Vegaaninen paistettu juustokakku

Vegaaninen paistettu juustokakku suklaaganachella ja keolla tuoreita vadelmia - täydellinen herkku kesän juhliin! Jos olet kaivannut paistettua juustokakkua, joka vetää maultaan ja rakenteeltaan vertoja perinteisille versioille, niin nyt lykästi. Tämä kakku on juuri sellainen, kuin juustokakun kuuluukin olla!




Sain Ilse R. Pinneriltä hänen vasta julkaisemansa vegaanisen leivontakirjan, Vegalicious Pastryn. Kirja on täynnä ihanan näköisiä reseptejä, mutta ensimmäiseksi halusin kokeilla Ilsen juustokakkureseptiä. Alkuperäisessä reseptissä on vaalea pohja ja päällä karhunvadelmakompottia ja tuoreita karhunvadelmia. Omastani tein suklaan ja vadelman makuisen. Olen leiponut kakkua nyt useamman kerran ja muokannut siitä omaan makuuni täydellisen. Lämmin suositus siis sekä tälle kakulle että Vegalicius Pastry -kirjalle, joka on melkoinen vegaanileivonnan aarreaitta.




Raaka-aineiden korvaaminen: olen merkinnyt reseptiin tuotemerkit raaka-aineisiin, joilla olen leiponut tämän kakun onnistuneimmin. Jos kyseisiä tuotteita ei ole sinulle saatavilla, voit korvata ne vastaavilla tuotteilla ottaen huomioon, että rakenne/maku saattaa hieman muuttua.

Mascarponen korvaaminen: käytä pelkästään (eli 400 g) soijapohjaista tuorejuustoa, näin tehdään myös reseptin alkuperäisessä versiossa. Itse pidin kuitenkin enemmän mascarponea sisältävän kakun rakenteesta.

Tuorejuuston korvaaminen: jos et löydä kaupasta soijapohjaista tuorejuustoa, valitse seuraavaksi paras vaihtoehto. Esim. Violife-tuorejuusto on koostumukseltaan jämäkkää ja voisi sopia reseptiin paremmin kuin pehmeämmät kauratuorejuustot.

Vaniljarahkan korvaaminen: korvaa maustamattomalla soijarahkalla ja lisää massaan hieman enemmän vanilja-aromia.

Kookosöljyn korvaaminen: kookosöljy jähmettyy kylmässä ja tuo kakkupohjiin ja massoihin pitävyyttä ja tiiviyttä toisin kuin muut öljyt. Siksi en suosittele korvaamaan kookosöljyä muilla rasvoilla.

Jos juustokakun pinta halkeaa: joskus näin käy, mutta tämän reseptin kohdalla ei ole mitään hätää! Juustokakku kuorrutetaan suklaaganachella, ja ganache peittää mahdolliset halkeamat juustokakun pinnassa. Kakusta tulee joka tapauksessa kaunis ja se pysyy leikatessa kasassa.




VEGAANINEN PAISTETTU JUUSTOKAKKU
halkaisijaltaan 20 cm vuokaan

Reseptin alkuperä: Resepti on muokattu Ilse R. Pinnerin Vegalicious Pastry -kirjan karhunvadelmajuustokakusta.

Pohja
1 pkt (á 154 g) Oreo-keksejä tai muita suklaatäytekeksejä
30 g margariinia
ripaus suolaa

Juustokakkumassa (huom! käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita massaan)
400 g soijapohjaista vaniljarahkaa (Alpro Greek Style Vanilja)
200 g vegaanista mascarponea (Schlagfix)
200 g soijatuorejuustoa (Sheese)
200 g kasvipohjaista ruokakermaa, rasvaa 12-15% (käytin Plantin)
30 g kookosöljyä sulatettuna
100 g sokeria
2 rkl kikhernejauhoja
1 1/2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vanilja-aromia
1/2 ison appelsiinin raastettu kuori

Ganache
50 g tummaa suklaata
50 g kasvikermaa
1/2 tl margariinia
ripaus suolaa

Lisäksi
2 rasiaa tuoreita vadelmia

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Aseta uunin pohjalle astia kuumaa vettä.

Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Asete korkeat suikaleet leivinpaperia myös kakkuvuoan reunoille. (voit käyttää irtopohjavuokaa tai tavallista, mutta irtopohjavuoasta kakun irrottaminen on astetta helpompaa)

Valmista pohja. Murskaa suklaatäytekeksit hienoksi muruksi, sulata margariini, lisää suola ja sekoita muruun. Painele pohja tiiviisti kakkuvuoan pohjalle.

Valmista juustokakkumassa. Vatkaa rahka, mascarpone, tuorejuusto, ruokakerma ja kookosöljy sileäksi massaksi. Lisää sokeri, kikhernejauho, ravintohiiva, maissitärkkelys ja vanilja. Sekoita tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle.

Paista kakkua uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia. Avaa sitten uuniluukku ja päästä uuniin muodotunutta höyryä ulos. Paista vielä 30 minuuttia. Paistoajan loputtua käännä uuni pois päältä ja jätä kakku uuniin vielä 60 minuutiksi uuniluukku suljettuna.

Jäähdytä kakku ja siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi.

Irrota kakku vuoasta ja koristele se. 

