top of page

Vegaaninen pipari-viikunatäytekakku

Päivitetty: 14. jouluk. 2023

Ihanan jouluinen pipari-viikunatäytekakku on täydellinen leivonnainen kaikille teille, jotka rakastatte raakaa piparitaikinaa. Piparilla maustetun kakun sisällä on kerroksittain viikunahilloa, tuorejuustovaahtoa ja piparkakkutaikinaa. Kakku koristellaan paistetuilla pipareilla ja tuoreilla viikunoilla. Juhlava täytekakku on ihana lisä sekä joulun odotukseen että juhlintaan!



Tämä kakku paranee oltuaan täytettynä jääkaapissa päivän tai pari, joten se kannattaa leipoa ennakkoon ja jättää tarjoilupäivälle pelkkä koristelu. Piparikakun maku syvenee ja tasaantuu kylmässä.



Toivotan sinulle ihanaa joulun odotusta ja nautinnollisia leivontahetkiä!



 

VEGAANINEN PIPARI-VIIKUNATÄYTEKAKKU

halkaisijaltaan 20 cm vuokaan


Reseptin alkuperä: kakkupohja käännetty & muokattu jouluiseksi Gretchen's Vegan Bakeryn vaniljakakkupohjasta, muu Urbaani vegenda

Raaka-aineet


Kakkupohja

  • 260 g soijamaitoa

  • 2 1/4 rkl omenaviinietikkaa

  • 150 g leivontamargariinia

  • 1 1/2 tl vanilja-aromia

  • 290 g sokeria

  • 310 g vehnäjauhoja

  • 1 1/2 tl ruokasoodaa

  • 1 1/2 tl piparkakkumaustetta 3/4 tl suolaa


Tuorejuustovaahto

  • 200 g vegaanista tuorejuustoa (käytin Violifeä)

  • 2 dl kasvivispiä (käytin Valio Oddly Goodia)

  • 1 tl vanilja-aromia

  • 1/2 dl tomusokeria


Kostutukseen

  • 2 dl kasvimaitoa


Väliin

  • 1 dl viikunahilloa

  • 500 g piparkakkutaikinaa (vegaanisia valmistaikinoita ovat esimerkisi Myllyn Paras Laktoositon ja Lidlin Jouluaitta, voit myös leipoa omasi)


Koristeluun

  • 1/2 dl kasvivispiä + 1 1/2 rkl tomusokeria

  • pipareita (paista ylijääneestä taikinasta)

  • tuoreita viikunoita

  • rosmariinin oksia

  • appelsiinin kuorta


VINKKI1: Voit leipoa kakkupohjan päivää ennen kakun kokoamista ja säilyttää sen jääkaapissa

VINKKI2: Kakku kannattaa täyttää 1-2 päivää ennen tarjoamista, mutta koristella vasta juuri ennen tarjoilua. Kakun maku tasaantuu ja tiivistyy ajan kanssa, ja se maistuu ehdottomasti paremmalta oltuaan täytettynä jääkaapissa 1-2 vuorokautta.


Ohje


Esivalmistele

  • Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 20 cm kokoinen kakkuvuoka.


Valmista kakkupohja

  1. Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka ja jätä paksuuntumaan.

  2. Sulata margariini ja mittaa se kulhoon sokerin, suolan ja vanilja-aromin kanssa.

  3. Sekoita joukkoon paksuuntunut soijamaito.

  4. Mittaa kuivat aineet keskenään ja lisää märkien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

  5. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla 45 minuuttia. Voit kokeilla kakkupohjan kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla, mutta varo paistamasta liikaa, jotta pohjat säilyvät mehevinä. Valmiista kakkupohjasta ei jää märkää taikinaa tikulla kokeiltaessa, ja se on irronnut jo vuoan reunoilta paiston aikana.

  6. Kumoa kakku ritilän päälle jäähtymään.


Valmista tuorejuustotäyte

  1. Mittaa ensin tuorejuusto kulhoon. Notkista se sähkövatkaimella, lisää tomusokeri ja vanilja, sekoita.

  2. Lisää kasvivispi tuorejuuston sekaan koko ajan vatkaten.

  3. Vatkaa nopealla teholla, kunnes vispi on vaahtoutunut.


Valmistele piparitaikinat

  1. Jaa piparitaikina 2 osaan. Kaulitse taikinapalat pyöreiksi halkaisijaltaan 20 cm kokoisiksi levyiksi, käytä oikean kokoisen levyn leikkaamiseen apuna kakkuvuokaa. Piparitaikinan on tarkoitus olla saman kokoinen kakkupohjan kanssa.

  2. Paista ylijääneestä taikinasta pipareita kakun päälle koristeeksi 200 asteessa 5-8 minuutin ajan.


Kokoa kakku

Siisteimmän kakun saat kokoamalla sen reunakalvon sisään.

  1. Leikkaa kakkupohja 3 osaan.

  2. Kostuta pohja kasvimaidolla, levitä päälle 1/2 dl viikunahilloa.

  3. Nosta hillon päälle pyöreäksi leikkaamasi piparitaikina.

  4. Levitä taikinan päälle puolet tuorejuustovaahdosta.

  5. Nosta päälle kakkupohja, ja toista lopuilla täytteillä.

  6. Kostuta vielä ylin kakkulevy, peitä kakku tiiviisti kelmulla ja siirrä jääkaappiin seuraavaksi päiväksi.


Koristele kakku

  1. Kun olet valmis tarjoilemaan kakun, vaahdota 1/2 dl kasvivispiä ja mausta se tomusokerilla.

  2. Levitä vispi kakun päälle ja kevyesti reunoille.

  3. Koristele kakku tuoreilla viikunoilla, rosmariinilla, pipareilla ja piparimurulla.


Säilyvyys

  • Kakku säilyy jääkaapissa noin 4-5 päivää, mutta kun olet kuorruttanut sen kermalla, alkaa kerma muuttua pinnaltaan nahkeaksi pitkässä säilytyksessä. Suosittelen kuorruttamaan kakun vasta tarjoilupäivänä. Huomaa, että paistetut piparit pehmenevät jääkaapissa ollessa. Lisää ne vasta ennen tarjoilua.


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

794 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Comments


Guest
May 23, 2023

Tämä on ihanan juhlava ja jouluisa kakkuresepti! Piparkakkutaikinan ja viikunahillon liitto toimii superhyvin 😍

Like
Tiina Tohu
Tiina Tohu
May 24, 2023
Replying to

Kiitos! Se on kyllä herkullinen yhdistelmä. Kiitos kommentista! :)

Like
bottom of page