top of page

Vegaaninen mustikkapiiras kannella

Päivitetty: 13. syysk. 2023

Vanhassa reseptikirjassani on käsinkirjoitettu resepti, jonka viereen äitini on kirjoittanut merkinnän:

Muheva, mehevä, takuuvarma kestosuosikki :)

Se on ehkä paras kuvaus, minkä tästä piiraasta voi kirjoittaa. Joskus 90-luvun taitteessa äitini löysi reseptin lehdestä ja tallensi sen Rakkaimmat reseptini -kirjaansa, jossa se on säilynyt tähän päivään asti. Mustikkapain nimellä kulkenut piiras komistaa edelleen joka vuosi perheemme kahvipöytää, mutta nykyään leivomme mustikkapain vegaanisena. Sen maku on, kuten arvata saattaa, aivan yhtä ihana niinkin.



Piiras valmistetaan keittämällä mustikoista paksu kiisseli, joka levitetään herkullisen pohjan ja kannen väliin. Taikina on helppo käsitellä, joten tämän piiraan tekemistä on turha ujostella.



Mustikkapaihin liittyy paljon hyviä muistoja: hetkiä, jolloin koko perhe kerääntyi saman kahvipöydän ääreen; päivä, jolloin opiskelijakaverini tuli ensimmäistä kertaa kylään ja leivoin tätä mustikkapaita tarjolle; viikonloppu, jona leivoin tätä töissä; hääpäivämme, jolloin mustikkapai komeili valkosuklaamoussen alla.


Paljon on tullut nähtyä ja koettua tämän upean leivoksen kanssa. Nyt haluan jakaa vegaanisen version tästä klassikosta teidän kanssanne.


 

VEGAANINEN MUSTIKKAPIIRAS KANNELLA

halkaisijaltaan 24-28 cm piiras- tai irtopohjavuokaan


Reseptin alkuperä: kulkenut äidiltä tyttärelle, ja omalle lapselleni periytyy alla olevana vegaanisena versiona


Raaka-aineet


Täyte

  • 5 dl mustikoita

  • 1 dl vettä

  • 1 dl sokeria

  • 1/2 dl perunajauhoja


Taikina

  • 250 g leivontamargariinia

  • 2 dl sokeria

  • 1/2 dl omenasosetta

  • 5 - 5 1/2 dl vehnäjauhoja

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 2 tl leivinjauhetta


Esivalmistele

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Rasvaa kevyesti valitsemasi vuoka.


Keitä mustikkakiisseli

  1. Mittaa kaikki ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.

  2. Keitä, kunnes seos sakenee.

  3. Laita sivuun jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat taikinan.


Valmista taikina

  1. Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin.

  2. Lisää omenasose, sekoita.

  3. Yhdistä 5 dl vehnäjauho vaniljasokerin ja leivinjauheen kanssa. Lisää taikinaan.

  4. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä ja rasvaiselta, lisää hieman vehnäjauhoja, kunnes saat helposti muotoiltavan, mutta vielä pehmeän taikinan aikaiseksi.


Kokoa piiras

  1. Painele vähän yli puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

  2. Kaada päälle mustikkatäyte.

  3. Kaulitse lopputaikinasta vuoan halkaisijan kokoinen kansi ja nosta varovasti piirakan päälle.


Paista & tarjoile

  1. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes mustikkapai on ottanut hieman väriä ja kypsynyt kauttaaltaa.

  2. Tarjoa vegaanisen vaniljajäätelön tai kasvivispin kanssa.


Säilyvyys

  • Piiras säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon.


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

426 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page