Vegaaniset sitruuna-mantelicookiet
- Tiina Tohu
- 12.2.2022
- 1 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 5.4.2023
Raikkaan sitruunaiset ja ihanan rapeat sitruuna-mantelicookiet ovat piristävä herkku keskitalvella. Rapeuden salaisuus on kaura- ja mantelijauhot. Taikina valmistuu nopeasti, mutta anna keksien jäähtyä rauhassa ennen maistamista.

Kehitin tämän reseptin Animalian reseptipalstalle viime vuonna ja se löytyy muiden reseptieni kanssa lehdestä nro 2/2021 sekä Animalian nettisivuilta tämän linkin takaa. Nyt halusin julkaista reseptin myös omilla sivuillani, sillä nämä ovat tajuttoman herkullisia cookieita!

VEGAANISET SITRUUNA-MANTELICOOKIET
20 kpl
Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda. Ensimmäisen kerran julkaistu Animalian sivuilla ja lehdessä
Raaka-aineet
Taikina
1 1/4 dl leivontamargariinia
2 3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kasvimaitoa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl rypsiöljyä
2 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurajauhoa
2 dl mantelijauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl suolaa
1 sitruunan kuori raastettuna
2 dl mantelilastuja
Pinnalle
1/2 dl mantelilastuja
Ohje
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Valmista taikina
Vatkaa margariinia ja sokeria sähkövatkaimella 3-4 minuuttia, kunnes se muuttuu vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää kasvimaito, sitruunanmehu ja -kuori sekä rypsiöljy. Sekoita.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda, suola ja mantelilastut. Sekoita, mutta älä vaivaa taikinaa.
Jaa taikina 20 osaan, pyöritä palat palloiksi ja litistä niitä hieman. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jätä leviämisvaraa: keksit leviävät uunissa reilusti.
Koristele keksit mantelilastuilla.
Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin. Keksit ovat uunista tullessa vielä pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä rauhassa pellillä ennen kuin siirrät ne pois siitä.
Säilyvyys
Keksit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa noin 5 vuorokautta.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Mitä gluteenitonta jauhoa käyttäisit näihin vehnäjauhojen sijaan, onko gluteenittomien jauhojen määrä sama 2,5 dl?
Paljonko on 1 1/4dl margariinia? Miten sen voi edes mitata, jos sitä ei sulateta?
Testaan, joko lähtee kommentit :)
Nämä cookiet olivat herkullisia, just sopivasti maistuivat sitruunalta. Myös taikina oli aivan sairaan herkullista 😀 Tein näitä kaksinkertaisen satsin ja vähän pienempinä, niin näitä tuli viitisenkymmentä, ja söin kolme taikinapalleroa, nam!
Vastaako mielestäsi Violifen voi leivontamargariinia ominaisuuksiltaan? Tykkään itse sen mausta, ja mietin voiko sitä käyttää leivontamargariinin tilalla. Uusi kirja on aivan ihana 🧡
Aivan järjettömän hyviä cookieita ja helppo vähän kokemattomankin leipurin tehdä! Kivaa vaihtelua ainaisiin suklaahippukekseihin. Kiitos tästä ohjeesta!