top of page

Vegaaninen vispikerma leivontaan: vinkit ja suosikit

Päivitetty: 13.6.

Etsitkö vaahtoutuvaa vegaanista kermaa kakun kuorruttamiseen tai kuumennusta kestävää kermaa täytteisiin? Kaupan hyllyllä valikoima voi tuntua hengästyttävältä – kasvipohjaiset kermat eroavat toisistaan vaahtoutuvuuden, maun ja rakenteen mukaan. Tässä oppaassa autan sinua valitsemaan oikean vegaanisen vispikerman eri käyttötarkoituksiin ja jaan vinkit, joiden avulla onnistut leivonnassa joka kerta.



Parhaat vegaaniset kermat vispaukseen ja pursotuksiin


Jos etsit vaahtoutuvaa vegaanista vispikermaa, joka sopii kakun täyttöön ja koristeluun, sekä muihin rakennetta vaativiin jälkiruokiin, valitse jokin seuraavista tuotteista. Nämä vispit vaahtoutuvat jämäkäksi ja sopivat myös pursotuksiin:


  • Oddlygood Easy Whipping

  • Flora Plant Cream

  • Fazer Aito Vispi

  • Oatly iMat Visp

  • SureWhip (myynnissä litran purkeissa isoissa marketeissa)


Nämä vaihtoehdot ovat hyviä valintoja kestäväksi vispiksi. Kasvipohjaisten maitotuotteiden mauissa on eroja, ja valikoimassa on niin raikkaampia kuin täyteläisempiä makuja. Oman lempparit löytyy testaamalla. Parhaat tulokset saat kylmästä kermasta ja puhtaista välineistä – vinkit löytyvät jutun lopusta.



Vegaaninen kerma kuumennukseen – kinuskiin, ganacheen ja mousseen


Kaikki vispit eivät kestä kuumentamista. Jos reseptissä vaaditaan kuumennettavaa vegaanista kermaa, esimerkiksi kinuskin, ganachen, keitettävien moussemassojen tai pannacottan tekoon, suosittelen näitä:


  • Alpron soijavispi*

  • Kookoskerma tai täysrasvainen kookosmaito*

  • Oatly iMat Visp*

  • Maustamaton kauraruokakerma 


Nämä vaihtoehdot käyttäytyvät hyvin kuumennettaessa. Soijavispissä ja kaurakermassa on mieto maku, kun taas kookosmaidossa on hallitsevampi maku.


*Voi vaahdottaa kuumennuksen ja jäähdyttämisen jälkeen.



Näin saat jämäkämmän vispin – rakenteen parantaminen


Jos haluat jämäköittää pehmeämpi vispejä (kuten Alpron soijavispiä) tai lisätä pitävyyttä muihinkin vaahdotettaviin kermoihin, kokeile näitä vinkkejä. Etenkin kakkujen täytteissä ja kuorrutuksessa kannattaa kiinnittää asiaan huomiota. Näillä kikoilla parannat rakennetta:


  • Vatkaa vispi jääkaappikylmänä.

  • Lisää vispiin hieman sitruunamehua – happamuus auttaa vaahtoa pysymään ryhdissä. Kokeile aluksi lisätä teelusikallinen mehua, ja lisää tarvittaessa.

  • Käytä kerman stabilointiainetta, kuten Cream Fixiä (saatavilla kauppojen leivontatarvikehyllyiltä).

  • Sekoita joukkoon pieni määrä vegaanista tuorejuustoa, vegaanista mascarponea tai sulatettua valkosuklaata. Kakkujen täytteissä ja mousseissa nämä raaka-aineet ovat oiva lisä vispin joukkoon.



Vinkki: käytä puhtaita välineitä, jotta vispi vaahtoutuu paremmin


Moni ei tule ajatelleeksi, että vispin onnistuminen riippuu myös välineistä. Käytä aina puhtaita ja täysin rasvattomia astioita. Rasvajäämät estävät vaahdon muodostumisen. Hyvä kikka on pyyhkiä kulhot viinietikkaan kostutetulla talouspaperilla ennen vatkaamista.



Yhteenveto: Sopiva vegaaninen vispikerma löytyy helposti – kun tiedät, mitä etsit


Valitse hyvin vaahtoutuva vispi pursotuksiin ja jälkiruokiin, ja lämmitettävä kerma silloin, kun resepti vaatii kuumentamista. Tarvittaessa jämäköitä vispiä pienillä lisäyksillä ja valitse puhtaat työvälineet.


Leivonnan iloa!





Löydät lisää leivontavinkkejä myös Urbaani vegendan Instagramista, Pinterestistä ja Facebookista.


Tutustu myös kirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti !

Comments


bottom of page