Vegaaniset mokkapalat
- Tiina Tohu
 - 12.2.2022
 - 2 min käytetty lukemiseen
 
Päivitetty: 6.4.2024
Mokkapalat aiheuttavat suuria tunteita ja paljon mielipiteitä, eikä ihme, sillä kyseessä on lähes jokaisen Suomessa eläneen lapsuudenherkku! Minäkin leivoin varmaan seitsemät vegaaniset mokkapalat, kunnes sain aikaan sellaiset, miltä ne minun mielestäni kuuluu näyttää, tuntua ja maistua. Siis kuohkeat, ilmavat, tarpeeksi korkeat ja hyvällä tavalla perinteiset ilman turhia kommervenkkejä.

Mokkapalojeni voittokulkue lähti siitä, kun löysin netistä alkuperäisten mokkapalojen ohjeen. Mokkapalat ovat tunnetusti helppo leivonnainen, mutta oma versioni on alkuperäistäkin helpompi: siinä missä ennen vatkattiin muna ja sokeri vaahdoksi, vegaanisessa versiossa mitataan kuivat ja märät aineet erikseen ja sekoitetaan yhteen. Salaisuus on aquafaba, eli säilykekikhernepurkista siivilöity liemi, jota käytetään yleisesti vegaanileivonnassa munan korvaamiseen. Se toimii tässä reseptissä järjettömän hyvin tehden pohjasta kuohkean, pehmeän ja ilmavan. Tuplasin, veganisoin ja muokkasin siis hieman alkuperäistä reseptiä, ja sain aikaan ison pellillisen tuttuja ja turvallisia lapsuudenmuistoja.

Jos kauhistelet reseptissä käytettävää sokerimäärää, huomaa, että resepti on tarkoitettu isolle uunipellille, josta saa leikattua helposti montakymmentä palasta. Mielestäni mokkapalat kuuluukin leipoa pellillä, eikä pienessä vuoassa. Sehän on klassikkoleivonnainen koulun myyjäisissä - ja ainakin minun lapsuudessani - ala-asteen discoissa. Siihen tarkoitukseen iso pellillinen päihittää pienemmät versiot. Suunnittelen jo, kuinka saan 7 vuoden päästä leipoa näitä oman lapseni koulumyyjäisiin!

VEGAANISET MOKKAPALAT
1 pellillinen, noin 35 cm x 40 cm
Raaka-aineet
Pohja
300 g margariinia
6 dl sokeria
1 1/2 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin!)
3 dl kasvimaitoa
1 litra vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
Kuorrute
1 dl vahvaa kahvia
100 g margariinia *
4 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 dl tomusokeria
strösseleitä (vegaanisia on mm. Dr. Oekter Mix värillinen, joita itse käytin)
Esivalmistele
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Valmista pohja
Sulata margariini ja mittaa se isoon kulhoon sokerin, aquafaban ja kasvimaidon kanssa. Sekoita.
Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola.
Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille (n. 35 cm x 40 cm) ja paista uunissa 30-45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt. Paistoaika riippuu uunisi tehokkuudesta. Omassa uunissani tuli valmista 32 minuutissa. Pohja on kypsä, kun leivoksen reunat ovat irronneet reunapaperista, eikä taikinan keskelle painettuun hammastikkuun jää märkää taikinaa.
Anna pohjan jäähtyä pellillä.
Esivalmistele kuorrute sillä välin kun pohja on uunissa
Keitä kahvi ja mittaa se margariinin kanssa kattilaan.
Mittaa muut aineet valmiiksi.
Odota, että pohja tulee uunista ja tee kuorrute vasta sitten loppuun. Kuorrute nimittäin levittyy parhaiten hieman lämpimän, muttei vielä kokonaan jäähtyneen pohjan päälle. Pellin reunat estävät kuorrutetta valumasta reunojen yli, joten kuorruttaminen kannattaa tehdä pellillä ja siirtää mokkapalat vasta jähmettyneenä tarjoiluvatiin.
Valmista kuorrute
Sulata kuorrutteen margariini ja kahvi kattilassa.
Lisää vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi.
Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun kuorrute on valmis, kaada se vielä lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja ripottele heti päälle strösselit tai muut haluamasi koristeet.
Anna tekeytyä viileässä, kunnes kuorrute on jähmettynyt.
*Kuorrutteeseen kannattaa käyttää jämäkkää margriinia, kuten Sunnuntain laktoositonta. Jos käytät pehmeää margariinia, kuten Keijun 3 öljyä, joka on palmuöljytön, tulee kuorrutteesta pehmeä ja hankalammin leikattava.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!



Hei, hyviä mokkapaloja tuli! Pohja oli muuten hyvä, mutta se mureni helposti. Onko siihen jotain konstia, että miten saisi sen paremmin pysymään kasassa?
En tiedä mikä meni pohjassa pieleen, mutta se ei kohonnut ja maistui kummalliselta. Sulatettua margariinia, aquafabaa ja kasvi maitoa sekoittaessa ne muuttuivat oudon klimppiseksi. Olisiko tässä vaiheessa mennyt sitten joku jo vikaan?
Näistä tuli erittäin hyviä! <3 Ja aion kyllä jatkossakin käyttää tätä reseptiä. Muokkasin vaan reseptiä niin, että tein taikinasta 1/3 (uunivuokaan) ja kuorrutteesta 1/2, ja tuli mukavan vahva kahvin maku! Tällöin paistoaika oli mun uunissa noin 22 min. Hieman mokasin taikinan kohdalla, sillä se juoksettui, luultavasti koska olin pitänyt aquafabaa jääkaapissa enkä antanut sen lämmetä ennen sekoittamista sulatettuun margariiniin. Mutta tämäkään virhe ei vaikuttanut lopputulokseen eli maku ja koostumus olivat silti oikein hyviä!
Moi! Ajattelin näitä kokeilla mun synttäreille. Mitä kasvimaitoa näihin suositellaan? :)
Vitsit, täällähän tää täydellisten mokkisten ohje odotteli! Tuli just täydellisen kuohkea ja mehevä pohja. Kirjoitin heti ohjeen reseptivihkoon! Ainoa modaus oli et vaihdoin vaniljasokerin vanilliinisokeriin, sitä meillä varmasti ysärillä käytettiin :D
Sokerin määrä oli mielestäni just hyvä pohjassa, se vaikuttaa paitsi makuun myös rakenteeseen. Ja reseptivihkoani kun katsoin niin äidin ohjeessakin pellilliseen tuli 5dl sokeria. Ja eihän tämä mikään terveystuote ole!