top of page

Vegaaniset mokkapalat

Päivitetty: 6.4.2024

Mokkapalat aiheuttavat suuria tunteita ja paljon mielipiteitä, eikä ihme, sillä kyseessä on lähes jokaisen Suomessa eläneen lapsuudenherkku! Minäkin leivoin varmaan seitsemät vegaaniset mokkapalat, kunnes sain aikaan sellaiset, miltä ne minun mielestäni kuuluu näyttää, tuntua ja maistua. Siis kuohkeat, ilmavat, tarpeeksi korkeat ja hyvällä tavalla perinteiset ilman turhia kommervenkkejä.


ree

Mokkapalojeni voittokulkue lähti siitä, kun löysin netistä alkuperäisten mokkapalojen ohjeen. Mokkapalat ovat tunnetusti helppo leivonnainen, mutta oma versioni on alkuperäistäkin helpompi: siinä missä ennen vatkattiin muna ja sokeri vaahdoksi, vegaanisessa versiossa mitataan kuivat ja märät aineet erikseen ja sekoitetaan yhteen. Salaisuus on aquafaba, eli säilykekikhernepurkista siivilöity liemi, jota käytetään yleisesti vegaanileivonnassa munan korvaamiseen. Se toimii tässä reseptissä järjettömän hyvin tehden pohjasta kuohkean, pehmeän ja ilmavan. Tuplasin, veganisoin ja muokkasin siis hieman alkuperäistä reseptiä, ja sain aikaan ison pellillisen tuttuja ja turvallisia lapsuudenmuistoja.


ree

Jos kauhistelet reseptissä käytettävää sokerimäärää, huomaa, että resepti on tarkoitettu isolle uunipellille, josta saa leikattua helposti montakymmentä palasta. Mielestäni mokkapalat kuuluukin leipoa pellillä, eikä pienessä vuoassa. Sehän on klassikkoleivonnainen koulun myyjäisissä - ja ainakin minun lapsuudessani - ala-asteen discoissa. Siihen tarkoitukseen iso pellillinen päihittää pienemmät versiot. Suunnittelen jo, kuinka saan 7 vuoden päästä leipoa näitä oman lapseni koulumyyjäisiin!


ree


VEGAANISET MOKKAPALAT

1 pellillinen, noin 35 cm x 40 cm

Raaka-aineet


Pohja

  • 300 g margariinia

  • 6 dl sokeria

  • 1 1/2 dl aquafabaa (säilykekikherneiden lientä. aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa tähän reseptiin!)

  • 3 dl kasvimaitoa

  • 1 litra vehnäjauhoja

  • 1dl kaakaojauhetta

  • 4 tl leivinjauhetta

  • 4 tl vaniljasokeria

  • 1/2 tl suolaa


Kuorrute

  • 1 dl vahvaa kahvia

  • 100 g margariinia *

  • 4 tl vaniljasokeria

  • 2 rkl kaakaojauhetta

  • 8 dl tomusokeria

  • strösseleitä (vegaanisia on mm. Dr. Oekter Mix värillinen, joita itse käytin)

Esivalmistele


  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista pohja

  1. Sulata margariini ja mittaa se isoon kulhoon sokerin, aquafaban ja kasvimaidon kanssa. Sekoita.

  2. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola.

  3. Kaada kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille (n. 35 cm x 40 cm) ja paista uunissa 30-45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt. Paistoaika riippuu uunisi tehokkuudesta. Omassa uunissani tuli valmista 32 minuutissa. Pohja on kypsä, kun leivoksen reunat ovat irronneet reunapaperista, eikä taikinan keskelle painettuun hammastikkuun jää märkää taikinaa.

  5. Anna pohjan jäähtyä pellillä.


Esivalmistele kuorrute sillä välin kun pohja on uunissa

  1. Keitä kahvi ja mittaa se margariinin kanssa kattilaan.

  2. Mittaa muut aineet valmiiksi.

  3. Odota, että pohja tulee uunista ja tee kuorrute vasta sitten loppuun. Kuorrute nimittäin levittyy parhaiten hieman lämpimän, muttei vielä kokonaan jäähtyneen pohjan päälle. Pellin reunat estävät kuorrutetta valumasta reunojen yli, joten kuorruttaminen kannattaa tehdä pellillä ja siirtää mokkapalat vasta jähmettyneenä tarjoiluvatiin.

