Jouluisissa kierrepullissa maistuu suklaa, piparimurut ja piparkakkumauste. Tällä reseptillä voit leipoa pullat hapanjuureen tai hiivaan. Niin tai näin, lopputuloksena on suussasulavat, ihanan makeat ja suloisen näköiset kierrepullat.
Olen viimeaikoina laajentanut reviiriäni hapanjuuren kanssa leivotuista leivistä pulliin saakka. Hapanjuurileivonta vaatii huomattavasti pidemmän kohotusajan kuin teollisella hiivalla leivottaessa, mutta siinä on jotain taianomaista, kun saa aikaan kuohkeita, ilmavia leipiä ja pullia lisäämättä taikinaan ollenkaan hiivaa. Tämän reseptin pullataikina valmistetaan ensimmäisenä päivänä ja pullat paistetaan vasta seuraavana. Aikaa siis kuluu enemmän kuin perinteisiä pullia leipoessa mutta lupaan, että se on sen arvoista!
Jos keittiöstäsi ei löydy (vielä) hapanjuurta, ei huolta - reseptistä löytyy ohjeet myös hiivalla leipomiseen. Ja aina voit tehdä oman juuren, sen kypsymiseen menee noin viikko.
Kun aloitin juurileivonnan vuoden alussa, Kirppu tuskasteli loputtomia jauhopusseja, juuripurkkeja ja ruokinta-aikatauluja ja toivoi jonkun perustavan hapanjuurileipojien läheisten tukiryhmän. Ajan myötä homma siistiytyi. Juurileivontaan löytyi hyvä tempo. Kirpun mieli muuttui lukemattomien onnistuneiden leipien myötä. Loppu hyvin, kaikki hyvin! Mutta aloitetaan ensin näistä pullista. Jos sinulla on juuri - antaa palaa! Jos ei, noudata ohjeita hiivan kanssa. Erittäin hyvää tulee silloinkin.
SUKLAA-PIPARIKIERREPULLAT
35-40 pullaa
Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda
Raaka-aineet
Pullataikina
1 prk ( á 400 ml) kookosmaitoa
100 g vettä
150 g aktiivista vaaleaa hapanjuurta TAI 50 g tuorehiivaa
150 g sokeria
13 g suolaa
8 g kardemummaa
n. 750 g vehnäjauhoa
150 g huoneenlämpöistä margariinia
Täyte
150 g haluamaasi vegaanisuklaata rouhittuna (valkosuklaa toimii hyvin mutta on selkeästi miedoimman makuinen - jos haluat tuhtia suklaan makua, valitse tumma)
100 g piparkakkuja murskattuna
huoneenlämpöistä margariinia
fariinisokeria
piparkakkumaustetta
Koristeluun
2 dl tomusokeria
1 1/2 rkl kasvimaitoa
suklaarouhetta
Leivo taikina hapanjuureen
Valmista pullataikina mittaamalla leivontakulhoon kookosmaito, vesi, hapanjuuri, sokeri, suola, kardemumma ja valtaosa jauhoista.
Alusta taikina hyvin ja lisää tarvittaessa lisää jauhoja.
Lisää pehmeä margariini nokareina taikinaan samalla koko ajan vaivaten. Jos käytät yleiskonetta, voit vaivata taikinaa 2. teholla 8 minuuttia, jotta taikinaan muodostuu hyvä sitko. Jos leivot käsin, vaivaa taikinaa kunnes saat kaiken margariinin sekoittumaan taikinaan, ja kunnes taikinassa on hyvä koostumus: sen tulisi olla ihanan pehmeää, mutta irrota kauniisti kulhon reunoista.
Siirrä taikina pöydälle ja taittele se siistiksi paketiksi vetäen taikinan jokainen sivu vuorollaan taikinapallon keskelle saadaksesi tiiviin paketin.
Nosta kohotuskoriin tai -laatikkoon.
Kohota lämpimässä 2 tuntia.
Siirrä taikina sen jälkeen hyvin suojattuna jääkaappiin kylmäkohotukseen 12-16 tunniksi.
Leivo taikina hiivaan
Valmista pullataikina samoin kuin yllä, mutta korvaa hapanjuuri tuorehiivalla.
Kun olet vaivannut taikinan, siirrä se kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkkaan kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Muotoile pullat
Kun olet valmis muotoilemaan pullat, ota taikina leivontapöydälle ja jaa se kahteen osaan helpottaaksesi muotoilua.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi samoin kuin korvapuusteja tehdessä.
Levitä taikinalle kauttaaltaan kerros margariinia, fariinisokeria ja piparkakkumaustetta.
Ripottele päälle suklaarouhe ja piparkakkumurut.
Kääri taikina tiukalle rullalle, leikkaa rulla n. 3 cm levyisiksi paloiksi ja nosta palat pellille leikkuupinta ylöspäin. Toista sama toisella taikinalla.
Kohota pullat
Kohota juurella leivottuja pullia 4 tuntia, hiivalla leivottuja puolesta tunnista tuntiin, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi. Kotikeittiössä hyvä paikka pullan kohotukseen on uuni, jossa palaa valot päälle, mutta johon ei ole säädetty lämpötilaa. Silloin uuniin nousee pieni, kostea lämpö, joka auttaa pullia kohoamaan.
Paista & viimeistele pullat
Voitele pullat kaurakermalla tai aquafaballa.
Paista 210 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.
Siirrä ritilälle jäähtymään.
Sekoita tomusokeri ja kasvimaito juoksevaksi kuorrutteeksi Koristele tomusokeriseoksella ja ripottele päälle vielä suklaarouhetta.
Säilyvyys
Nauti pullat samana päivänä, ja säilytä ylijääneet ilmatiiviisti pakattuna.
Ilman tomusokerikuorrutetta pullat voi hyvin myös pakastaa.
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Комментарии