top of page

Vegaani Dublinissa

Päivitetty: 14. tammik. 2023

Juttu kirjoitettu 2019


Dublinin vegaaniruokaskene on ilmeisesti muuttunut todella paljon viimeisen parin vuoden aikana. Kun luin keskustelupalstoja ennen matkaa niissä varoiteltiin tarjonnan olevan niukkaa, mutta todellisuus oli toinen. Dublin on tätä nykyä täynnä vegaanisia vaihtoehtoja! Valinnanvaraa siis riitti, ja seuraavaksi esittelen pitkän viikonloppumme ruokatarjontaa Irlannissa.



Täytyy kuitenkin sanoa, että joissain tapauksissa määrä tuntui korvaavan laadun, sillä moni ravintola oli ennemminkin ihan hyvä kuin tajunnanräjäyttävä. Dublinista saa paljon hyvää syötävää vegaanisena, mutta jos suunnitelmissa on pelkkä kulinaristinen loma, ei tämä kaupunki kuitenkaan pääse suositusteni kärkipäähän.



58 Parnell street, Moore Street Shopping Mall


Ensimmäiseksi: reissun paras ruoka. Take A Veg on pieni, vaatimattoman näköisen kauppakeskuksen perimmäisessä nurkassa sijaitseva vegaaninen ravintola, joka tarjoaa erinomaista mättöruokaa ja viikottain vaihtuvan donitsin. Meidän seurue söi neljä eri annosta, ja jokainen niistä oli todella hyvä. Omituisin niistä oli The Luther Burger, kahden glaseeratun donitsin väliin rakennettu hampurilainen pihvillä, juustolla, sipulilla ja kotitekoisella pekonilla. Kuulostaa oudolta, ja vähän se sitä olikin, mutta toimi! Glaseeratut donitsit olivat todella pehmeitä ja herkullisia, joten suosittelen kokeilemaan Take A Vegiä jos kaipaat reissun aikana donitsia. Ne nimittäin näyttivät jumalaisilta!



19-20 Wicklow St

Cornucopia on ehdottomasti visiitin arvoinen! Kasvisiravintola, joka on auki läpi päivän. Me suuntasimme paikkaan reissun ensimmäiselle aamupalalle. Valittavana oli listalta tilattavia annoksia, tai lämmin aamiaislautanen, johon sai valita viisi tuotetta (kuten tofukokkelia, talon omaa seitanmakkaraa, hash brownseja...), kahvin tai teen ja siivun paahtoleipää levitteellä. Lautasen hinta oli 9,95 - mielestäni erittäin maltillinen. Ja kaikki oli todella hyvää! Pöytäseurueemme tilasi myös tuoremehuja ja karhunvatukkamuffinia sekä jogurttia, granolaa ja hedelmiä - kyllä kelpasi. Kaiken lisäksi ravintola oli todella sievä, (mutta wc-tilat yläkerrassa, eli ei esteetön!) ja veti hyvin porukkaa sisään. Eikä ihme. Tänne olisi palannut mielellään illallisellekin.



useampi sijainti keskustassa


Donitsikahvila, jossa 8-9 eri vegaanimakua. Ajatus sai pään pyörälle jo ennakkoon! Me testattiin useampaa erilaista, ja kokonaisuudelle antaisin arvosanaksi 7/10. Ihania makuja, kuorrutteita ja kreemejä sisällä, mutta - ja tämä on iso mutta - taikinassa olisi ollut parantamisen varaa. Se oli liian tuhti ja kuivakka, eikä suussasulavan pehmeä niin kuin esimerkiksi Take A Vegillä. Silti maut - kuten vegaaninen Ferrero Rocher ja maapähkinävoi-suklaa - olivat niin ihanan kuuloisia, että pakko niitä oli päästä maistamaan.



32 Bachelors Walk, North City


Póg on trendikäs ja selvästikin todella suosittu paikka, johon suosittelen tekemään pöytävarauksen. Lauantaibrunssille oli koko ajan jonoa, ja mekin jonotimme vapautuvaa pöytää 20 minuuttia - ja ruokia 45. Póg tarjoilee aamiaista, luonasta, viikonloppubrunsseja ja afternoon teatä ennakkovarauksella. Annokset ovat kauniita ja värikkäitä, ja vegaanivaihtoehtoja löytyy muutamia. Me söimme proteiinipannukakkuja, jotka tilattiin rastittamalla omaan pieneen pannukakkulomakkeeseen valitut täytteet. Pari huomiota: vaikka nämä proteiinipannukakut ovatkin pannukakkuja, eivät ne olleet erityisen makeita. Olin iloinen että valitsin vaahterasiirapin yhdeksi täytteeksi, koska se tuli tarpeeseen. Ja vielä: kookoskerma ei ole vatkattua kookoskermavaahtoa, vaan se on annoksen päälle kaadettavaa nestemäistä kookoskermaa. Meitä ainakin tämä valinta yllätti! Lisäpisteitä: Pógin valikoimassa on mm. vegaanista kaakaota ja kakkuja, mutta vitriinin merkinnät eivät paljastaneet yhdenkään tuotteen allergeeneja.



