top of page

Eläinten turvakoti Aurora on maailman pohjoisin eläinten turvakoti

Päivitetty: 8. huhtik.

"Olin haaveillut salaa eläinten turvakodista pitkään, ja pari viikkoa ennen vappua 2023 sain tutulta viestiä, että Pohjois-Lapissa on lopettamassa lammastila. Tilalla oli vajaa 100 lammasta ja kaikille oli tilattu teurasauto vapuksi. Aluksi ajattelin että en pysty ottamaan lampaita, koska meillä ei ole tiloja, mutta huomasin että asia ei jättänyt rauhaan."


Vappuna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Auroran ensimmäiset asukkaat pelastettiin turvakotiin.

Tällaisista lähtökohdista syntyi maailman pohjoisin eläinten turvakoti, Aurora. Auroran perustaja Riina Mattila, 32, vieraili Urbaani vegendan Instagram -livessä ja kertoi, kuinka hänen kotinsa muuttui eläinten turvakodiksi.


Jutun kuvat: Auroran turvakoti


Pian saamansa viestin jälkeen Riina alkoi järjestää parin kaverinsa kanssa rescueoperaatiota muutamalle lampaalle. Riina pyöritteli ajatusta mielessään, ja päätti, ettei menettäisi mitään, jos projektista tehtäisiin eläinten turvakoti. Hän asui jo maalla, hänellä oli kaksi aasia ja kanoja ja kymmenen hehtaarin tila, jossa sijaitsi vanha hirsirunkoinen lampola. Siitä saisi kunnostamalla lampaille sopivan mökin. Kunnostustöiden ajaksi lampaat - jotka saivat myöhemmin nimekseen Aurora, Ilo ja Poppeli - pääsivät kaverin luokse Lumijoelle.


Aasit Jantje ja Dylan käyvät säännöllisesti metsäkävelyillä ihmisten kanssa. Toisin kuin lampaat, ne ovat hieman varautuneempia uusien ihmisten seurassa.

Riina kertoo vegaanisen arvomaailman olevan perimmäinen syy eläinten pelastamiselle.


"Aasipojat tuli mulle aikanaan lemmikkistatuksella, se oli vuosien mittainen haave jonka pääsin toteuttamaan. Mutta kun aasit tulivat meille, ajatukseni alkoi muuttua, etten halua hankkia enää uusia lemmikkejä. Huomasin kuinka täynnä joka paikka on eläinyksilöitä jotka tarvii kotia. Ja kun miettii tuotantoeläinten asemaa, niin niillä on paljon huonommat olot kuin esim. koirilla ja kissoilla. En halua itse olla edistämässä sellaista bisnestä."


Jantje ja Dylan asuivat Riinan luona jo ennen turvakodin perustamista ja ovat saaneet nähdä lampaiden, kanojen, kukkojen ja kanien saapumisen turvakotiin.

Eläinten turvakodin perustaminen vaatii tilojen lisäksi taloudellisia resursseja, ja alkuun Aurorassa kaikki tehtiin omasta pussista. Riina työskentelee täysiaikaisesti Rovaniemen kirjastolla ja tämän lisäksi turvakodin pyörittämisen ja eläinten hoitamisen päävastuu on hänellä.


Haaveena on 2-3 vuoden kuluttua saada osa-aikaista palkkaa turvakodin pyörittämisestä tai muusta lähteestä. Rahan tienaamista tärkeämpänä Riina pitää sitä, että voi omalla toiminnallaan inspiroida muita ja auttaa siinä, että eläimet nähdään eri tavalla.


Yksi ensimmäisistä Auroran rahankeräyskampanjosta oli kukkolan perustamista varten. Kukkojen asema on heikko, ja harrastekanalan pitäjät tarjoavat kukkoja ilmaiseksi tai muutamalla eurolla ympäri vuoden.

"Alkuun kaikki tehtiin omasta pussista. Laskin tarkkaan, että jos meille ei tuu muuta kuin lampaat, niin kuinka paljon kustannuksia tulee kuukausi- ja vuositasolla. Laskin että mulla on varaa pitää lampaita. Puhuttiin että jos eläinten turvakoti ei ota tuulta alleen tai kukaan ei kiinnostu meidän toiminnasta eikä saada lahjoituksia, niin ollaan ainakin yritetty."


Tällä kertaa yritys kannatti: sittemmin Auroraan on tullut lisää lampaita, kanoja ja kukkoja ja turvakodin eläinluku on tällä hetkellä yli 20. Pian Auroraan saapuvat turvakodin ensimmäiset vuohiasukkaat.


Ensimmäisen vuoden aikana Auroran turvakoti on järjestänyt muutamia rahankeruita, myyjäisiä ja tuotemyyntejä. Varainkeruu pyörii koko ajan työn taustalla, ja yksityishenkilöiden lahjoitukset ja kummitoiminta ovat isossa osassa turvakodin kustannuksissa.


Bää saapui Auroraan suuremman lammaslauman perässä: lampaat tarvitsevat vähintään 4-5 lajitoveria laumaansa.

