top of page

Vegaaniset laskiaispullat

Päivitetty: 5. jouluk. 2022

Perinteiset laskiaispullat onnistuvat helposti vegaanisena. Näissä pullissa on runsaasti makua sekä pumpulinpehmeä ja kuohkea rakenne, omaan makuuni siis juuri täydelliset laskiaispullat!



Pari vinkkiä hyvien pullien leipomiseen:

  • Olen oppinut, että pitkä ensikohotus ei ole tärkeä, toisin kuin viimeinen kohotus. Anna taikinan levätä vaivaamisen jälkeen 10-15 minuuttia, ennen kuin alat muotoilemaan siitä pullia. Kun taikina on pyöritelty pulliksi, annan niiden kohota rauhassa paistovalmiiksi, älä kiirehdi niitä uuniin. Hyvin kohonnut pulla on jo silminnähden kohonnut mutta vielä kimmoisa, ei siis muodoton. Voit tarkistaa kohoamisen painaen hellästi sormenpäällä pullaan: jos taikina jää kuopalle, anna kohota vielä. Jos kuoppa nousee takaisin ylös, on pulla paistovalmis.


  • Varo lisäämästä liikaa jauhoa taikinaan. Mitä pehmeämpi taikina, sen pehmeämpi pulla. Itse leivon taikinan yleiskoneella joten taikinan tarkkailu on helppoa (vaivaan taikinaa aina 6-8 minuuttia), mutta jos leivot käsin, hyvä kikka on irrottaa taikina välillä raapalla kulhon reunoista ja nostella taikinaa raapalla, niin olet perillä rakenteesta - taikina kun tarttuu kovasti käsiin, ja helposti tulee sujautettua liikaa jauhoja.



 

VEGAANISET LASKIAISPULLAT

20-25 kpl

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda

Taikina

  • 1 tlk ( á 400 ml) kookosmaitoa (voit käyttää myös muuta kasvimaitoa, mutta rasvaisesta kookosmaidosta tulee ihanan pehmeät pullat)

  • 1 dl vettä

  • 50 g tuorehiivaa

  • 2 dl sokeria

  • 1 1/2 tl suolaa

  • 8 g kardemummaa

  • noin 11-12 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl pehmeää margariinia


Täyte

  • 3 1/2 - 4 dl kasvivispiä (mm. Fazer Aito ja Planti -merkkiset kauravispit pysyvät kauniin kuohkeina pursottaessa ja pullien välissä, soijapohjaisista Alpro on hieman pehmeämpi mutta myös todella hyvän makuinen. 3 1/2 dl kasvivispiä riittää runsaaseen kermapursotukseen 20 pullaan)

  • 1 rkl vaniljasokeria

  • vadelma- tai mansikkahilloa tai mantelimassaa


Voiteluun

  • aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) tai muuta haluamaasi nestettä voiteluun *

  • raesokeria tai mantelilastuja


Ohje


Valmista pullataikina

  1. Mittaa kookosmaito ja vesi kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon, lisää tuorehiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita.

  2. Lisää valtaosa jauhoista (10-11 dl) ja alusta kiinteäksi taikinaksi.

  3. Lisää pehmeä margariini nokareina ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää tässä vaiheessa jauhoja, mikäli sille on tarvetta. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi pulla, mutta muista että taikinan täytyy olla myös helposti käsiteltävää.

  4. Peitä taikinakulho liinalla ja anna levätä 10-15 minuuttia ennen leipomista.


Leivo pullat

  1. Kun olet valmis leipomaan, kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa 20-25 osaan.

  2. Pyörittele pullat palloiksi ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille kohoamaan liinan alle vedottomaan, lämpimään paikkaan.

  3. Anna kohota puoli tuntia - tunti.

Vinkki: Itse tykkään kohottaa pullat uunissa. Voit käyttää uunin nopeasti päällä ja sammuttaa sen hetimmiten, jolloin uuniin tulee matala lämpö, jossa hiivataikinan on hyvä kohota. Monessa uunissa voi laittaa pelkän valon päälle, jolloin lämpötila myös kohoaa. Jos kohotat pullat uunissa, muista nostaa ne työtasolle ennen kuin lämmität uunin oikeasti!

Paista ja täytä pullat

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

  2. Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne aquafaballa. Ripottele pinnalle halutessasi raesokeria tai mantelilastuja.

  3. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pullat ovat saanet kauniin värin myös pohjasta. Nosta ritilän päälle jäähtymään.

  4. Pullien jäähtyessä vatkaa kasvivispi kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla.

  5. Halkaise pullat ja täytä hillolla ja kasvivispillä.

  6. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoilua.


*Vegaanisten pullien voiteluun käy mm. kahvi, kahvi-sokeriseos, vaniljavanukas, kaurakerma tai kasvimaito. Itse käytän mieluiten aquafabaa, jolla tulee todella kaunis väri pullan päälle.


Säilyvyys

  • Pullat ovat parhaita tuoreeltaan, mutta voit myös paistaa ne ennakkoon ja pakastaa pullakahveja varten.


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

1 154 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page