Vegaaninen mansikka-mantelikakku

Klassinen mansikkakermakakku onnistuu täydellisesti myös vegaanisena ja osittain mantelijauhoihin leivottuna siitä tulee entistäkin mehevämpi. Tämä kakku on pehmeä, täyteläinen ja kerrassaan ihana! Jos kaipaat lisävinkkejä vegaanisen täytekakun onnistumiseen, lue postauksesta vinkit.


Näin maksmoit onnistumisen tämän täytekakun (ja yleensäkin vegaanisten täytekakkujen) kanssa:


1. Aloita leipominen hyvissä ajoin! Jos mahdollista, leivo kakkupohja aamulla tai edellisenä päivänä, anna sen jäähtyä kunnolla ja siirrä jääkaappiin kylmettymään. Kylmää kakkupohjaa on helpompi käsitellä, se leikkautuu kauniimmin, ei murene ja pysyy kakkua täyttäessä aloillaan paremmin kuin vielä pehmeä ja lämmin pohja. Tätä ohjetta ei tietenkään ole pakko noudattaa, mutta tällä tapaa saat helpommin leivottua siistin ja särmän kakun.


2. Kokoa kakku reunakalvojen sisään. Tämäkään ei ole pakollinen osa, mutta tekee kakusta huomattavasti siistimmän ja reunoilta tasaisen, ja kakku hyytyy tiiviimpään ja korkeampaan muotoon kuin ilman reunakalvoa. Voit myös kasata kakun lautaselle ja sen jälkeen asettaa reunakalvon tiiviisti ympärille. Tällä tapaa kakusta tulee helpompi ja miellyttävämpi käsitellä.


3. Kuorruta vasta seuraavana päivänä täyttämisestä. Tällä tapaa pehmeä täyte - mascarponekerma, (tai toisinaan mousse tai ganache) - ehtii asettua ja kiinteytyä jääkaapissa ollessaan. Kakku on huomattavasti helpompi kuorruttaa ja se pysyy myös leikatessa paremmin kasassa kuin heti kuorrutettu ja syöty. Kun annat täytetyn kakun levätä jääkaapissa, ehtivät sen maut myös tasaantua ja kostutus imeytyä kakkupohjiin.


4. Kun valmistat kakkupohjaa, varo paukauttamasta kakkuvuokaa pöytään, etteivät ilmakuplat karkaa, äläkä avaa uuninluukkua turhan aikaisin tarkistaaksesi kypsyyttä. Kakkupohja, joka on vielä raaka sisältä, saattaa tässä vaiheessa lässähtää keskeltä, joten kannattaa malttaa loppuun saakka. Ota kakku uunista vasta, kun sen reunat irtoavat vuoasta, eikä hammastikulla kokeiltaessa kakun keskeltä irtoa enää kosteaa taikinaa.


5. Jos kakku kuitenkin vajoaa keskeltä: ei hätää! Kakun saa edelleen leikattua kolmeen osaan ja koottua niin, ettei kukaan huomaa. Kikkakolmonen: anna painovoiman tehdä työtä. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia siten päin, kuten se vuoassa paistui. Käännä vuoka sitten vajonnut puoli pöytää päin ja anna jäähtyä loppuun. Kakku ei ehkä ole tältä puolelta kimmoisa ja sileä kuten ideaalitilanteessa, mutta ainakin se jäähtyy helpommin leikattavaan muotoon. Kakkua kootessa voit levittää kakun keskiosaan enemmän kermaa tukemaan notkahtanutta pohjaa.





VEGAANINEN MANSIKKA-MANTELIKAKKU

halkaisijaltaan 20 cm vuokaan


Reseptin alkuperä: alkuperäinen kakkupohja on peräisin Gretchen Pricen Modern Vegan Baking-kirjasta, olen pienentänyt reseptin, kääntänyt sen grammoiksi ja muokannut siitä mantelisen version. Muu resepti: Urbaani vegenda


Huom! Lue postauksesta vinkit onnistuneeseen kakkuun.


Kakkupohja

260 g soijamaitoa

2 1/4 rkl omenaviinietikkaa

75 g margariinia

75 g kookosöljyä

1 1/2 tl vanilja-aromia

3/4 tl suolaa

290 g sokeria

250 g vehnäjauhoja

50 g mantelijauhoa

1 1/2 tl ruokasoodaa


Kostutusliemi

3/4 dl soijamaitoa

1 tl vanilja-aromia


Mascarponekerma

250 g vegaanista mascarponea

2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)

1/2 dl tomusokeria

1 tl vanilja-aromia


Kakun täyttöön

1/2 dl omenahilloa (käytin vaniljaista omenahilloa, voit käyttää muuta valitsemaasi hilloa, mutta suosittelen pehmeitä ja neutraaleja makuja, jotta manteli pääsee oikeuksiinsa kakussa)

400 g mansikoita paloiteltuna


Kakun kuorruttamiseen

2 dl kasvivispiä (käytin Fazer Aito kauravispiä)

2 rkl vaniljasokeria

100 g mantelilastuja

200 g mansikoita


Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Rasvaa reunat ja jauhota korppujauholla tai mannasuurimoilla.


Aloita valmistamalla kakkupohja. Mittaa soijamaito ja omenaviinietikka kulhoon ja jätä paksuuntumaan. Sulata margariini ja kookosöljy ja sekoita kulhossa vaniljan, suolan ja sokerin kanssa. Lisää paksuuntunut soijamaito. Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauho, mantelijauhe ja ruokasooda ja sekoita taikinaan. Kaada kakkuvuokaan ja paista 45 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä, ja jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, säilytä sitä jääkaapissa. Kylmää pohjaa on helpompi ja siistimpi leikata.


