top of page

Pääsiäislimppu hapanjuureen

Päivitetty: 23. marrask. 2022

Ihanan pehmeä, makealla siirappivedellä valeltu limppu kruunaa pääsiäispyhien pöydän. Tämä resepti on leivottu hapanjuureen - rauhassa ja rakkaudella. Ja sen maistaa!



Leivoin tätä limppua jo viime pääsiäisenä, ja koska se oli niin hyvää, piti ottaa uusiksi tänäkin vuonna ja kirjata resepti ylös! Inspiraationani toimi Laihian maltaan pääsiäislimppu, mutta minun versioni siitä on veganisoitu, suolaisempi ja sovitettu hapanjuurella leivottavaksi. Käytin omenaviinietikalla paksutettua soijamaitoa korvaamaan piimän, mutta voit halutessasi käyttää muuta kasvimaitoa tai pelkkää vettä nesteenä.



Hapanjuurileivonta vie enemmän aikaa kuin teollisella hiivalla leipominen, mutta juurileivonta on ehdottomasti taito, joka jokaisen innokkaan leivän leipojan kannattaa opetella. Juurileivässä on ihan oma makumaailmansa, ja lisäksi leipä säilyy pidempään kuin hiivaleipä.



Voit sekoittaa limpputaikinan illalla autolyysiin asti valmiiksi, ja jatkaa aamulla taitteluihin ja leivän paistoon, tai tehdä sekä taikinan että taittelut saman päivän aikana. Voit kohottaa leivän lämpimässä ja paistaa sen samana päivänä, tai antaa sen kohota rauhassa jääkaapisssa odotellen sopivaa paistopäivää ja -aikaa. Tapoja on monia. Selitin prosessin parhaani mukaan tämän leivän osalta reseptin ohjeisiin.


 

PÄÄSIÄISLIMPPU HAPANJUUREEN

2 limppua

Reseptin alkuperä: resepti on saanut inspiraation Laihialan maltaan limppureseptistä


Raaka-aineet


Taikina

  • 200 g aktiivista hapanjuurta

  • 5 dl soijamaitoa

  • 1 rkl omenaviinietikkaa

  • 1/2 dl tummaa siirappia/leipäsiirappia

  • 1 dl kaljamaltaita

  • 1 1/2 dl ruisjauhoja

  • n. 10 dl luomuvehnäjauhoja


Autolyysin jälkeen

  • 2 1/2 tl suolaa

  • 1/2 dl sulatettua margariinia

Voiteluun

  • 1/4 dl tummaa siirappia/leipäsiirappia

  • 3/4 dl vettä

Valmista taikina

  1. Sekoita omenaviinietikka soijamaitoon ja anna paksuuntua piimämäiseksi seokseksi.

  2. Lisää kupliva, aktiivinen juuri, siirappi, kaljamaltaat ja ruisjauho soijamaitoseokseen ja sekoita tasaiseksi.

  3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikinaksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, eikä sitä ole tässä vaiheessa tarvetta vaivata sen enempää.

  4. Jätä taikina autolyysiin, eli anna sen levätä tunnin verran peitettynä ja lämpimässä.


Vinkki! Lempipaikkani tähän tarkoitukseen on uuni, johon on säädetty lamppu palamaan. Uuniin muodostuu hyvä kohotuslämpötila, mutta se ei ole vielä varsinaisesti päällä. Voit vaihtoehtoisesti laittaa taikinan yöksi jääkaappiin, ja jatkaa leipomista seuraavana aamuna: sekin tapa toimii älyttömän hyvin, ja itse asiassa tähän reseptiin leivotut leivät on valmistettu sillä tapaa.


Jatka taikinan tekoa

  1. Kun tunti (tai yö) on kulunut, lisää taikinaan suola ja sulatettu margariini. Voit tehdä tämän vaiheen käsin tai vaivata yleiskoneella muutaman minuutin, kunnes margariini on sekoittunut taikinaan kokonaan.

  2. Anna taikinan kohota noin kolmen tunnin ajan.

  3. Taittele taikinaa puolen tunnin välein 3-4 kertaa aikatauluihisi sopivalla tavalla - viimeisen tunnin voit antaa taikinan levätä rauhassa ilman taitteluita.


Vinkki! Tee taittelut näin: ota kostutetuin käsin leivästä yksi kulma ja nosta se keskelle taikinaa. Toista seuraavalle kulmalle, ja seuraavalle, ja taas seuraavalle, kunnes olet käynyt koko taikinapallon läpi neljällä taittelulla. Anna tämän taikinapaketin levätä aina puoli tuntia ennen seuraavaa taittelua.


Muotoile leivät

  1. Kun kaikki taittelut on tehty ja taikina on levännyt niiden jälkeen noin tunnin ajan, kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan.

  2. Muotoile kahdeksi limpuksi.

  3. Nosta limput kohoamaan joko voideltuun leipävuokaan tai jauhotetulla liinalla peiteltyyn kohotuskoriin.


Kohota leivät

  1. Voit kohottaa leivät lämpimässä, kuten aiemmin mainitussa, valaistussa uunissa, muutaman tunnin ajan (omani kohosivat neljässä tunnissa paistovalmiiksi) tai jääkaapissa hyvin suojattuna seuraavaan päivään.

Paista leivät

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jos paistat leivät pellillä, padassa tai esimerkiksi valurautapannussa, laita se myös nyt kuumenemaan uuniin ja kumoa leipä ennen paistoa valmiiksi kuumennetulle alustalle.

  2. Paista leipiä 30 minuuttia.

  3. Valele siirappi-vesiseoksella ja jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä.

  4. Anna jäähtyä rauhassa ritilän päällä.

Säilyvyys

  • Hapanjuurileipä maistuu loistavalta samana tai seuraavana päivänä, mutta säilyy hyvänä monta päivää lainkaan homehtumatta.

 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

400 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page