top of page

Vegaaninen appelsiini-suklaatäytekakku

Päivitetty: 9 tuntia sitten

Tästä appelsiini-suklaakakusta tuli heti yksi perheemme lempikakuista, kun leivoin sitä ensimmäisen kerran tammikuussa. Olen sittemmin tehnyt sitä pop up-myyjäisiin, ja instassa äänestitte tämän kakun reseptin jaettavaksi. Joten tässä olisi, juuri sopivasti äitienpäivää varten! Koristelemalla kakun muhkealla kukkakimpulla saat samaan pakettiin äidille kakun ja kukat. Hauskaa ja nättiä!



Tämä kakku on täynnä kaikkea ihanaa! Vaaleaan appelsiinikakkupohjaan on leivottu sekaan tummasuklaahippuja, jotka tuovat mukavaa rapeutta. Täytteen appelsiini-suklaaganache vatkataan vaahdoksi, ja samaa massaa käytetään kakun kuorruttamiseen. Olen aiemmin kuorruttanut kakun appelsiinivoikreemillä, mutta tällä tavoin kakun leipominen on mutkattomampaa ja nopeampaa. Vielä kun kakkupohja kostutetaan appelsiinimehulla, voit olla varma, että tässä kakussa todellakin maistuu upeasti appelsiini!



Tarvitset kakun leipomiseen kaksi kakkuvuokaa/irtopohjavuokaa. Vegaaniset kakkutaikinat ovat rakenteeltaan raskaampia kuin perinteinen munaa sisältävä sokerikakkupohja, ja kakku pääsee kohoamaan paremmin sekä kypsymään ilmavammaksi, mikäli taikinaa ei ole vuoassa liian paksusti. Eli kakkutaikina jaetaan kahteen vuokaan, paistetaan, jäähdytetään hyvin ja sen jälkeen molemmat kakkupohjat halkaistaan, jolloin saadaan aikaan neljästä kakkukerroksesta rakentuva korkea kakku. Toisinaan teen vain kolmikerroksisen kakun ja pakastan neljännen kakkulevyn, jonka käytän myöhemmin esim. trifleen, perunaleivoksiin tai muihin jämäherkkuihin.



Leipoaksesi tämän kakun riittää, että teet kakkupohjat ja ganachen ja myöhemmin kokoat koko komeuden, mutta on tärkeää että aloitat valmistamisen ajoissa. Ganachen täytyy jäähtyä ja jähmettyä täysin ennen vatkaamista, ja kakkupohjakin on helpompi käsitellä kylmänä, joten on hyvä idea aloittaa leivonta vuorokautta ennen kakun kokoamista.


Reseptistä tulee yksi iso, halkaisijaltaan 24 cm vuokaan tehtävä kakku. Jos se tuntuu liian suurelta, voit tehdä pienemmän version 18 cm kokoisiin vuokiin. Tällöin kakkupohjan resepti puolitetaan ja ganachea valmistetaan hieman pienempi määrä, luvut ovat merkattu reseptiin sulkeissa.

Huomaa, että jos paistat puolikkaan kakkupohjan pienemmässä vuoassa, tulee pohjasta hieman ohuempi kuin kuvissa, mutta sen pystyy edelleen halkaisemaan ja siitä saa koottua hyvin kakun.

Rehellisesti sanottuna ihanteellisinta olisi paistaa pienen kakun pohja kolmessa vuoassa eikä halkoa niitä ollenkaan, mutta harvemmalla on siihen mahdollisuus.



 

VEGAANINEN APPELSIINI-SUKLAAKAKKU

halkaisijaltaan 24 cm vuokaan

(puolita pohjan resepti halkaisijaltaan 18 cm vuokaan ja tee ganache suluissa olevilla määrillä)


Raaka-aineet


Appelsiini-suklaakakkupohja (puolita 18 cm vuokaan)

  • 3 1/2 dl soijamaitoa

  • 3 rkl omenaviinietikkaa

  • 1,2 dl margariinia

  • 1,2 dl kookosöljyä

  • 2 tl vanilja-aromia

  • 1 tl suolaa

  • 4,2 dl sokeria

  • 2 appelsiinin raastettu kuori

  • 7 dl vehnäjauhoa

  • 2 tl ruokasoodaa

  • 2 dl tummasuklaahippuja (Pirkan ovat vegaanisia) + 1 rkl vehnäjauhoja


Vatkattu suklaaganache (18 cm kakkuun)

  • 450 g tummaa suklaata (300 g)

  • 3 3/4 dl Alpro soijavispiä * (2 1/2 dl)

  • 1 1/2 appelsiinin kuori (1 appelsiinin kuori)

  • 3 rkl appelsiinin mehua (2 rkl)

  • ripaus suolaa (ripaus suolaa)


Kostutus

  • n. 2 dl appelsiinimehua, eli 2 ison appelsiinin mehu


Koristeeksi

  • tuoreita leikkokukkia

  • kukkanauloja tai foliota


Lue resepti huolellisesti ennen aloittamista. Valmista kakkupohjat ja ganache kakun kokoamista edeltävänä päivänä, tai aamulla, jolloin voit koota kakun päivällä/illalla.


Ohje


Valmista suklaaganache

  1. Pilko suklaa kulhoon.

  2. Kuumenna soijavispi höyryävän kuumaksi ja kaada sen jälkeen suklaapalojen päälle.

  3. Lisää raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu ja ripaus suolaa. Anna seistä hetki, jotta suklaa alkaa sulamaan.

  4. Sekoita sen jälkeen massa tasaiseksi nuolijalla.

  5. Anna jäähtyä ja siirrä sen jälkeen peiteltynä jääkaappiin jähmettymään minimissään 6 tunniksi tai seuraavaan päivään.


Esivalmistele

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Vuoraa leivinpaperilla kahden kakkuvuoan pohja.

  3. Voitele ja jauhota pohjat kevyesti.

Valmista kakkupohjat

  1. Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka keskenään.

  2. Jätä paksuuntumaan siksi aikaa, kun mittaat muut aineet.

  3. Sulata margariini ja kookosöljy.

  4. Mittaa ne kulhoon vaniljan, suolan, sokerin ja raastetun appelsiininkuoren kanssa.

  5. Sekoita tasaiseksi.

  6. Kaada sekaan piimämäiseksi muuttunut soijamaito ja sekoita hyvin.

  7. Sekoita ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää märkien aineiden joukkoon.

  8. Sekoita taikina juuri ja juuri tasaiseksi.

  9. Pyörittele suklaahiput ruokalusikkallisessa vehnäjauhoja ja sekoita lopuksi taikinaan.

  10. Jaa taikina kahteen kakkuvuokaan ja paista uunissa 25-35 minuuttia, (tämä riippuu uunisi tehoista) kunnes kakkupohjat ovat