Uunituore hapanjuureen leivottu ruisleipä, jossa maistuu kaljamallas ja siirapin makeus, päihittää heittämällä koko lähimarketin ruisleipävalikoiman. Halkaise uunituore leipä, anna levitteen sulaa leivän vielä kuumalle pinnalle, haukkaa reilu siivu ja huokaise nautinnosta. Tästä on arjen luksus tehty.
Kotitekoiset tummat reissarit on nimensä mukaisesti versioitu Reissumies Tosi Tumma-leivästä kotikeittiöön sopivaksi. Resepti on peräisin Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmästä, ja se on Jaana Mäen käsialaa. Suosittelen ryhmää lämpimästi kaikille hapanjuurileivonnasta kiinnostuneille! Se on täynnä ihania reseptejä, rohkeita kokeiluja, hienoja taidonnäytteitä hapanjuurileivonnasta sekä ennen kaikkea hyvää, innokasta leipurifiilistä. Tämä reissari-resepti on älyttömän hyvä, siis oikeasti ÄLYTTÖMÄN HYVÄ, ja näin ollen yksi loistava esimerkki siitä, mitä edellä mainitulla ryhmällä on kotileipureille tarjota.
Sekä alkuperäiset että Jaanan reissarit päällystetään unikonsiemenillä, mutta niiden puuttuessa käytin chiasiemeniä, jotka toimivat myös kauniisti leivän päälle. Suosittelen lisäksi käyttämään luomujauhoja, sillä itse olen saanut taikinoihin parempaa potkua käyttämällä niitä ennemmin kuin tavallisia jauhoja. Vinkki: mikäli sinulla ei ole (vielä) omaa hapanjuurta, mutta haluat silti kokeilla tätä reseptiä, voit korvata hapanjuuren palalla tuorehiivaa (á 50g) ja lyhentää kohotusaikoja hiivataikinalle sopivaksi.
KOTITEKOISET TUMMAT REISSARIT
n. 16-18 leipää
Reseptin alkuperä: Jaana Mäki jakoi tämän reseptin Hapanjuurileipurit-facebook-ryhmässä, ja sain häneltä luvan jakaa reseptin myös blogissani.
Raaka-aineet
150 g aktiivista hapanjuurta
560 g vettä
80 g tummaa siirappia/leipäsiirappia
150 g kaljamaltaita
400 g luomuruisjauhoja
250 g luomu(täysjyvä)vehnäjauhoja
17 g suolaa
Pinnalle
unikonsiemeniä/chiasiemeniä
Sekoita taikina ja anna levätä tunti
Sekoita kaikki raaka-aineet suolaa lukuunottamatta kulhossa sekaisin.
Peitä kulho ja anna taikinan levätä tunti, mielellään lämpimässä paikassa.
Lisää suola ja anna levätä min. 4 tuntia
Kun tunti on kulunut, lisää taikinaan suola ja sekoita.
Peitä kelmulla ja anna nousta lämpimässä 4-5 tuntia. Voit vaihtoehtoisesti siirtää taikinan viileään yön yli ja leipoa leivät vasta seuraavana aamuna. Kummin vain, siirry seuraavaan vaiheeseen vasta, kun taikina on saanut rauhassa kohota.
Muotoile ja anna levätä min. 2 tuntia
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle.
Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se 16-18 yhtä suureen palaan.
Nosta taikinakiekot leivinpaperille, taputtele niitä ohuemmiksi ja anna kohota liinan alla 2-3 tuntia.
Paista leivät
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Suihkuta tai valele vettä kohonneiden leipien päälle ja ripottele pinnalle siemenet.
Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä.
Anna jäähtyä niin kauan kuin maltat ennen herkuttelua - nämä ovat ihania sekä uunista tulleina että kylminä!
Halkaise ja levitä päälle lempparilevitettäsi. Urbaani vegenda suosittelee avokadoa ja sitruunaa.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Comments