Vinkki: jos paistoit juustokakun tavallisessa kakkuvuoassa, upota vuoan pohja kuumaan veteen ja kierrä esim. pienellä lastalla kakun reunat pohjaa myöten, jotta autat kakkua irtoamaan vuoasta. Kumoa kylmä kakku ensin isolle lautaselle (nyt se on väärin päin), ja sitten uudestaan tarjoiluvadille oikeinpäin.

Valmista ganache. Pilko suklaa pieneksi rouheeksi kulhoon. Kuumenna kerma ja margariini höyryäväksi. Kaada suklaan päälle, mausta suolalla. Anna sulaa hetki ja sekoita sitten nuolijalla tasaiseksi. Älä vatkaa, ettei ganacheen synny turhia ilmakuplia. Levitä kakun päälle ja koristele reilulla keolla vadelmia. Käytä hetki jääkaapissa, jotta ganache asettuu. Valmista tuli!

Valmis kakku säilyy jääkaapissa useamman päivän, suojaa kelmulla ettei siihen tartu jääkaapin makuja.

Leivoitko tällä reseptillä? Jätä kommentti ja palautetta alle, arvostaisin sitä suuresti! :) Myös reseptiin liittyvät kysymykset suosittelen jättämään postauksen komenttiosioon. 


Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita. Jos jaat kuvia leipomuksista somessa, muista tägätä @urbaanivegenda niin pääsen näkemään luomuksesi!

8 kommenttia

  1. Kiitos ohjeesta, kuulostaa ihanalle! 💕 Minkä kokoinen vesiastia uunin pohjalle ja paljonko vettä? Varmaan tyhmä kysymys, mutta uuniluukku ilmeisesti suljetaan uudestaan sen jälkeen kun se vesihöyry on päästetty ulos? ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Esim litran vetoinen astia riittää, itse käytän matalaa ja laakeaa jossa on parin-kolmen sentin kerros vettä. :) Uuniluukku laitetaan uudestaan kiinni ja pidetään loppuajan paistosta suljettuna. Kiitos kysymyksestä, tarkennan vielä postaukseen nämä seikat!

      Poista
  2. Tehtiin tätä kakkua eilen ja tuli tosi hyvää! Käytettiin Violife-tuorejuustoa ja Alpron soijaruokakermaa, jätettiin kookosöljy kokonaan pois ja laitettiin appelsiininkuoren tilalle sitruunan kuorta. Pohja tehtiin Wilhelmiina-kekseistä ja laitettiin siinä margariinin tilalle mascarponea ja soijakermaa. Ravintohiivahiutaleet epäilytti kovasti kun on makea resepti kyseessä, mutta tottelin kiltisti ohjetta tässä kun teillä on kaikki ohjeet _aina_ ollu niin hyviä mitä ollaan kokeiltu ja niin oli tämäkin eikä ne ravintohiivahiutaleet maistunu tässä, etten ois kyllä yhtään osannut arvata että tässä kakussa on niitä jos en ois tienny :) Oon monta kertaa aikaisemminkin tehny juustokakkua ja monella eri ohjeella jotka on ollut hyväksi tiedetyistä blogeista yms. mutta ne on aina jääny keskeltä löysäksi silleen ettei oo voinu leikata palasia kunnolla. Tää ei jääny yhtään löysäksi ja leikkautu tosi nätisti ja on ehdottomasti top 3 juustokakuissa mitä oon maistanu! Pintakaan ei haljennut ja oli nätin näköinen vaikka jätettiin suklaa ja vadelmat pois. Tuli tosi hyvää ja raikasta ja jos ois ollu tuoreita punaherukkaterttuja niin niillä ois voinu koristella tän, musta tuntuu että ne ois sopinu tosi hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon palautteesta! :) Tosi kiva kuulla että resepti onnistui ja tykkäsitte siitä niin kovasti! Punaherukat varmasti sopisi tuon vaalean pohjan kanssa, kuulostaa kyllä myös ihanalta versiolta. :)

      Poista
  3. Heippa! Haluaisin kokeilla tätä kakkua puolitetuilla ainesmäärillä 15 cm vuokaan. Osaisitko vinkata, miten paljon paistoaikoja kannattaisi vähentää? Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kokeilematta en osaa varmasti sanoa, itse kokeilisin ekana 20 min paisto, uuniluukun avaus, 15-20 min lisää ja sitten kurkkaus vaikuttaako hyvältä. :) Tarvittaessa voi paistaa lisää ennen uunin sammuttamista ja jälkilämpöön jättämistä.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Kokeilin juustokakkua viime viikolla ja hyvin onnistui puolitetulla reseptillä. Jälkimmäisen puoliskon venytin ehkä turhan pitkäksi, koska kakku ilmeisesti tiivistyy hyvin jälkilämmössä ja jäähtyessään. :) Se ei kuitenkaan haitannut makua ollenkaan, tästä tuli tosi hyvää. Kiitos jälleen!

      Poista

    3. Kiva kun tulit raportoimaan tuloksesta, kiitos! Kakku tosiaan jatkaa kypsymistä jälkilämmössä. Ihana kuulla että kakku onnistui ja maku oli kohdillaan, ensi kerralla uskaltaa sitten paistaa vähän lyhyemmän aikaa :)

      Poista