Kun olet valmis täyttämään kakun:


1. Sekoita kostutusliemi

2. Paahda mantelilastut kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi

3. Pilko mansikat

4. Valmista mascarponekerma vatkaamalla mascarpone, kasvivispi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla.

5. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.


Vinkki: kokoa kakku mielellään päivä ennen kuorruttamista reunakalvon sisään. Reunakalvo auttaa kakkua asettumaan siistimpään muotoon, ja jos kakku saa tekeytyä jääkaapissa, se on ehtinyt jämäköityä ja asettua aloilleen, jolloin kuorruttaminen on paljon helpompaa. Myös maut ehtivät tasaantua.


Kokoa kakku: aseta alin kakkupohja lautaselle (valitse alimmaiseksi vahvin pohja), kostuta se ja levitä puolet omenahillosta päälle. Pursota mascarponkermasta rengas reunoille ja täytä sisältö puolella mansikoista. Kermarengas reunalla auttaa mansikoita pysymään kakun sisällä ja myöhemmin kuorruttaminen on helpompaa. Levitä mansikoiden päälle vielä lisää kermaa. Toista sama toiselle kakkupohjalle ja lopuilla täytteillä. Kostuta myös ylin kansi. Peitä kakku kelmulla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.


Kuorruta kakku: vatkaa kasvivispi ja vaniljasokeri vaahdoksi. Kuorruta kakku, mutta jätä osa kermasta pursotuksia varten. Kermakerroksen ei tarvitse olla täydellisen siisti, sillä se tullaan peittämään täysin. Kuorruta kakun reunat paahdetuilla mantelilastuilla. Pursota ruusukkeita kakun reunoille ja täytä kakun päällinen tuoreilla mansikoilla. Tarjoile!



Leivoitko tällä reseptillä? Jätä kommentti ja palautetta alle, arvostaisin sitä suuresti! :) Myös reseptiin liittyvät kysymykset suosittelen jättämään postauksen komenttiosioon. 


Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita. Jos jaat kuvia leipomuksista somessa, muista tägätä @urbaanivegenda niin pääsen näkemään luomuksesi!

16 kommenttia

  1. Mistä tuota mantelijauhoa saa, kun ei lähikaupoissa ole kuin mantelijauhetta? Vai onnistuisiko jauheella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit käyttää kumpaa tahansa, eri valmistajilta löytyy eri nimillä, mutta tuote on lähestulkoon sama - kummatkin löytyy kauppojen leivontaosastoilta. :) Googlauksen tuloksena löytyi että jauhe valmistetaan usein kuorellisista manteleista ja jauho kuorituista, ja että jauhoa suositellaan leivontaan kun se sitoo paremmin nestettä. Kuitenkin, pitäisi onnistua kummalla tahansa! :)

      Poista
  2. Äitienpäivän herkut on jo lyöty lukkoon, mutta jos ei ois, tekisin ehottomasti tätä! Onneksi kesä ja elämä on täynnä juhlia, kyllä tätä tullee varmasti tehtyä viimestään juhannuksena <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä täydellinen juhannuskakku! :) Ja niinpä, onneksi juhlia tulee vuoden ympäri lisää ja lisää. <3

      Poista
    2. Onneksi juhannus on pian! Sillon teen tämän <3 u <3

      Poista
  3. Hei, näyttää todella herkulliselta 🙂, mutta missä on myynnissä vegaanista mascarbonea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vegaanista mascarponea olen löytyy parissakin kaupungissa Citymarketeista ja joskus Prismastakin. Myös Vegekauppa myy sitä. :)

      Poista
  4. Onnistuisikohan tuo pohja kokonaan margariinilla, ilman kookosöljyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Onnistuu kyllä. Kookosöljyä käyttämällä pohjasta tulee aavistuksen kiinteämpi mutta margariinilla toimii myös. :)

      Poista
  5. Miten tuo mascarpone, voiko korvata esim kaurafraichella tai påmackanilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvipohjaisella tuorejuustolla voi korvata, kaurafraiche todennäköisesti tekee täytteestä vain löysän. Omien kokemuksieni mukaan Violifen ja Sheesen tuorejuustot ovat jämäköitä ja hyviä vaihtoehtoja kakun täytteisiin, Oatlyn PåMackan on niin pehmeä että harkitsisin sen käyttöä pari kertaa, ellei sulla itsellä ole hyviä kokemuksia ko tuotteesta kermatäytteissä. :)

      Poista
  6. Tein tätä äitienpäiväksi ja oli kyllä tosi hyvää!
    Vegaanileivonta on mielestäni paljon hankalampaa kuin vegaani ruoanlaitto. En pidä öklömakeasta ja aiemmin kasviskermoista on jotenkin tullut sellainen "metallinen" sivumaku. En myöskään ole suuri kookoksen ystävä, joten kartan reseptejä, joissa on kookospitoisia tuotteita. Tämän kakun tein juuri ohjeen mukaan ja tuli tähänastisen vegaanileivontani paras saavutus.
    Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! :) Mukava kuulla että kakku onnistui ja tykkäsit. Ja olen samaa mieltä, vegaanileivonta on tietyllä tapaa haastavampaa kuin vegaaninen ruoanlaitto. Silloin hyvät reseptit todella tulee tarpeeseen!

      Poista
  7. Tästä tuli todella herkullista ja kakku maistui kaikille erittäin hyvin.❣ Kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista