Klassinen mansikkakermakakku onnistuu täydellisesti myös vegaanisena ja osittain mantelijauhoihin leivottuna siitä tulee entistäkin mehevämpi. Tämä kakku on pehmeä, täyteläinen ja kerrassaan ihana! Jos kaipaat lisävinkkejä vegaanisen täytekakun onnistumiseen, lue postauksesta vinkit.
Näin maksmoit onnistumisen tämän täytekakun (ja yleensäkin vegaanisten täytekakkujen) kanssa:
1. Aloita leipominen hyvissä ajoin! Jos mahdollista, leivo kakkupohja aamulla tai edellisenä päivänä, anna sen jäähtyä kunnolla ja siirrä jääkaappiin kylmettymään. Kylmää kakkupohjaa on helpompi käsitellä, se leikkautuu kauniimmin, ei murene ja pysyy kakkua täyttäessä aloillaan paremmin kuin vielä pehmeä ja lämmin pohja. Tätä ohjetta ei tietenkään ole pakko noudattaa, mutta tällä tapaa saat helpommin leivottua siistin ja särmän kakun.
2. Kokoa kakku reunakalvojen sisään. Tämäkään ei ole pakollinen osa, mutta tekee kakusta huomattavasti siistimmän ja reunoilta tasaisen, ja kakku hyytyy tiiviimpään ja korkeampaan muotoon kuin ilman reunakalvoa. Voit myös kasata kakun lautaselle ja sen jälkeen asettaa reunakalvon tiiviisti ympärille. Tällä tapaa kakusta tulee helpompi ja miellyttävämpi käsitellä.
3. Kuorruta vasta seuraavana päivänä täyttämisestä. Tällä tapaa pehmeä täyte - mascarponekerma, (tai toisinaan mousse tai ganache) - ehtii asettua ja kiinteytyä jääkaapissa ollessaan. Kakku on huomattavasti helpompi kuorruttaa ja se pysyy myös leikatessa paremmin kasassa kuin heti kuorrutettu ja syöty. Kun annat täytetyn kakun levätä jääkaapissa, ehtivät sen maut myös tasaantua ja kostutus imeytyä kakkupohjiin.
5. Jos kakku kuitenkin vajoaa keskeltä: ei hätää! Kakun saa edelleen leikattua kolmeen osaan ja koottua niin, ettei kukaan huomaa. Kikkakolmonen: anna painovoiman tehdä työtä. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia siten päin, kuten se vuoassa paistui. Käännä vuoka sitten vajonnut puoli pöytää päin ja anna jäähtyä loppuun. Kakku ei ehkä ole tältä puolelta kimmoisa ja sileä kuten ideaalitilanteessa, mutta ainakin se jäähtyy helpommin leikattavaan muotoon. Kakkua kootessa voit levittää kakun keskiosaan enemmän kermaa tukemaan notkahtanutta pohjaa.
VEGAANINEN MANSIKKA-MANTELIKAKKU
halkaisijaltaan 20 cm vuokaan
Reseptin alkuperä: alkuperäinen kakkupohja on peräisin Gretchen Pricen Modern Vegan Baking-kirjasta, olen pienentänyt reseptin, kääntänyt sen grammoiksi ja muokannut siitä mantelisen version. Muu resepti: Urbaani vegenda
Huom! Lue postauksesta vinkit onnistuneeseen kakkuun.
Kakkupohja
260 g soijamaitoa
2 1/4 rkl omenaviinietikkaa
75 g margariinia
75 g kookosöljyä
1 1/2 tl vanilja-aromia
3/4 tl suolaa
290 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
50 g mantelijauhoa
1 1/2 tl ruokasoodaa
Kostutusliemi
3/4 dl soijamaitoa
1 tl vanilja-aromia
Mascarponekerma
250 g vegaanista mascarponea
2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)
1/2 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
Kakun täyttöön
1/2 dl omenahilloa (käytin vaniljaista omenahilloa, voit käyttää muuta valitsemaasi hilloa, mutta suosittelen pehmeitä ja neutraaleja makuja, jotta manteli pääsee oikeuksiinsa kakussa)
400 g mansikoita paloiteltuna
Kakun kuorruttamiseen
2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)
2 rkl vaniljasokeria
100 g mantelilastuja
200 g mansikoita
Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Rasvaa reunat ja jauhota korppujauholla tai mannasuurimoilla.
