Vegaaniset hapanjuuripannukakut

Kuohkeita, pehmeitä ja luonnollisesti makeutettuja: nämä hapanjuureen tehdyt mustikkapannukakut ovat terveellinen ja täyttävä aamupala. Hapanjuureen tehtynä ne ovat myös eritysen helppoja: taikina sekoitetaan illalla ja pannukakut paistetaan aamulla. Tämä pannukakkutaikina on sokeriton, eikä sisällä lisättyä rasvaa - kaiken lisäksi paistaminenkin onnistuu ilman rasvaa niin halutessasi.

Hapanjuuri sopii loistavasti muuhunkin kuin leipien leivontaan. Ja jos juurileivonta on sinulle vielä uutta, pannukakut ovat helppo tapa tutustua juuren käyttöön onnistuneesti. Itse käytän pannukakkuihinkin ruokittua, aktiivista juurta, ja suosittelen samaa sinulle. Aktiiviseen juureen tehtynä pannukakuissa on pehmeämpi ja miedompi maku kuin ruokkimattomassa, joissa maku on happamampi.

Meillä pannukakkuja syödään aamupalaksi monta kertaa viikossa. Toivon sinunkin saavan näistä mukavaa vaihtelua aamupalapöytään! Pannukakut voi paistaa myös ennakkoon ja lämmittää ennen syöntiä mikrossa. Minä teen välillä myös isoja pannukakkusatseja ja laitan niitä pakkaseen, jolloin pannukakkuja on helppo ottaa pitkin viikkoa syötäväksi.




VEGAANISET HAPANJUURIPANNUKAKUT
n. 30 pientä pannukakkua

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda

250 g (n. 2 1/2 dl ) aktiivista hapanjuurta
3 dl kasvimaitoa
1 dl aquafabaa (säilykekikherneiden tai -papujen lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin)
1 ruskeapilkullinen banaani muussattuna
180 g jauhoja (oma suosikkini: 90 g kaurajauhoja + 90 g spelttijauhoja tai 90 g vehnäjauhoja ja 90 g spelttijauhoja)
1 tl vanilja-aromia
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
3 dl mustikoita + 1 rkl jauhoja

Huom! Valmista pannukakkutaikina mielellään edellisenä päivänä tai ainakin useampi tunti ennen pannukakkujen paistamista. Voit esimerkiksi sekoittaa taikinan illalla ja paistaa pannukakut aamulla aamupalaksi.

Sekoita taikina. Mittaa hapanjuuri, kasvimaito, aquafaba, muussattu banaani, jauhot ja vanilja isoon kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Peitä liinalla tai kelmulla ja jätä huoneenlämpöön, kunnes taikina on ruvennut selkeästi kuplimaan. Mielellään useampi tunti/yön yli.

Kun olet valmis paistamaan pannukakut, lisää taikinaan suola, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita. Jos käytät taikinaan jäisiä mustikoita, ripottele niihin ruokalusikallinen jauhoja, sekoita ja lisää taikinaan. Kääntele sekaisin.

Paista pannukakut kuumennetulla pannulla keskilämmöllä. Paistaminen onnistuu pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa, itse paistan pannukakut aina tällä tapaa. Jos käytät valurautapannua tai muuta pinnoittamatonta pannua, paistorasva (margariini, öljy) voi olla tarpeen.

Tarjoa pannukakut lempitäytteidesi kanssa - minulle ne ovat vaahterasiirappi ja reilusti lisää mustikoita.

VINKKI: Voit korvata reseptin mustikat myös esimerkiksi tummasuklaahipuilla ja tehdä suklaahippupannukakkuja.


Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -vinkkejä.

Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi! Reseptiin liittyvät kysymykset, kommentit ja palautteet suosittelen jättämään tämän postauksen kommenttiosioon. Ihania leivontahetkiä!

4 kommenttia

  1. Pannareiden muodosta päätellen olet paistanut ne lättypannulla niissä pienissä koloissa? Miten taikina käyttäytyy laakeammalla pannulla? Pitääkö suosiolla paistaa pannun kokoisia yksilöitä vai pysyykö ojennuksessa, jos koittaa paistaa pienempiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nämä kuvan yksilöt oon paistanut lettupannulla, mutta paistoin samaan aikaan laakealla pannulla pieniä pannareita. Ne ei oo malliltaan yhtä särmiä, mutta pienet onnistuu ilman lettupannua! Mulla ei itse asiassa ole kotona lettupannua mutta paistan aina isolla pannulla monta pientä kerralla. :)

      Poista
  2. Onko sinulla antaa ohjeet tuohon hapanjuureen (teet ilmeisesti vaalean ja tumman erikseen?)? En löytänyt siihen/niihin ohjeita täältä 😊 Mutta monen monta herkullista ohjetta tuli vastaan ja kaikki menee kokeiluun tässä aikanaan 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on itse asiassa vain yksi juuri, oon leiponut blogista löytyvät tummemmatkin leivät vaaleaan juureen. :) Ohjetta mulla ei ole ylhäälle kirjoitettuna mutta esim Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmästä löytyy kuvalliset ohjeet juuren valmistukseen ja googlaamalla varmasti myös löytyy :) Mukavia leivontahetkiä!

      Poista