Valmista kuorrute

  1. Sulata kuorrutteen margariini ja kahvi kattilassa.

  2. Lisää vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi.

  3. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun kuorrute on valmis, kaada se vielä lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja ripottele heti päälle strösselit tai muut haluamasi koristeet.


Anna tekeytyä viileässä, kunnes kuorrute on jähmettynyt.


*Kuorrutteeseen kannattaa käyttää jämäkkää margriinia, kuten Sunnuntain laktoositonta. Jos käytät pehmeää margariinia, kuten Keijun 3 öljyä, joka on palmuöljytön, tulee kuorrutteesta pehmeä ja hankalammin leikattava.


Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

30 kommenttia


Vieras
viisi päivää sitten

Hei, hyviä mokkapaloja tuli! Pohja oli muuten hyvä, mutta se mureni helposti. Onko siihen jotain konstia, että miten saisi sen paremmin pysymään kasassa?

Tykkää

Vieras
11.10.

En tiedä mikä meni pohjassa pieleen, mutta se ei kohonnut ja maistui kummalliselta. Sulatettua margariinia, aquafabaa ja kasvi maitoa sekoittaessa ne muuttuivat oudon klimppiseksi. Olisiko tässä vaiheessa mennyt sitten joku jo vikaan?

Tykkää
Vastataan

Kuulostaa siltä että jokin on mennyt vinoon, kun vikaa on kohoamisessa ja maussa. Joskus nestemäiset seokset voi muuttua klimppimäiseksi jos lämpimään rasvaan lisää liian kylmiä aineita - olisikohan tämä voinut tapahtua siellä. Tosin en usko, että se pelkästään aiheuttaisi oudon maun ja kohoamattomuuden. Leivonnassa välillä tapahtuu mokia, silloin ei auta kuin yrittää uudelleen! :)

Tykkää

Vieras
02.10.

Näistä tuli erittäin hyviä! <3 Ja aion kyllä jatkossakin käyttää tätä reseptiä. Muokkasin vaan reseptiä niin, että tein taikinasta 1/3 (uunivuokaan) ja kuorrutteesta 1/2, ja tuli mukavan vahva kahvin maku! Tällöin paistoaika oli mun uunissa noin 22 min. Hieman mokasin taikinan kohdalla, sillä se juoksettui, luultavasti koska olin pitänyt aquafabaa jääkaapissa enkä antanut sen lämmetä ennen sekoittamista sulatettuun margariiniin. Mutta tämäkään virhe ei vaikuttanut lopputulokseen eli maku ja koostumus olivat silti oikein hyviä!

Tykkää
Vastataan

Ihana kuulla että tuli hyviä! :) Ja kiitos kun jaoit kokemuksen reseptin muokkaamisesta uunivuokaan - tästä voi olla iloa muillekin!

Tykkää

Vieras
02.4.

Moi! Ajattelin näitä kokeilla mun synttäreille. Mitä kasvimaitoa näihin suositellaan? :)

Tykkää
Vastataan

Moikka! Oma lempparini vegaaniseen leivontaan on soijamaito, se tuo poikkeuksetta hyvän rakenteen! Soijamaidossa on enemmän proteiinia kuin esim kauramaidossa, ja siitä on apua leivonnassa. 😊

Tykkää

Vieras
16.3.

Vitsit, täällähän tää täydellisten mokkisten ohje odotteli! Tuli just täydellisen kuohkea ja mehevä pohja. Kirjoitin heti ohjeen reseptivihkoon! Ainoa modaus oli et vaihdoin vaniljasokerin vanilliinisokeriin, sitä meillä varmasti ysärillä käytettiin :D


Sokerin määrä oli mielestäni just hyvä pohjassa, se vaikuttaa paitsi makuun myös rakenteeseen. Ja reseptivihkoani kun katsoin niin äidin ohjeessakin pellilliseen tuli 5dl sokeria. Ja eihän tämä mikään terveystuote ole!

Tykkää
Vastataan

Voi miten ihana kuulla että tykkäsit! Tää on kyllä niin ihana ja just siihen nostalgisuuteen uppoava resepti. 😊 Ihana että talletit tän itselle! Mullakin on keittiössä perinteinen reseptivihko, johon kirjoitan vieläkin ne parhaimmat reseptit talteen. ❤️

Tykkää
bottom of page