Vegaaninen Minna Canthin kakku

Minna Canthin päivää vietetään 19. maaliskuuta. Tiesitkö että kyseiselle päivälle on olemassa myös oma nimikkokakkunsa? Minna Canthin kakku on mehevä ja mausteinen kahvikakku, jonka resepti on kuuleman mukaan Canthin suvun reseptikirjasta. Sain viime vuonna lukijalta toiveen veganisoida reseptin, ja tänä keväänä ehdin toteuttaa sen.





Netistä löytyy muutama Minna Canthin kakun resepti, joista jokainen on identtinen. En tehnyt reseptiin suuria muutoksia - korvasin munat pellavamunilla ja kerman kasvivispillä ja lisäsin taikinaan suolaa. Pienensin reseptin neljäsosan pienemmäksi, jotta se mahtuu useimpiin kakkuvuokiin. Alkuperäinen resepti kehotetaan paistamaan parissa vuoassa, sillä taikinaa tulee niin reilusti. Resepteissä kehotetaan käyttämään siirappia. Kokeilin sekä vaaleaa että tummaa, omaan makuuni vaaleaan siirappiin leivotusta kakusta tuli maukkaampi.

VEGAANINEN MINNA CANTHIN KAKKU
n. 2 litran vetoiseen kahvikakkuvuokaan

Reseptin alkuperä: resepti on veganisoitu perinteisestä Minna Canthin kakusta

2 rkl hienoksi jauhettua pellavansiemeniä
3/4 dl kuumaa vettä
3 rkl margariinia
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl sokeria
3 dl kasvivispiä (käytin Plantin kauravispiä*)
4 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 rkl pomeranssinkuorta
3/4 tl neilikkaa
3/4 tl inkivääriä
1/4 tl suolaa
1 1/2 tl ruokasoodaa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.

Valmista pellavamuna sekoittamalla 2 rkl hienoksi jauhettuja pellavansiemeniä kuumaan veteen. Anna paksuuntua muutama minuutti.

Sulata margariini ja sekoita se pellavamunaan. Lisää siirappi ja sokeri.

Vatkaa kasvivispi kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele se märkien aineiden joukkoon.

Mittaa vehnäjauhoihin mausteet ja ruokasooda. Sekoita. Lisää märkien aineiden joukkoon ja kääntele sekaisin.

Siirrä taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpö sen jälkeen 150 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä hieman ja kumoa kakkuvuoasta.

Minna Canthin kakku säilyy mehevänä useamman päivän huoneenlämmössä, kun pakkaat sen ilmatiiviisti. Sen maku paranee säilytyksen aikana.

* Suosittelen Plantin vispiä, sillä se kestää kuumennusta ja on vaahdotettuna jämäkkää. Kokeilin paria eri vispiä, joista toinen lässähti uunissa.




Urbaani vegenda löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Seuraa muita somekanaviani, joissa jaan lisää leivontainspiraatiota ja -ideoita.


Muista tägätä #urbaanivegenda kun leivot resepteilläni, niin pääsen näkemään luomuksesi! Reseptiin liittyvät kysymykset, kommentit ja palautteet suosittelen jättämään tämän postauksen kommenttiosioon. Ihania leivontahetkiä!

13 kommenttia

  1. Kiitos reseptistä! Voisitkohan kertoa, mitkä vegevispit eivät toimineet tai suositella jotain muuta Plantin tilalle? En oikein voi käyttää tuota Plantia, kun pitäisi olla jokin vegevispi ilman vaniljaa tai vanilliinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Minna-Kaisa! Valion Oddlygood ei toiminut tässä reseptissä, eikä se kestä muutenkaan kuumennusta. Alpron soijavispi kestää kuumennusta, mutta sen vaahto on pehmeämpää kuin Plantin, mutta kokeilisin itse sitä Plantin tilalta. :)

      Poista
  2. Kuulostaa nielenkiintoiselta ja herkulliselta! Kelpaako pellavansiemenrouhe vai pitääkö olla kokonaisia. Rouhetta löytyisi kaapista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Jos sinulla on blenderi tai vastaava, voit jauhaa pellavansiemenrouhetta pienemmäksi reseptiä varten. Periaatteessa rouhettakin voi käyttää, mutta moni marketin valmisrouhe on niin isoa ettei se kunnolla paksuunnu veden kanssa. Itse aina jauhan valmiinakin ostetun rouheen sileäksi. :)

      Poista
  3. Ehdottomasti teen tätä lauantaiksi, kiitos reseptistä! Onkohan kuinka riskialtista puolittaa resepti ja paistoajat, kun mulla on vain 1l kakkuvuoka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai voi puolittaa ja tarkkailla paistoaikaa :) Toki voit myös leipoa tämän reseptin määrillä, täytetään vuoan 3/4 ja paistaa lopputaikinan toisessa kakkuvuoassa tai muffinivuoissa. Kiva kun menee testiin! :)

      Poista
    2. Kiitos! Muffinivuokia löytyy, hyvä idea! :)

      Poista
  4. Huomenna testiin! Onko tuo 3dl siis vispaamatonta vispiä?

    VastaaPoista
  5. Voiko pellavansiemenien sijasta käyttää kokonaisia chiansiemeniä tai aquafabaa? Tai omenasosetta?.Emme voi käyttää pellavansiemeneniä. Ymmärrän että et ole itse kokeillut mutta mitä ajatteley asiasta tottuneena vegaanileipurina? Minou

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Chiasiemenet toimii hyvin samaan tapaan joten sillä varmasti onnistuu. Käytän usein kahvikakuissa myös puolet soijajogurttia ja puolet omenasosetta ja sillä tulee hyvä rakenne!

      Poista
  6. Kiitos "munavihjeistä". Chiansiemenet toimivat tosi hyvin. Tosi hyvä kakku. Minou

    VastaaPoista