top of page

Sokeriton kuningatar-täytekakku

Päivitetty: 7. jouluk. 2022

Sokeriton täytekakku kruunaa 1-vuotissynttärit ja muut lastenjuhlat! Leivoin tätä kakkua ensimmäisen kerran, kun lapsemme täytti vuoden, ja nyt tein sitä toistamiseen jakaakseni reseptin teidänkin naperoiden iloksi. Kakku on tuttuun tapaan vegaaninen, eli kokonaisuudessaan tämä herkku on sokeriton, munaton, maidoton, laktoositon, soijaton, pähkinätön... eli toimii myös hyvin allergiaperheissä!



Kakun makuina löytyy mustikkaa, vadelmaa ja paahdettua kookosta. Reseptiä on helppo varioida eri juhliin eri täytteille, mutta tärkeintä onkin toimiva sokeriton kakkupohja. Täysin sokerittoman kermavaahdon saa jääkaapissa jähmetetystä kookosmaidosta, mutta mikäli kasvikermat ovat teille ok, voit tietenkin vaihtaa kookosmaidon niihin. Niin tai näin, uskon että pikkuherkuttelijasi tulevat ihastumaan tähän kakkuun. Meillä ja parissa kaveriperheessä kakku on saanut hyvän vastaanoton!



Huomionarvoista on, että leipominen kannattaa aloittaa jo edeltävänä päivänä. Ainakin kookosmaito täytyy laittaa jääkaappiin, mutta parhaimman lopputuloksen ja helpoimman kasaamisen saat, kun teet myös pohjan ja hillon valmiiksi edellisenä päivänä. Sitten ei muuta kuin leipomaan!




 

SOKERITON KUNINGATAR-TÄYTEKAKKU

halkaisijaltaan 20 cm vuokaan


Resepti soveltuu vauvoille 6 kk eteenpäin, mutta lue lopusta huomio chiasiemenistä ja käytä halutessasi survottuja marjoja pienemmille ruokailijoille.

Raaka-aineet


Kakkupohja

  • 1 iso, ruskeapilkullinen banaani (n. 110g)

  • 6 rkl rypsiöljyä

  • 4 1/2 rkl aquafabaa (säilykekikherneiden tai -papujen lientä. lientä ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin)

  • 1 1/2 sitruunan kuori raastettuna

  • 1 1/2 rkl sitruunamehua

  • 1 1/2 dl lapselle sopivaa kasvimaitoa*

  • 1/2 tl nestemäistä vaniljaa

  • 3 1/4 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl paahdettuja kookoshiutaleita

  • 1 1/2 tl leivinjauhetta

  • 1/4 tl ruokasoodaa

  • (1/4 tl suolaa / lisää tämä vain jos lapsesi on yli 1-vuotias ja käytät hänen ruoassaan jo suolaa)


Mustikka-chiahillo**

  • 2 1/2 dl pakastemustikoita

  • 3 tuoretta taatelia

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 rkl chiasiemeniä**

Kakun sisälle

  • n. 1 dl kasvimaitoa kostuttamiseen

  • mustikka-chiahillo

  • 2 dl vadelmia (tuoreita tai suomalaisia pakastevadelmia)

  • 1 prk kookosmaitoa

  • 1 tl nestemäistä vaniljaa


Kakun kuorruttamiseen

  • 1-2 prk kookosmaitoa

  • 1 rkl mustikkajauhetta

  • 1 tl nestemäistä vaniljaa

  • 1 dl kookoshiutaleita

  • tuoreita marjoja


Huom! Aloita kakun leipominen 1-2 päivää ennen kakun tarjoamista. Lue ohje ja työvaiheet huolellisesti läpi ennen aloittamista.


Ohje


Ensimmäisenä päivänä

Laita 2-3 kookosmaitopurkkia jääkaappiin jähmettymään. Kakun täytteeseen riittää 1 purkki, samoin kevyeen kuorruttamiseen. Jos haluat kakun päälle paksumman kermakerroksen tai kermapursotuksia, varaa kakun päälle 2 kookosmaitopurkkia.

Esivalmistele

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Voitele ja jauhota 20 cm kakkuvuoka.

  3. Paahda 2 dl kookoshiutaleita kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Siirrä lautaselle jäähtymään.


Valmista kakkupohja

  1. Muussaa banaani haarukalla täysin sileäksi tahnaksi, lisää öljy, aquafaba, sitruunamehu, sitruunankuori, kasvimaito ja vanilja. Sekoita tasaiseksi.

  2. Mittaa toisessa kulhossa vehnäjauho, 1 dl eli puolet kookoshiutaleista, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään.

  3. Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä jää vaivaamaan.

  4. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kakkupohja on kauttaaltaan kypsynyt, eikä tikulla kokeiltaessa tikkuun jää raakaa taikinaa.

  5. Anna jäähtyä ritilän päällä hieman, ennen kuin kumoat kakun vuoasta.

  6. Kun kakku on kunnolla jäähtynyt, kääri se kelmuun ja siirrä jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.


Keitä mustikka-chiahillo

  1. Poista taateleista kivet ja pilko pieniksi paloiksi.

  2. Laita ne mustikoiden ja sitruunamehun kanssa kattilaan ja kuumenna, anna kiehua pari minuuttia.

  3. Lisää chiasiemenet, sekoita ja anna keittyä pari minuuttia lisää.

  4. Siirrä hillo purkkiin, anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään.


Toisena päivänä


Valmistele kakkupohja

  1. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kakkupohja on matala, mutta oltuaan yön jääkaapissa se on helppo käsitellä ja leikata osiin.

Valmista kookoskerma

  1. Avaa kakun täyttämistä varten kookosmaitopurkki ja lusikoi sen kovettunut osa kulhoon. Lisää 1 tl vaniljaa ja vatkaa kuohkeaksi kermaksi.

Kokoa kakku

  1. Kostuta pohja kasvimaidolla.

  2. Lusikoi päälle puolet mustikkahillosta, levitä tasaiseksi ja levitä hillon päälle puolet kookoskermasta.

  3. Ripottele päälle desi vadelmia.

  4. Toista sama toiselle kerrokselle.

  5. Kostuta kansi ja laita kakku jääkaappiin, jolloin kookoskerma jähmettyy uudestaan ja kakku on helpompi kuorruttaa, jo 15 minuutin odottamisen jälkeen.


Koristele kakku

  1. Vatkaa kakun kuorruttamiseen varatta kookoskerma samoin kuin edellä.

  2. Värjää halutessasi marjajauheella.

  3. Kuorruta kakku ja koristele tuoreilla marjoilla.

* Alle yksivuotiaille sopivat kasvimaidot (poislukien riisimaito, jota ei suositella pienille lapsille), joihin ei ole lisätty vitamiineja. Esimerkiksi Oatlyn luomukauramaito sisältää vain vettä, kauraa ja ripauksen suolaa, ja se on ollut meidän perheen käytetyin kasvimaito kookosmaidon lisäksi vauvalle kokatessa.


** Evira suosittelee, ettei imeväisikäisille tarjottaisia siemeniä. 1-6 -vuotiaille sopiva määrä on 1 rkl päivässä, ja ottaen huomioon että koko kakkuun tulee 1 rkl siemeniä, on yhden kakkupalan siemenmäärä hyvin alhainen.


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!


2 149 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page