Taivaallisen hyvä kakku - näillä sanoilla ja pitkällä emojirivillä ystävä kommentoi syötyään tätä biscoff-moussekakkua. Siihen on pakko samaistua! Jos pidät biscoffkeksien karamellimaisesta mausta ja samettisenpehmeistä moussekakuista, tätä kakkua on vaikea olla rakastamatta.
Biscoffkeksipohjan päällä vuorottelevat vaniljamousse ja biscoffmousse, joiden päälle on valutettu kunnon kerros biscofflevitettä. Päälle kasataan reilu keko punaisia marjoja. Minä käytin mansikkaa, mutta nyt loppukesästä makea vadelma, kirpeä punaherukka tai hapan puolukka toimisivat kaikki hyvin biscoffmoussen makuparina. Valitse suosikkisi! Mansikkaa voit upottaa siivuina koristamaan kakun reunoja, kuten minä tein, mutta suosittelen laittamaan pienemmät marjat suoraan kakun päälle.
Jotta kakku ehtii hyytyä hyvin, kannattaa se valmistaa vuorokautta ennen tarjoilua. Reseptissä suosittelen käyttämään tiettyjä raaka-aineita, sillä valitsin ne tähän moussekakkuun jämäkkyytensä vuoksi. Kauravispi ja tuorejuustovalmiste ovat pohja kakulle, johon tulee lisäksi vaniljakastiketta ja Vegegeliä. En ole kokeillut tätä reseptiä muilla kuin reseptissä mainituilla raaka-aineilla, joten suosittelen käyttämään ensisijaisesti niitä. Jos paikkakunnaltasi ei kuitenkaan löydy jotain näistä, tässä pari vinkkiä korvaamiseen:
Vegegel kuumennetaan vaniljakastikkeen kanssa. Mikäli et löydä Alpron vaniljakastiketta, valitse vaihtoehdoksi vastaava tuote, joka kestää kuumentamisen.
Kalsinkin vispi vaahtoutuu volyymiltaan eniten ja pitää hyvin rakenteensa. Myös Plantin kauravispi on hyvä ja jämäkkä, joskin kokemukseni mukaan siitä ei tule ihan yhtä paljon vaahtoa.
Violifen tuorejuustovalmiste on todella napakka ja siksi hyvä valinta moussekakkuihin, mutta esimerkiksi Oatlyn vastaava tuote on myös hyvän makuinen. Se on kiutenkin pehmeämpää, joten tuotteita vaihtamalla lopputuloskin todennäköisesti poikkeaa hieman alkuperäisestä.
BISCOFF-MOUSSEKAKKU
halkaisijaltaan 24 cm vuokaan
Raaka-aineet
Pohja
1 pkt (250 g) Lotus Biscoff-keksejä
70 g margariinia
Moussepohja
2 pkt (á 200 g) Violife maustamatonta tuorejuustovalmistetta
2 dl Alpro soijapohjaista vaniljakastiketta
2 pss Vegegeliä
2 dl Kaslink kauravispiä
1 dl tomusokeria
1/4 tl suolaa
Vaniljamousse
puolet moussepohjasta
1 rkl sitruunamehua
Biscoffmousse
puolet moussepohjasta
1 1/2 dl Lotus Biscoff-levitettä (säästä loput purkista kuorrutukseen)
Biscoffkuorrute
loput Biscoff-levitteestä
Koristelut
5-6 isoa mansikkaa kakun reunoille
lisää mansikoita (tai muita punaisia marjoja) kakun päälle
1/2 dl kauravispiä pursotuksiin (3/4 dl jos haluat runsaammat pursotukset)
Huom! Aloita kakun valmistus vuorokausi ennen kuin haluat tarjota sen. Lue resepti huolella ennen aloittamista.
Esivalmistele
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Kiinnitä reunoille reunakalvo, mikäli käytät sellaista.
Valmista kakkupohja
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai blenderissä hienoksi jauheeksi. Jos murskaat keksit käsin esimerkiksi kaulimella, pidä huoli että saat aikaiseksi tarpeeksi pientä murua. Mitä pienempi muru, sitä tiiviimpi ja paremmin koossa pysyvä pohja, ja sitä paremmin rasva sekoittuu kekseihin.
Sulata margariini ja sekoita keksimuruihin.
