top of page

Vegaaniset vauvan vappudonitsit

Päivitetty: 22. marrask. 2022

Koko perheen vappuresepti on tässä! Uunissa paistetut, sokerittomat vappudonitsit on tehty vauvat mielessä pitäen, mutta saat näistä tarjottavaa koko perheelle, kun kuorrutat osan donitseista aikuisten mieltymyksiä ajatellen. Mutta parasta on, että nyt perheen pienimmätkin voi ottaa huoletta mukaan vappuherkutteluun. Sitä paitsi donitsi on muodoltaan ihan täydellinen herkku sormiruokailuun! Nämä donitsit ovat todella pehmeitä, kuohkeita ja ihanan kevyitä, en olisi uskonut että tällainen rakenne on mahdollista kokonaan ilman sokeria!



Sokeriton leivonta osaa nimittäin olla oikeasti haastavaa. Ja tarkoitan kokonaan sokeritonta leivontaa, jossa ei käytetä mitään sokeria tai siirappia (kuten vaahterasiirappia tai kookossokeria, joita olen välillä nähnyt mainostettavan "sokerittomana" vaihtoehtona). Sokeri tietenkin makeuttaa, mutta se myös vaikuttaa leivoksen rakenteeseen todella paljon, ja tein valehtelematta näitä donitseja 8-9 kertaa, ennen kuin olin täysin tyytyväinen! Sanotaanko näin, että halusin tosissani Tiitiäiselle hyvät vappudonitsit, joten donitsipelti lauloi tauotta viikon verran meidän keittiössä. Kaikki testailu kuitenkin kannatti. Näistä donitseista tuli niin pehmeitä ja huokoisia.



Uunissa paistetut donitsit, ns. kakkudonitsit ovat todella nopea ja helppo vaihtoehto rasvassa paistettaville hiivamunkeille. Kokeilin muuten niitäkin sokerittomana, ja ne olivat tosi hyviä! Silti teen lapselleni mieluummin näitä vaivattomampia ja vähän terveellisempiä verrokkeja ja haen vappuna meille äideille leipomosta yhdet uppopaistetut munkit lisäksi. Näiden donitsien raaka-ainelista on niin kiltti, että meidän perheessä tällaisia saa syödä huoletta vaikka välipalaksi.



Vähän vinkkejä näiden donitsien tekoon ja tuunaamiseen:


Taikina on maultaan miellyttävä ja mieto, ja voit lisätä siihen erilaisia sattumia tuomaan lisämakua ja -tekstuuria. Suosittelen kokeilemaan vadelmaa! Siitä tuli oma lempparini.


Taikinan tuunaaminen, lisää taikinaan esimerkiksi

  • 1 dl marjoja. Pyörittele pakastemarjat 1 rkl jauhoja ennen taikinaan lisäämistä.

  • 1-2 rkl kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta

  • pakastekuivattuja marjoja


Donitsien kuorruttaminen

  • Kookos"sokerointi": jauha 1 dl kookoshiutaleita blenderissä tai tehosekoittimessa pulverimaiseksi. Pyörittele lämpimät donitsit kookosmurussa.

  • Kookos-kaneli: jauha 1 dl kookoshiutaleita blenderissä tai tehosekoittimessa pulverimaiseksi. Lisää 1 tl ceylonkanelia ja sekoita. Pyörittele lämpimät donitsit kookosmurussa.

  • Marja"sokerointi": jauha 1 dl pakastekuivattuja marjoja pulverimaiseksi muruksi. Pyörittele lämpimät donitsit marjamurussa.

  • Kookoskerma: laita täysirasvainen kookosmaitopurkki yöksi jääkaappiin. Ennen kuorruttamista kaavi purkista kovettunut, valkoinen osa maidosta kulhoon ja vatkaa kovalla teholla vaahdoksi. Mausta esimerkiksi vaniljalla, maapähkinävoilla tai marjajauheilla.

  • Taatelikinuski: surruuta blenderissä tai tehosekoittimessa 10 pehmeää, tuoretta taatelia (kivet poistettuina) ja 1/2 dl kaura- tai kookosmaitoa sileäksi tahnaksi.


