Vegaaninen kääretorttu, joka on pehmeä, kuohkea ja suussa sulava - ja rullautuu helposti! Kyllä, sellainen on olemassa! :) Lue postauksesta vinkit onnistumiseen & kokeile tätä helppoa ja palkitsevaa reseptiä, ja uskon, että jäät kääretorttukoukkuun ihan kuten minäkin.
Kuva: Satu Hietanen
Kääretortturesepti oli yksi lukijoideni eniten toivomista resepteistä vuosien ajan, joten kun aloin kirjoittamaan reseptikirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti, tiesin heti, että kirjaan pitää saada täydellinen kääretortturesepti (tai neljä, kuten niitä lopulta kirjaani tuli). Olin kuullut että hyvän vegaanisen kääretortun tekeminen on todella haastavaa, ja testasin itsekin monta epäonnista kertaa, kunnes löysin australialaisen leipurin Sara Kiddin kääretorttureseptit. Resepteissä käytetään kondensoitua kookosmaitoa ja sen ansioista leivos muuttui täysin - ei enää kuivia, halkeilevia tai mauttomia kääretorttuja - vaan ihania, ilmavia ja itkettävän hyviä. (oikeasti, meinasi itkettää kun maistoin ekan palan)
Muokkasin Saran kääretorttupohjaa vienosti, ja loin sen pohjalta erilaisia makuyhdistelmiä. Kirjastani löytyy:
Mansikkakääretorttu
Appelsiini-suklaakääretorttu
Aprikoosi-nutellaunelmatorttu
Unelmatorttu paahdetulla kookoksella
Tässä postauksessa jaan mansikkakääretortun reseptin. Ja jos haluat kokeilla muitakin versioita, tilaa itsellesi kirja verkkokaupastani!
Kuva: Satu Hietanen
Näin onnistut vegaanisten kääretorttujen leivonnassa
Itse taikinan valmistaminen on helppoa. Mittaa raaka-aineet tarkasti ja seuraa ohjeita, niin onnistut varmasti!
Kumoa uunista tullut kääretorttu sokeroidulle leivinpaperilla.
Anna kääretorttupohjan jäähtyä hieman, ennen kuin täytät ja rullaat sen. Kun pinta tuntuu haalean kädenlämpöiseltä, on oikea aika rullata se. Kääretorttupohjaa ei ole tarvetta jäähdyttää läpikotaisin, sillä se voi seistessään tarttua leivinpaperiin ja jäädä siihen kiinni rullatessa. Kääriminen onnistuu kyllä silloinkin, mutta pinnasta tulee epätasainen, joten tähtää käyttämään juuri jäähtynyttä pohjaa.
Kääri kääretorttu varmoin ottein - jämäkkä käsittely auttaa!
Kääri kääretorttu leivinpaperin avulla ja purista lopuksi tiukalle rullalle.
Jos haluat mahdollisimman tiukan rullan, siirrä kääretorttu tiukasti leivinpaperiin käärittynä 30-45 minuutiksi pakastimeen, kunnes rulla on jähmettynyt muotoonsa TAI anna jähmettyä jääkaapissa rullattuna pari tuntia.
Yhteen kääretorttuun riitää täytteeksi 3/4 dl kasvivispiä. Vaahdota vispi ja levitä muiden täytteiden kanssa kääretortun sisälle.
Voit käyttää tätä vaalean kääretortun pohjaa ja luoda siitä omia versioitasi: kokeile täytteeksi erilaisia hilloja, kreemejä, vaahtoja, marjoja ja hedelmiä.
Tai värjää taikina ja leivo siitä upea sateenkaarikääretorttu tähän tapaan!
Voit käyttää kondensoidun kookosmaidon tilalta itse keittämääsi kondensoitua maitoa esim. kauramaidosta.
PARAS VEGAANINEN KÄÄRETORTTU
Vegaaninen mansikkakääretorttu
Reseptin alkuperä: Julkaistu kirjassani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti. Kääretorttupohja on alunperin taitavan australialaisen vegaanileipuri Sara Kiddin käsialaa. Olen muokannut hitusen hänen pohjaansa ja tehnyt siitä kirjaani omia versioita eri täytteillä: tässä mansikkakääretortun resepti.
Raaka-aineet
Taikina
1 dl + 1 rkl rypsiöljyä
1 dl + 1 rkl tomusokeria
1 ¾ dl soijamaitoa
1 ¾ dl kondensoitua kookosmaitoa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl vanilja-aromia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
Täyte & koristelu
1 ½ dl mansikkahilloa
1 ½ dl jämäkkää kasvivispiä
2 rkl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
halutessasi 250 g tuoreita mansikoita pieneksi pilkottuna
Lisäksi
tuoreita mansikoita, kukkia ja yrttejä
Esivalmistele
Lämmitä uuni 160 asteeseen.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja voitele se kevyesti öljyllä tai vuokaspraylla.
Aseta pöydälle valmiiksi toinen leivinpaperi ja ripottele sen pinnalle sokeria.
Valmista taikina
Mittaa leivontakulhoon rypsiöljy ja siivilöi sekaan tomusokeri. Sekoita tasaiseksi.
Lisää seokseen soijamaito, kondensoitu kookosmaito, omenaviinietikka ja vanilja-aromi.
Yhdistä vehnäjauhoihin perunajauho, leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina uunipellille ja paista uunissa 12-15 minuuttia, kunnes taikina on kypsynyt, eikä puutikulla kokeiltaessa tikkuun jää enää taikinaa.
Kumoa kakkulevy heti sokeroidulle leivinpaperille. Kuori päällimmäinen leivinpaperi varovasti pois. Anna pohjan jäähtyä, kunnes se tuntuu kädenlämpöiseltä.
Valmista täytteet kakkulevyn jäähtyessä
Vatkaa kasvivispi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla.
Levitä jäähtyneen kakkulevyn päälle mansikkahillo.
Levitä puolet kasvivispistä hillon päälle. Siirrä loput pursotinpussiin.
Kääri kääretorttu leivinpaperin avulla rullaksi. Käännä saumakohta rullan alle. Kääri leivinpaperi tiukasti kääretortun ympärille ja siirrä kääretorttu jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.
Koristele kääretorttu ennen tarjoilua lopulla kasvivispillä, mansikoilla ja tuoreilla kukilla ja yrteillä.
Leivoitko tällä reseptillä?
Jätä kommentti tähän postaukseen ja kerro miten onnistui - ja tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Tutustu myös kirjaani Urbaani vegenda - leivo vegaanisesti !
Mitenkähän torttupohja käyttäytyy pakkasen jälkeen? Ajattelin tehdä juhlia varten pari pohjaa etukäteen pakkaseen. Ja kiitos reseptistä! Minulla on kirja, ja kaikki kokeilemani reseptit toimivat mainiosti :)
Tuli hirmuisen ohut... Toivottavasti pysyy kasassa kun rullaan!
Sopisikohan tähän muu kasvismaito kuin soijamaito? Entä voiko kääretorttutaikinaan laittaa kaakaota sekaan? Ajan takaa unelmatorttua..