Aloita valmistamalla kakkupohja. Mittaa soijamaito ja omenaviinietikka kulhoon ja jätä paksuuntumaan. Sulata margariini ja kookosöljy ja sekoita kulhossa vaniljan, suolan ja sokerin kanssa. Lisää paksuuntunut soijamaito. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauho, mantelijauhe ja ruokasooda ja sekoita taikinaan. Kaada kakkuvuokaan ja paista 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä, ja jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, säilytä sitä jääkaapissa. Kylmää pohjaa on helpompi ja siistimpi leikata.
Kun olet valmis täyttämään kakun:
1. Sekoita kostutusliemi
2. Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi
3. Pilko mansikat
4. Valmista mascarponekerma vatkaamalla mascarpone, kasvivispi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla.
5. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Vinkki: kokoa kakku mielellään päivä ennen kuorruttamista reunakalvon sisään. Reunakalvo auttaa kakkua asettumaan siistimpään muotoon, ja jos kakku saa tekeytyä jääkaapissa, se on ehtinyt jämäköityä ja asettua aloilleen, jolloin kuorruttaminen on paljon helpompaa. Myös maut ehtivät tasaantua.
Kokoa kakku: aseta alin kakkupohja lautaselle (valitse alimmaiseksi vahvin pohja), kostuta se ja levitä puolet omenahillosta päälle. Pursota mascarponkermasta rengas reunoille ja täytä sisältö puolella mansikoista. Kermarengas reunalla auttaa mansikoita pysymään kakun sisällä ja myöhemmin kuorruttaminen on helpompaa. Levitä mansikoiden päälle vielä lisää kermaa. Toista sama toiselle kakkupohjalle ja lopuilla täytteillä. Kostuta myös ylin kansi. Peitä kakku kelmulla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.
Kuorruta kakku: vatkaa kasvivispi ja vaniljasokeri vaahdoksi. Kuorruta kakku, mutta jätä osa kermasta pursotuksia varten. Kermakerroksen ei tarvitse olla täydellisen siisti, sillä se tullaan peittämään täysin. Kuorruta kakun reunat paahdetuilla mantelilastuilla. Pursota ruusukkeita kakun reunoille ja täytä kakun päällinen tuoreilla mansikoilla. Tarjoile!
Leivoitko tällä reseptillä? Jätä kommentti ja palautetta alle, arvostaisin sitä suuresti! :) Myös reseptiin liittyvät kysymykset suosittelen jättämään postauksen komenttiosioon.
Mistä tuota mantelijauhoa saa, kun ei lähikaupoissa ole kuin mantelijauhetta? Vai onnistuisiko jauheella?
VastaaPoistaVoit käyttää kumpaa tahansa, eri valmistajilta löytyy eri nimillä, mutta tuote on lähestulkoon sama - kummatkin löytyy kauppojen leivontaosastoilta. :) Googlauksen tuloksena löytyi että jauhe valmistetaan usein kuorellisista manteleista ja jauho kuorituista, ja että jauhoa suositellaan leivontaan kun se sitoo paremmin nestettä. Kuitenkin, pitäisi onnistua kummalla tahansa! :)
PoistaÄitienpäivän herkut on jo lyöty lukkoon, mutta jos ei ois, tekisin ehottomasti tätä! Onneksi kesä ja elämä on täynnä juhlia, kyllä tätä tullee varmasti tehtyä viimestään juhannuksena <3
VastaaPoistaTämä on kyllä täydellinen juhannuskakku! :) Ja niinpä, onneksi juhlia tulee vuoden ympäri lisää ja lisää. <3
PoistaOnneksi juhannus on pian! Sillon teen tämän <3 u <3
Poista☺️💕
PoistaHei, näyttää todella herkulliselta 🙂, mutta missä on myynnissä vegaanista mascarbonea?