Eläimet löytävät tiensä Auroraan pääasiassa kolmea eri kautta: niitä tarjotaan suoraan Auroraan, tai joku laittaa viestiä mikäli tietää tapauksen, joka tarvitsee apua. Osan eläimistä Riina on bongannut esim tori.fi:stä. Monelle voi tulla yllätyksenä, että Tori on täynnä myytäviä eläimiä. Jotkut yksilöt ilmaantuvat Toriin tasaisin väliajoin ja se kertoo paljon eläimen tilanteesta.


Välillä eläimiä tarjotaan enemmän, kuin Aurora pystyy vastaanottamaan. Esimerkiksi naudat, hevoset ja siat ovat sellaisia eläimiä, joita ei tilojen puolesta voida vastaanottaa turvakotiin.


Tulevaisuuteen Riina haaveilee pihatosta, jonne aasipojat voisivat muuttaa. Kaveriksi Dylanille ja Jantjelle voisi tulla rescueaasi tai muuli.


"Muulit joutuu Suomessa usein kiertolaisiksi joita ei arvosteta, ne ovat hevosmaailman sylkykuppeja. Muuleja ei ole paljoa, ja osa on tuotu maahan. Muuli on aasin ja hevosen risteytys, joka ei pysty lisääntymään. Mielestäni lisääntymiskyvyttömien eläinten kasvattaminen on muutenkin eettisesti kyseenalaista."


Nyt jo edesmennyt Benjamin sai viettää viimeiset kesänsä turvakodissa.

Kysyttäessä, kuinka pohjoisessa suhtaudutaan eläinten turvakodin toimintaan, Riina kertoo sen herättävän enemmän positiivista kiinnostusta kuin suora vegaaniaktivismi tai -vaikuttaminen.


"Eläimet selvästi herättää empatiaa. Koen olevani aika outolintu täällä maalla, kun esimerkiksi metsästysalue menee käytännössä meidän takapihalla. Välillä metsästyskoiria on juossut pihalle. Tässä on aika valtava kontrasti, se on vaan fakta."


Riina kertoo olevansa erityisen iloinen yhteisöstä, joka on syntynyt Auroran ympärille. Vapaahtoisten kanssa jaetut arvot ja kiinnostuksen kohteet vähentävät yksinäisyyden tunnetta eläinoikeustyön parissa.


Riina on aina viihtynyt paremmin eläinten kuin ihmisten seurassa. Se onkin parasta turvakodin työssä: eläinten kanssa saa olla oma itsensä.

Riinan ja Auroran turvakodin eläinten arkea pääset seuraamaan Auroran sometileiltä ja verkkosivuilta. Näiltä kanavilta kuulet myös Auroran tulevista tapahtumista, kuten vierailupäivistä ja myyntitapahtumista:

Tapoja auttaa


Haluatko tukea Auroran työtä? Valitse itsellesi sopivin tapa auttaa:

Urbaani vegendan lukijoille -10% alennus ennakkotilatuista vaatteista sunnuntaihin 14.4. saakk!



Auroran turvakoti tarjoaa Urbaani vegendan lukijoille -10% alennuksen taitelija Apila Miettisen kuvittamiin ihaniin paitoihin - valikoimassa on eettisesti valmistettuja, upeita huppareita, t-paitoja ja lasten paitoja. Jättäessäsi ennakkotilauksen lisää tilaajan tietoihin koodi urbaanivegenda10 niin saat 10% alennuksen tilauksestasi.


Ihania huppareita ja t-paitoja, suloisia postikortteja ja vaihtuvia tukituotteita - selaa Auroran verkkokauppaa ja tee ihania löytöjä, joiden tuotot menevät suoraan turvakodin tarpeisiin!


Ryhtymällä kummiksi Auroran asukkaalle tuet kuukausittain kummieläimen elämää, auttaen kustantamaan mm. eläinten rehua, kuivikkeita, heinää, eläinlääkärikuluja & leluja.


Kummina saat kummitodistuksen, kummivideoita ja -kirjeitä sekä pääset halutessasi vierailulle Auroraan tapaamaan kummieläintäsi.

Tee kertalahjoitus, ryhdy kuukausilahjoittajaksi tai tee tavaralahjoitus eläimille - valitsi itsellesi paras tapa auttaa.


Tarjoa osaamistasi Auroran turvakodille vapaaehtoistyön merkeissä: voit ryhtyä säännölliseksi tai satunnaiseksi vapaaehtoiseksi ja auttaa eläinten hoidossa ja tilan töissä.


Voit käyttää osaamistasi myös esimerkiksi leivonnan parissa ja tarjota apuasi mm. avoimiin oviin ja myyjäisiin, tai hyötykäyttää valokuvaus- ja sometaitojasi turvakodin hyväksi.


 

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista.

Somekanavillani jaan leivontareseptien lisäksi juttua vegaaniperhe-elämästä!


Tutustu myös kirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti 

283 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page