisää tomusokeri, suola, appelsiinin mehu ja kuori. Sekoita. Sulata suklaa ja vatkaa tuorejuuston sekaan. Yhdistä tuorejuustomassa ja kermavaahto näin: ota 1/3 kermavaahtoa ja vatkaa se vispilällä tuorejuuston sekaan notkistaaksesi massaa. Lisää loppu kermavaahto nuolijalla käännellen massaan, jotta mousse pysyy mahdollisimman ilmavana.

Vatkaa aquafaba kovaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän menee aikaa 5-10 minuuttia. Kun vaahto on valmis, sekoita se tuorejuusto-kermamassaan kahdessa erässä: ensin 1/3 osa nuolijalla käännellen notkistaakseni massaa, sen jälkeen loput. Kaada valmis mousse keksipohjan päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään 6-8 tunniksi tai mielellään yön yli.

Kun kakku on jähmettynyt, valmista ganache. Pilko suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitä kasvivispi, margariini ja appelsiinimehu kattilassa höyryävän kuumaksi ja kaada pilkotun suklaan päälle. Lisää suola ja appelsiininkuori. Anna seistä hetki, jotta suklaa alkaa sulamaan. Sekoita sitten massa tasaiseksi nuolijalla, älä vatkaa jotta ganacheen ei muodostu turhia ilmakuplia.

Kaada ganache vuokaan kylmän kakun päälle ja levitä reunoille saakka. Jos haluat valuttaa ganachea reunojen yli kuten kuvissa, irrota kakku ensin vuoasta ja levitä hieman reunojen yli. Käytä kakku kylmässä vielä hetki, jotta ganache asettuu. Koristele kermavaahdolla, appelsiinilohkoilla ja keksimurulla saadaksesi kakkuun lisärapeutta.

RESEPTIVINKIT:

* Hyvän kasvivispin valitseminen reseptiin: Olen leiponut kakun Alpron soijapohjaiseen vispiin ja Plantin kauravispiin. Molemmat toimivat, mutta Alpron vispillä kakusta tuli todella kuohkea ja ilmava, joskin myös rakenne oli leikatessa pehmeämpi kuin Plantin kauravispillä tehdessä. Plantin kauravispiin leivottuna kakku on aavistuksen jämäkämpi ja moussen ilmakulpa on hieman pienempää. Muita vaihtoehtoja en ole kokeillut, mutta esim Fazer Aito kauravispistä tulee myös ilmava, mutta pitävä vaahto, joten sen luulisi toimivan täydellisesti. Valitse siis lempivispisi, mutta huomioi että erilaisilla vispeillä tulee hieman erilaisia rakenteita.

* Pakastaminen: Tämän kakun voit pakastaa kokonaisena tai palasina myöhempää käyttöä varten! Sulata kakku mielellään rauhassa jääkaapissa, ja koristele vasta sitten.

* Pienemmän kakun leipominen: Voit leipoa tämän kakun myös halkaisijaltaan 18 cm vuokaan. Kakusta tulee pienempi, mutta korkea ja näyttävä! Käytä tällöin pohjaan 150 g keksejä ja 55 g margariinia + ripaus suolaa. Moussemäärä pysyy samana. Ganachea riittää puolikas resepti.

* Reseptin muokkaaminen: Voit jättää reseptistä appelsiinin pois ja tehdä kakusta perinteisen suklaamoussekakun, tai maustaa massan oman makusi mukaan. Moussen appelsiinimehua ei tarvitse korvata muulla nesteellä. Ganachen appelsiinimehun voit korvata esimerkiksi kahvilla.


Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -vinkkejä.

Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi! Reseptiin liittyvät kysymykset, kommentit ja palautteet suosittelen jättämään tämän postauksen kommenttiosioon. Ihania leivontahetkiä!

4 kommenttia

  1. HERKULLINEN!!❣️

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Hei mikä mielestäsi on paras vispi tähän? Luin nuo vinkkisi, mutta en silti osaa päättää. Olin laittamassa Kaslinkin vispiä, mutta sitä ei oo nyt kaupoissa näkynyt, liekö jotain toimitusvaikeuksia.

    Kuvan kakun rakenne näyttää täydelliseltä, mitä vispiä käytit siinä? 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kuvan kakussa on käytetty alpron soijavispiä. :) Sen suutuntuma on todella hyvä, joten suosittelen lämmöllä!

      Poista