VastaaPoistaKiitos! Vegaanista mascarponea olen löytyy parissakin kaupungissa Citymarketeista ja joskus Prismastakin. Myös Vegekauppa myy sitä. :)
PoistaOnnistuisikohan tuo pohja kokonaan margariinilla, ilman kookosöljyä?
VastaaPoistaMoi! Onnistuu kyllä. Kookosöljyä käyttämällä pohjasta tulee aavistuksen kiinteämpi mutta margariinilla toimii myös. :)
PoistaMiten tuo mascarpone, voiko korvata esim kaurafraichella tai påmackanilla?
VastaaPoistaKasvipohjaisella tuorejuustolla voi korvata, kaurafraiche todennäköisesti tekee täytteestä vain löysän. Omien kokemuksieni mukaan Violifen ja Sheesen tuorejuustot ovat jämäköitä ja hyviä vaihtoehtoja kakun täytteisiin, Oatlyn PåMackan on niin pehmeä että harkitsisin sen käyttöä pari kertaa, ellei sulla itsellä ole hyviä kokemuksia ko tuotteesta kermatäytteissä. :)
PoistaTein tätä äitienpäiväksi ja oli kyllä tosi hyvää!
VastaaPoistaVegaanileivonta on mielestäni paljon hankalampaa kuin vegaani ruoanlaitto. En pidä öklömakeasta ja aiemmin kasviskermoista on jotenkin tullut sellainen "metallinen" sivumaku. En myöskään ole suuri kookoksen ystävä, joten kartan reseptejä, joissa on kookospitoisia tuotteita. Tämän kakun tein juuri ohjeen mukaan ja tuli tähänastisen vegaanileivontani paras saavutus.
Kiitos reseptistä!
Kiitos palautteesta! :) Mukava kuulla että kakku onnistui ja tykkäsit. Ja olen samaa mieltä, vegaanileivonta on tietyllä tapaa haastavampaa kuin vegaaninen ruoanlaitto. Silloin hyvät reseptit todella tulee tarpeeseen!
PoistaTästä tuli todella herkullista ja kakku maistui kaikille erittäin hyvin.❣ Kiitos ihanasta ohjeesta!
VastaaPoistaMukava kuulla! Kiitos palautteesta! :)
PoistaTämä on ihan huippuresepti! Tein äitienpäiväksi suurella menestyksellä ja nyt aion tehdä juhannukseksi isommalle porukalle (14 henkeä). Suositteletko tekemään kaksi kakkua 20cm vuoalla vai onnistuukohan yksi 25cm vuoalla tehty jos muokkaan reseptiä?
VastaaPoistaT. Tomi
Ihana kuulla, kiitos palautteesta! :) Isomman kakun suosittelen leipomaan tuohon 25 cm vuokaan, blogistani löytyy vegaaninen täytekakkuresepti joka on mitoitettu tuollaista isompaa kakkua varten - sen taikina kannattaa kyllä paistaa kahdessa vuoassa, mutta ohjeessa on siitä tarkemmin. Laita vaan samassa suhteessa mantelijauhoja kuin tässä reseptissä niin varmasti tulee hyvä 😊 tällä tavalla paistettuun kakkuun tulee 3 kerrosta täytteitä, joten mitoite kerma ja mansikat vastaamaan myös sitä. Ihanaa juhannusviikkoa!
PoistaMahtavaa! Kiitos neuvoista ja aurinkoista juhannusta! 😊
PoistaOnnistuisikohan tämä gluteenittomalla jauhoseoksella?
VastaaPoistaMoikka! En ole itse kokeillut mutta kannattaa kyllä testata! :) Olisi mukava kuulla lopputuloksesta, jos päädyt leipomaan.
PoistaVoikohan soijamaidon sijaan käyttää pohjassa mantelimaitoa? Paksuuntuuko se?
VastaaPoistaVoi käyttää, tosin se ei paksuunnu samalla tavalla etikan kanssa, mutta pohja onnistuu kuitenkin. :)
PoistaOikein hyvä kakku tuli. Synttärisankari ja leipuri ihastuivat makuun. Tehdään toistekin. Kiitos reseptistä ja hyvistä neuvoista.
VastaaPoistaMukava kuulla, kiitos palautteesta! 😊
Poista