Ihastuttava, vegaaninen tiramisu hurmaa kahvisella maullaan ja silkinpehmeällä koostumuksellaan. Tätä jälkkäriä tekisi mieli lusikoida loputtomiin!

Tämän kevättalven yksi hauskimmista projekteista on ollut täydellisen tiramisureseptin metsästäminen. Tiramisua on tullut nyt leivottua useaan otteeseen erilaisia pohjia ja täytteitä testaillen, mutta nyt on aika jakaa resepti, joka ihastutti erityisesti Earth Hour -pop upissa, jossa olimme vastikään myymässä vegaanisia leivoksia.

Resepti on saanut paljon inspiraatiota Crazy Vegan Kitchen -blogin tiramisureseptistä, josta tämän tiramisun pohja on lainattu, muutettu puolitoistakertaiseksi ja käännetty desimittoihin. Koska kyseessä on käännösresepti, ovat mittayksiköt hieman tavallista tarkempia. Muutaman kokeilun jälkeen voin sanoa, että parasta tuli, kun seurasin reseptiä tarkkaan enkä lähtenyt pyöristämään mittoja turhaan. Kokeilin tiramisuun blogista löytyvää cashewtäytettä, mutta omaan versioon valitsin kermaa ja tuorejuustoa.

Reseptiä vilkaisemalla voi näyttää siltä että tekemistä on paljon, mutta todellisuudessa tämä on verrattain nopea ja helppo resepti, joka on simppeli koota. Tiramisu kuorrutetaan kaakaojauheella, ja tähän tiramisuun raastetaan myös vähän suklaata, koska myös Emily Mainquist tekee niin kirjassaan Vegeherkkuja, ja koska se kuulosti liian hyvältä ajatukselta olla toteuttamatta. Ja niinhän se olikin - tämä tiramisu on kokonaisuudessaan vastustamaton, ihana jälkiruoka!
VEGAANINEN TIRAMISU
20 cm x 15 cm vuokaan, 4-6 annosta
Reseptin alkuperä: pohja on Crazy Vegan Kitchen -blogista, muu Urbaani vegenda
Raaka-aineet
Kakkupohja
1 3/4 dl soijamaitoa
1 1/2 tl omenaviinietikkaa
6 rkl margariinia
9 rkl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
1/8 tl suolaa
2 dl + 1 tl vehnäjauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
Espressosiirappi
1 1/2 dl espressoa tai vahvaa kahvia
1/2 dl Kahlúa-kahvilikööriä (tai muuta kahvilikööriä)
1/2 dl sokeria
Mascarponetäyte
2 dl kasvipohjaista kermavaahtoa
225 g vegaanista mascarponea
1 dl tomusokeria
Espresso-mascarponetäyte
puolet tuorejuustotäytteestä
2 1/2 rkl espressosiirappia
Lisäksi
rivi tummaa suklaata rouhittuna
leivontakaakaojauhetta
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vuoraa käyttämäsi vuoka leivinpaperilla. Vinkki! Paistoin kakkupohjan samassa vuoassa, johon kokosin tiramisun, jotta kakkupohjasta tuli heti oikean kokoinen.
Valmista kakkupohja
Sekoita omenaviinietikka soijamaitoon ja anna seistä ainakin 5 minuuttia, kunnes soijamaito on paksuuntunut.
Mittaa margariini ja sokeri leivontakulhoon.
Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauho, vaniljasokeri, suola, leivinjauhe ja ruokasooda.
Vatkaa margariini ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon koko ajan vatkaten vuorotellen puolet kuivista aineista, sitten puolet soijamaidosta ja lopuksi viimeiset kuivat aineet ja loppu soijamaito.
Kaada taikina vuokaan.
Paista & leikkaa
Paista pohjaa uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes se on läpikotaisin kypsä.
Anna jäähtyä ritilällä. Leikkaa kakkupohja halki saadaksesi kaksi kakkupohjalevyä.
Keitä siirappi
Keitä espresso tai vahva kahvi, ja mittaa se Kahlúan sekä sokerin kanssa pieneen kattilaan.
Keitä kunnes sokeri on liuennut täysin. Siirrä jäähtymään.
Valmista mascarponetäyte
Vatkaa mascarponen rakenne auki.
Lisää koko ajan vatkaten kasvivispi sekaan. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.
Jaa täyte kahteen osaan.
Lisää toiseen puolikkaaseen 2 1/2 rkl valmistamaasi espressosiirappia ja vatkaa sekaisin.
Kokoa tiramisu
Aseta vuoan pohjalle toinen kakkupohjalevyistä.
Kostuta puolella jäljelle jääneestä espressosiirapista. Älä ujostele siirapin kanssa - pohja saa kastua kunnolla.
Kaada pohjan päälle maustamaton mascarponetotäyte. Ripottele päälle rouhimasi suklaa.
Aseta toinen kakkupohjalevy vuokaan, kostuta lopulla siirapilla. Kaada espressolla maustettu tuorejuustotäyte päälle ja tasoita pinta.
Peitä kelmulla tai kannella ja siirrä jääkaappiin maustumaan tarjoiluun saakka, mielellään useaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Viimeistele
Siivilöi päälle kerros kaakaojauhetta ennen tarjoilua.
Säilyvyys
Tiramisu säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon verran. Suosittelen tiramisun valmistamista ennakkoon, jotta maut ehtivät imetytyä kakkupohjaan ja voimistua.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tajuttoman hyvää. Minun mielrrni parhaimmillaan vetäydyttyään parin päivän ajan jääkaapissa.
Ehdottomasti paras tiramisu, mitä olen tehnyt! 👏🏼