5 Aston Quay, Temple Bar


Meksikolainen ravintola runsaalla vegaanivalikoimalla - erityismaininta churroista! Myös vegaanista kakkua oli jälkiruokalistalla. Churrot olivat huippuja, pääruoat perushyviä, mutta yllättävän mietoja ja aavistuksen tylsiä. Juomat ja jälkkäri vetivät pidemmän korren The Hungry Mexicanissa!



101 Upper Dorset Street

Veginity mainostaa itseään sanoilla "Dublin's multi award winning plant based street food" ja vaatii pöytävarauksen illalliselle (sekä +4 hlön ryhmille brunssille), joten odotukset olivat aika korkealla illallisemme suhteen. Viikon teema oli korealainen keittiö, mutta se ei ollut aivan onnistunut. Kolmen ruokalajin illallisella oli hyvääkin, mutta myös useampi floppi, ja yllättäen pääruoka-annokset olivat todella ronskin kokoisia. Joka tapauksessa, Veginityssa näyttää olevan viikottain vaihtuvia teemoja ja sen verran hyvän kuuloinen brunssimenu, että menisin uudestaan kokeilemaan brunssipuolen, jos pääsisin.



Irlantilainen aamupala

Erikseen täytyy mainita, että aamupalan suhteen Dublinissa voi vegaani liikkua turvallisilla vesillä. Perinteinen irlantilainen aamupala (joka ei hirveästi eroa englantilaisesta) sisältää valmiiksi jo vegaanisia tuotteita, kuten paahtoleipää, papuja tomaattikastikkeessa, paistettua tomaattia ja perunaa, joten esimerkiksi hotelliaamiaisen valitseminen ei välttämättä ole ollenkaan huonompi vaihtoehto. Me syötiin hotelliaamiainen yhtenä aamuna (kuva yllä), eikä siinä ollut oikeastaan mitään moitittavaa.



Viimeisenä aamuna söimme vegaanisen irlantilaisen aamiaisen The Lovinspoonissa, ja kyllähän tällaisilla seteillä nälkä lähtee!


Välipalat, valmisruoat & karkit



Ravintoloiden lisäksi kaupoista ja kioskeista löytyy aika hyvin vegaanisia välipaloja, valmisruokia ja ka


rkkeja. Etenkin Marks & Spenceriltä löytyi todella laajasti vegaanisia ruokia, joten kannattaa piipahtaa myös ruokakaupan puolella katsomassa, jos jotain hauskaa löytyisi. Lisäksi esimerkiksi Tesco myi laajemmalla skaalalla Alpron tuotteita, kuin mitä Suomesta löytyy.


Bonus: pieni merenrantakaupunki Bray



Reissun neljästä päivästä liikeni hyvin yksi päivä myös päiväreissulle Brayhin - pieneen kaupunkiin, jonne matkusti junalla 40 minuutissa. Paikka oli kaunis ja suloinen, täydellinen päiväretkikohde ulkoiluun, merenrantakävelyyn ja Bray Head -kukkulalle kiipeämiseen. Parista paikallisesta kahvilasta löytyy vegaanisia keksejä ja croissantteja, ja ravintolatarjontaakin on.



Strand Rd, Bray


Päiväreissun ruokapaikaksi valikoitui Butler & Barry, jossa (taas kerran) pääruoat olivat ihan kelvollisia ja jälkiruoka mitä ihanin! Söimme Buttercream Dreamin lämmintä rocky roadia vadelmasorbetilla ja suklaakastikkeella, ja se oli i-ha-naa.

Buttercream Dream on dublinilainen, kokonaan vegaaninen leipomo, joka myy leivoksiaan ravintoloille ja kahviloille. Jos siis bongaat jossain heidän herkkujaan, kannattaa ehdottomasti tilata! Ja tsekata ennen matkaasi, olisiko heillä pop up matkasi aikana, Omaa kahvilaa Buttercream Dreamilla ei ole.

78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page