Kotitekoinen omenaviinietikka valmistuu omenista, vedestä ja ripauksesta sokeria. Voit käyttää omenaviinietikkaan esim uuniomenasoseen tekemisestä ylijääviä omenankaroja - hyvä tapa hyötykäyttää omenat kokonaisuudessaan!
Mihin käyttää omenaviinietikkaa?
Omassa keittiössäni on aina pullollinen omenaviinietikkaa, sillä se on tarpeellinen raaka-aine vegaanisessa leivonnassa. Yhdessä ruokasoodan kanssa omenaviinietikkaa voi käyttää korvaamaan kananmunan taikinassa tai tuomaan ekstrakohotusta toisen munankorvikkeen (kuten pellavamunan) kanssa. Sekoittamalla omenaviinietikkaa ja soijamaitoa saadaan aikaiseksi piimämäinen seos, joka sopii loistavasti taikinoihin kuten täytekakkupohjiin.
Omenaviinietikkaa voi käyttää myös salaatinkastikkeissa, ruoan maustamisessa, ja siitä voi myös valmistaa juomia tai käyttää hiusten hoitamiseen - omat kokemukseni tosin yltävät vasta keittiön puolelle.
Kauanko etikan valmistamisessa kestää?
Omenaviinietikan purkittamisessa menee vain kymmenisen minuuttia - omenankarat pilkotaan ja laitetaan purkkiin yhdessä veden ja sokerin kanssa. Tämän jälkeen omenaviinietikkaseosta sekoitetaan päivittäin kahden viikon ajan, jonka jälkeen neste siviilöidään ja annetaan käydä noin kuukausi. Tämän jälkeen etikka on valmista käytettäväksi.
Etikan valmistamisessa on ennemmin kyse oikeista suhteista, kuin tarkasta reseptistä. Purkki täytetään puolilleen omenan paloista, ja vettä lisätään, kunnes purkki on täynnä. Huom! Mittaa, paljonko vettä purkkiin lisäät. Jokaista 2 1/2 dl kohden lisätään 1 rkl sokeria. Lopuksi voi laittaa pienen lorauksen valmista omenaviinietikkaa, jonka pitäisi estää etikan homehtumisen.
Miten valmistaa etikka niin, ettei se homehdu?
Koska etikka on säilöttävä ruokatuote, kannattaa kiinnittää huomioita purkkien ja välineiden puhtauteen, aivan kuten hilloja valmistaessa. Tällä tapaa minä käsittelen purkit etikan valmistusta varten:
Pesen lasipurkit astianpesukoneessa.
Tämän jälkeen kuumennan uunin 125 asteeseen ja kuumennan lasipurkkeja uunissa 15 minuutin ajan.
En koske paljailla sormilla turhaan purkkien sisäpintaan.
Lisään tilkan valmista omenaviinietikkaa seokseen - tämä pitäisi auttaa, ettei hometta muodostu.
Etikkaa sekoitellessa käytän aina puhtaita välineitä. Sekoittaminen auttaa pitämään etikan hyvänä, ettei hometta muodostu, sillä omenat vaihtavat paikkaansa, eikä päällimäiset omenat seiso jatkuvasti purkin yläosassa kosketuksessa ilmaan. Ota siis kahden ensimmäisen viikon aikana tavaksi sekoitella purkkeja päivittäin - tähän menee vain minuutti per päivä!
Koska tämä syksy on ensimmäinen kerta, kun kokeilen itse omenaviinietikan valmistamista, tulen päivittämään tähän postaukseen syksyn mittaan, miten erä onnistui! Lue alta tarkat ohjeet, ja lähde testaamaan kanssani etikan valmistamista kotioloissa.
KOTITEKOINEN OMENAVIINIETIKKA
Tarvitset
Puhtaita lasipurkkeja
Omenia tai omenankaroja
Vettä
Sokeria
Tilkan valmista omenaviinietikkaa
Keittiöliinoja ja kumilenksuja purkkien sulkemiseen
Steriloi purkit
Pese lasipurkit astianpesukoneessa.
Kuumenna purkkeja 125 asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Nyt purkit ovat valmiita käytettäviksi.
Valmista omenaviinietikka
Pilko omenat kuutioiksi tai käytä omenasoseen valmistamisesta ylijääneitä omenankaroja. Lisää omenat puhtaisiin lasipurkkeihin, kunnes purkki on puoliksi täynnä omenia.
Lisää vettä desi- tai litramitalla, kunnes purkki on täynnä. Laske, paljonko vettä purkkiin meni.
Lisää 1 rkl sokeria jokaista 2 1/2 dl vettä kohden.
Lisää purkkiin tilkka omenaviinietikkaa ja sekoita.
Pingota jokaisen purkin päälle keittiöliina kumilenksulla.
Vie etikkapurkit valolta suojattuun, lämmöltä noin 20-24 asteiseen paikkaan. Voit pitää purkkeja esim myös keittiön työtasolla, mutta laita sellaiseen nurkkaan, johon aurinko ei paista, ja suojaa etikkapurkit tarvittaessa esimerkiksi pyyhkeellä, että ne pysyvät pimeässä.
Käy sekoittamassa omenaviinietikkaseosta kahden viikon ajan jokaisena päivänä puhtailla välineillä.
Etikka muuttuu tänä aikana sakeaksi, siihen alkaa muodostoa pieniä kuplia, ja sekoittaessa kuuluu pientä sihinää. Sekoita pohjaa myöten, jotta sokeri liukenee kokonaan.
Kun 2 viikkoa on kulunut, siivilöi seos ja siirrä taas puhtaisiin lasipurkkeihin. Anna etikan fermentoitua valolta suojattuna huoneenlämmössä yhdestä kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Tänä aikana sekoittamista ei tarvita, mutta voit maistaa etikkaa ensimmäisen kuukauden jälkeen, ja jos se maistuu makuusi tarpeeksi etikkaiselta, voit pullottaa etikan! Mikäli ei, annan etikalle vielä lisäaikaa, kunnes se on valmis.
Etikan pinnalle saattaa muodostua "etikkasieni" (scoby), samanlainen kuin kotitekoisessa kombuchassa. Se ei ole mitenkään haitallinen tai vaarallinen, vaan voit nostaa sen pois etikan päältä ja laittaa kompostiin. Sen sijaan selkeä home on merkki siitä, että etikka on pilaantunut.
Siirrä valmiit etikkapullot (ainakin aluksi) jääkaappiin, jotta fermentoituminen lakkaa. Käytä leivontaan ja ruoanlaittoon makusi mukaan!
Leivoitko tällä reseptillä?
Jätä kommentti tähän postaukseen ja kerro miten onnistui - ja tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista, Pinterestistä ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tutustu myös kirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti !
Comments