Kuorrutteita aikuisille ja isommille lapsille

  • maidoton valko- tai tummasuklaa ja strösselit

  • kinuskikuorrutus (helpoiten teet sen näin: keitä kondensoitua kookosmaitotölkkiä 3 tuntia kattilassa)

  • tomusokeri-sitruunakuorrute



 

VEGAANISET VAUVAN VAPPUDONITSIT

7 kpl (resepti on helppo tuplata)

resepti soveltuu vauvoille 6 kk eteenpäin

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda


Raaka-aineet


Donitsit

  • 1/2 kypsä, ruskeapilkullinen banaani (50-60g)

  • 0,6 dl rypsiöljyä

  • 3 rkl aquafabaa (säilykekikherneiden tai -papujen lientä. Tescon kikherneet & voipavut ovat suolattomia, joten ne soveltuvat vauvalle hyvin. Tähän reseptiin aquafabaa ei tarvitse vaahdottaa, voit mitata sen suoraan purkista.)

  • 1 sitruunan kuori

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 dl vauvalle sopivaa kasvimaitoa*

  • 2 1/4 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1/4 tl ruokasoodaa

  • 3/4 tl kardemummaa

  • (1/4 tl suolaa / lisää tämä vain jos lapsesi on yli 1-vuotias ja käytät hänen ruoassaan jo suolaa)


Halutessasi taikinaan

  • 1 dl marjoja + 1 rkl vehnäjauhoja

Kuorrutus

  • Katso lista vaihtoehdoista yltä.

Esivalmistele

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Voitele donitsipelti öljyllä ja jauhota kevyesti. Jos sinulla on peltejä vain yksi (kuudelle donitsille), voit paistaa viimeisen donitsin esimerkiksi muffinivuoassa.


Valmista donitsit

  1. Muussaa banaani haarukalla täysin sileäksi tahnaksi.

  2. Lisää öljy, aquafaba, sitruunamehu, sitruunankuori ja kasvimaito. Sekoita tasaiseksi.

  3. Mittaa toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.

  4. Kaada märkien aineiden joukkoon ja sekoita lastalla tasaiseksi taikinaksi, älä jää vaivaamaan.

  5. Jos haluat lisätä marjoja taikinaan, pyörätä ne ruokalusikallisessa jauhoja ja lisää taikinaan varovaisesti käännellen, jottei taikina värjäänny.

  6. Siirrä taikina pursotinpussiin.

  7. Leikkaa pursotinpussiin suuaukko ja pursota taikina donitsipellin koloihin.

  8. Paista uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes taikina on kypsää eikä tikulla kokeiltaessa siihen jää raakaa taikinaa.


Donitsit irtoavat parhaiten vuoasta, jos pyöräytät donitsien reunat irti esimerkiksi pienellä nuolijalla tai muulla pehmeällä työvälineellä. Käännä pelti ympäri ja anna donitsien tippua ritilälle jäähtymään.

Donitsien kuorrutus

  • Jos aiot kuorruttaa donitsit kookoshiutalesokeroinnilla tai kookos+kaneli/marjaseoksella, tee se heti kun donitsit tulevat uunista. Pieneksi muruksi jauhetut kookoshiutaleet tarttuvat parhaiten vielä lämpimän donitsin pintaan.

  • Dipattavat kuorrutukset kannattaa tehdä vasta donitsien jäähdyttyä.


* Vauvan ruokiin ja leivonnaisiin äidinmaito on hyvä vaihtoehto, mutta jos leivoksia syövät muutkin, valitse kasvimaito. Alle yksivuotialle sopivat kasvimaidot (poislukien riisimaito - sitä ei suositella pienille lapsille) joihin ei ole lisätty vitamiineja. Esimerkiksi Oatlyn luomukauramaito sisältää vain vettä, kauraa ja ripauksen suolaa, ja se on ollut meidän perheen käytetyin kasvimaito kookosmaidon lisäksi vauvalle kokatessa.


Ihanaa vappua!


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

410 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page