Painele seos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle.
Leikkaa 5-6 isokokoista mansikkaa siivuiksi ja asettele ne reunustamaan vuoan reunoja.
Siirrä jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat moussen.
Valmista moussepohja
Vatkaa kulhossa tuorejuuston rakenne notkeaksi.
Mittaa vaniljakastike ja Vegegel pieneen kattilaan.
Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos pulpahtaa, ja jatka keittämistä matalalla lämmöllä 2-3 minuuttia samalla koko ajan sekoittaen.
Nosta sivuun ja anna jäähtyä hetki.
Kun seos on hieman jäähtynyt, vatkaa se sekaisin notkistetun tuorejuuston kanssa.
Valmista kerma
Mittaa kauravispi, siivilöity tomusokeri ja suola toiseen kulhoon ja vatkaa ilmavaksi vaahdoksi. Kermaa ei tarvitse vatkata täysin kovaksi saakka.
Esivalmistele mousset
Yhdistä moussepohja sekä kerma nuolijalla käännellen.
Jaa mousse kahteen osaan.
Lisää toiseen puolikkaaseen 1 rkl sitruunamehua ja laita sivuun odottamaan.
Tee biscoffmousse
Mittaa 1 1/2 dl Biscoff-tahnaa kulhoon ja notkista nuolijalla.
Ota 1/3 jäljellä olevasta moussesta ja sekoita Biscoff-tahnan kanssa sekaisin.
Yhdistä massa sen jälkeen jäljellä olevaan 2/3 mousseen nuolijalla käännellen.
Kokoa kakku
Kauho vuorotellen vaniljamoussea ja biscoffmoussea kakkuvuokaan saadaksesi aikaan kaksivärisen, laikukkaan kuvioinnin.
Tasoita pinta ja peitä kelmulla.
Siirrä jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi, kunnes kakun pinta tuntuu kestävältä ja voit kuorruttaa sen lopulla keksitahnalla.
Kuorruta kakku
Sulata loput Biscoff-tahnasta vesihauteessa tai mikrossa. Tahna muuttuu lämmetessään juoksevaksi.
Anna tahnan jäähtyä hetki, ettei se sulata kakun pintaa.
Kun seos on jäähtynyt, mutta edelleen juoksevaa, kaada se kakun päälle ja levitä se reunoille saakka lastaa tai lusikkaa apuna käyttäen.
Siirrä kakku takaisin jääkaappiin ja anna jähmettyä seuraavaan päivään.
Koristele kakku
Ennen tarjoilua vatkaa loppu kauravispi.
Koristele kakku kermapursotuksilla ja marjoilla.
Säilyvyys
Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä muutaman päivän.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tämän kesän hittituotteena olen myös tehnyt vegaaniset hyytelökakut vuokaan. Ei tule ongelmia hyytymisen takia, kakun kuljetus helppoa juhlapaikalle ja hyytelökakun uusi ulkonäkö kerännyt ihastusta.
Moikka,
Tätä olisi tarkoitus tehdä huomenna. Ruvetaanko kermaa tosiaan vatkaamaan vasta sen jälkeen, kun vaniljakastike-vegegel on sekoitettu tuorejuustoon? Eikö tuo seos hyydy liikaa vatkaamisen aikana? (entä kakun kokoamisen aikana?) Mietin vain, kun monissa vegegeliä käyttävissä resepteissä on painotettu ripeyttä, ettei massa hyydy liikaa ennen aikojaan!
Kiitos, jos ehdit vastata! :) resepti kuulostaa todella hyvältä!
Ps. Alpron vaniljakastiketta en ole nähnyt missään pitkään aikaan. Osastko suositella, mikä olisi paras muista vastaavista?
Miten tästä saisi gluteenittoman? Siis keksit voin korvata, mutta mikä levite tilalle?
Mulle muodostui haasteeksi se, että en saanut vegegel-vaniljakastike yhdistelmää sekoittumaan hyvin muuhun moussepohjaan. Moussen rakenne jäi kökkäreiseksi. Vinkkejä, mitä jatkossa voisi huomioida ja ehkä välttää tämän?
Olen tehnyt tämän kakun jo kolmesti ja joka kerta tämä on saanut ylistystä niin vegaani- kuin sekaaniläheisiltä! Todellinen luottoherkku.